Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

I znowu zabawa od nowa czyli które 3wey wybrać a może 2,1/2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Napisz jak możesz jakie tam głośniki konkretnie siedzą interesuje mnie najbardziej tweeter: to ten 9950 czy 9930?

Jak można to o schemat zwrotki bym też prosił jak już będziesz miał. Akkus daje go gratis czy trzeba zapłacić?
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez toma085
      Cóż zamówiłem głośniki do V3 myśle że to był trafny
      słyszałem je
      na pewno będziesz zadowolony!
      dołożyli zwrotkę?
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jeśli to nie jest tajemnicą to powiedz jakie koszta i jak ze zwrotką ? Dołączona, ale pod jakimś warunkiem ?

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum
          Dołączona, ale pod jakimś warunkiem ?
          pewnie pod warunkiem, że kupi u nich komplet głośników, terminale, wygłuszenie, porty i elementy na zwrotki...
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tak zwrotkę dostałem gratys ale niestety nie chciał mi dać do tych nowych z 8948a tylko z 8945a na średnicy ale cóż lepsze to niż wcale tym bardziej że ten głośnik ma piękną średnicę, reszta głośników to 9950 wysoki no i bass 8955 , dostawa dopiero w przyszłym tygodniu bo czekają na dostawę z tajwanu.
            Koszty są na ich stronie więc do wglądu.
            Zamieszczone przez kondrax
            Akkus daje go gratis czy trzeba zapłacić?
            musiałem długo męczyć Albeckiego żeby go wysępić ale się udało.

Skomentuj

toma085, coś oprócz głośników kupiłeś u nich?
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A nic Pan Albecki z Akkusa ma zbyt bujną wyobraźnię i chciał odemnie pieniądze za schemat zwrotnicy troszkę mnie tym zdenerwował więc kupiłem u niego to co musiałem tylko głośniki , resztę zamówie w Polinki.

Skomentuj

Ile w sumie trzeba zapłacić za te głośniki?

Skomentuj

jamess8, 2180zł

Skomentuj

Toma085 dobrze, że tak spontanicznie, a zarazem przemyślanie wybierasz kolejne projekty. Dodajesz trochę nowości na forum, bo tego czasami tutaj brakuje :grin: Dobrze że masz odwagę tak eksperymentować, bo ja im więcej kombinuje tym większy mętlik mam w głowie co zrobić.
                      Projekt na tych Usherach może być naprawdę ciekawy.Też chętnie bym zrobił jakieś 3way, coś z wyższej półki niż 3W Classic Troelsa, bo na wysokiej klasy 3Way na Scanach mnie nie stać.

Skomentuj

jamess8,nie wybrałem excelów seasa bo wiedziałem że zbyt dużo płaci się za napis a przyjemności słuchania nie była tak wielka jak uscherów , może troszkę ocieplają ale to mi nie przeszkadza najpiękniej brzmi średnica , jest wielobarwna i przeszywa wybrzmiewając.

Skomentuj

Toma085, nie wiem czy jest się czym chwalić, że Albecki dał Ci projekt za darmo - bo go wyprosiłeś. A Tym bardziej że śmiał kazać Ci zapłacić za schemat zwrotnicy. Tak to już jest w tej Polsce, że nie potrafią docenić czyjejś pracy. Masz praktycznie tą samą kolumną za 1/4 ceny i jeszcze żądasz żeby wszystko za darmo pod nos Ci podsunęli? Myślisz że zaprojektowanie takiej zwrotnicy nie wymaga żadnej pracy i nakładów finansowych ze strony projektanta? Już nie mówię tu tylko o Panu Albeckim ale też o innych konstruktorach.

Wykonanie prototypowej obudowy, nie mówiąc już o jej zaprojektowaniu i policzeniu wszystkiego - kończąc na jej wykonaniu. Aplikacja głośników. Do tego dochodzi projekt zwrotnicy, pomiary, czasami wielogodzinne odsłuchy i wielokrotna zmiana podzespołów do jej budowy. Potem znowu pomiary. I dopieszczanie konstrukcji żeby wszystko grało jak w zegarku. Nie wspominając o poświęconym temu czasie.

A Ty się złościsz że ktoś kazał Ci zapłacić za swoją pracę. Idąc do sklepu i kupując telewizor też prosisz producenta o darmowy schemat jego wykonania? A potem kupujesz gdzieś części i go sam składasz?
                          Tak samo jak Ty chcesz mieć zapłacone za swoją prace, tak samo konstruktor. To jest jego praca i z tego on się utrzymuje.

Powinieneś podziękować Albeckiemu za To że masz to za darmo. A nie pisać takie bzdury, że jak on śmiał prosić CIĘ o zapłatę za Swoją pracę. No w głowie się nie mieści.

PS. Moim zamiarem nie jest tu nikogo obrażać, ale czasami pomyślcie zanim coś napiszecie.

Pozdrawiam.

Skomentuj

Karol82 w większości firm sprzedających dobre głośniki jest tak że kupując zestaw na daną konstrukcję otrzymujesz projekt 'gratis' i tym się pewnie toma085 kierował pisząc posta który cię tak oburzył, i na pewno zdaje sobie sprawę ile trzeba włożyć pracy w wykonanie projektu. Myślę że sprzedając taki zestawik za ponad 2k pan Albecki nie będzie stratny nawet jak dołoży schemat zwrotki.

Skomentuj

Karol82, kolega toma085, daje temu panu zarabiać na głośnikach więc nie dziw się że coś wymaga. nie kupuje zestawu za 200zł tylko za 2 kilko złotych. Poza tym zawsze dawali tam schemat gratis.

Skomentuj

Niestety ale Karol82 ma co do wiekszosci racje. Ale to wynika tylko wylacznie z tego, ze jak raz sie da taki projekt, to potem bedzie rozpowszechniony na wszystkich forach. I potem przychody firmy maleja dwukrotnie, bo juz nikt np tam nie kupuje glosnikow, bo gdzie indziej jest taniej, a zwrotnica juz jest dostepna dla kazdego. Takie sa niestety realia.....

Skomentuj

Zgadzam się, jasne macie racje. Akkus z tego co mi wiadomo do zestawu zwrotkę daje gratis. Tylko trzeba zauważyć że Akkus nie ma dostępnego gotowego kitu do V3. Sprzedają jako gotową kolumnę. A to jak się obaj Panowie umówili to ich prywatna sprawa i TOMA085 chcąc być w porządku wobec Albeckiego, powinien trochę inaczej podejść do sprawy. I to jest dobra wola konstruktora że udostępnia schemat zwrotnicy, która praktycznie jest jakąś tajemnicą handlową. Jest chyba różnica, prawda?
                                  Pharoh i tu masz racje, udostępniając schemat Pan Albecki naraża się na pewne ryzyko. Bo nie wiadomo czy TOMA085 nie udostępni jej w internecie. A wtedy straty jakie dana firma poniesie będą realne.
                                  Ludzie bądźmy uczciwi w tym co robimy. Trzeba pomagać Polskim konstruktorom, bo bez ich pracy zostanie nam tylko samodzielne konstruowanie, niesprawdzonych projektów. Będziemy kupować gotowe kolumny za kosmiczne pieniądze.

Serdecznie pozdrawiam.

Skomentuj

Ale jeżeli by nie udostępnił to toma085, by głośników u niego nie kupił. Więc udostępnił i zarobił kasę. Idziemy dalej. toma085, zbuduje kolumny, pokarze je, opisze jak grają. Na pewno będzie zadowolony więc i opinie o nich będzie więcej niż pozytywna. I tak dzięki toma085, sprzedadzą się następne komplety głośników, a ktoś kto nie będzie umiał, bądź nie będzie na siłach zbudować sobie takich kolumn sam, bądź nie będzie ufał diy KUPI GOTOWE. Takie jest moje zdanie o podejściu sprzedawców do udostępniania zwrotek.
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Karol82, A w porządku jest branie 10kzł za kolumny których koszt budowy to max 3kzł , w tym toku myślenia powinniśmy wszyscy kupić gotowe i resztę mieć w dupie bo trzeba wspierać firmy które potrafią nas ogołocić z pieniędzy.pharoh, a czy ja powiedziałem że udostępnię schemat tej zwrotnicy widziałeś żebym wklejał gdzieś poprzedni schemat pana Albeckiego :?: więc proponuję troszkę zejść z tonu jeśli nie wiesz jakie mam stosunki między panem Albeckim i nie tylko z nim.
                                      W akustyku kupujesz kolumny i nikt nie płacze że musi ci schemat dać.

Powiem tylko tyle że w ciągu ostatnich 5m-c kupiłem u sprzedawców głośniki i podzespoły za ponad 10kzł i wydaje mi się że mam prawo negocjować z nimi takie rzeczy a to jest ich decyzja czy mi coś udostępniają czy nie. To tyle w temacie Pana Albeckiego i Pana Chorążyckiego z Polinka.

Skomentuj

Kolego TOMA085, nie mnie oceniać jakie masz układy z Panem Albeckim, i innymi w tej branży. Rozumiem że każdy chce coś zrobić jak najtaniej. To jak się z nim dogadałeś to Twoja sprawa. Po prostu nie bardzo rozumiem ton i zamierzenia Twojej poprzedniej wypowiedzi. To jest ich praca i nie ma się czemu dziwić że chcą zarobić. W końcu zdecydowali się na takie firmy i chcą z tego żyć.

Dostajesz praktycznie gotowy projekt gratis, i jeszcze masz pretensje o to że konstruktor chce jakąś opłatę za schemat, który jest jego własnością intelektualną. Głośniki swoją drogą, schemat swoją. Nie wspominając o tym że oni nie sprzedają V3 jako zestawu do samodzielnego montażu. Więc w podziękowaniu za to piszesz niepochlebną opinie, wchodzącą w ton niechęci do kupowania u nich.

Przepraszam za odejście od tematu. Postaram się już więcej nie wypowiadać na ten temat. Po prostu wkurza mnie czasem brak odpowiedzialności ludzi za nieprzemyślane komentarze i uwagi na forach internetowych.

Wracając do tematu. TOMA085 gratuluje wyboru głośników. Słyszałem V3 na Audioshow w Warszawie. I byłem pod wrażeniem ich możliwości. Naprawdę jestem ciekawy jak to zagra u Ciebie.
                                        Masz już głośniki w domu? Obudowę też robisz pochyloną w tył, czy całkowicie inną konstrukcję?

Pozdrawiam i będę dalej śledził prace nad Twoim projektem. Jestem ciekaw efektu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol82
                                          Wracając do tematu. TOMA085 gratuluje wyboru głośników. Słyszałem V3 na Audioshow w Warszawie. I byłem pod wrażeniem ich możliwości. Naprawdę jestem ciekawy jak to zagra u Ciebie.
                                          Masz już głośniki w domu? Obudowę też robisz pochyloną w tył, czy całkowicie inną konstrukcję?
                                          cóż głośników nie mam i nie będę miał temat zakończony można do kosza go wysłać. Jakiś kapuś przesłał link do pana Albeckiego przez co miałem dzisiaj telefon z akkusa, z niezbyt przyjemną rozmową ale szkoda gadać koniec z tematem i pokazywaniem na forum moich gotowych konstrukcji , po prostu ja odpuszczam bo później wychodzi z tego bardzo nie miła atmoswera.

Przepraszam jeśli kogoś uraziłem swoimi wypowiedziami tutaj a w szczególności Pana Albeckiego.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X