Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie?.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie?.

Witam wszystkich konstruktorów .., mam pytanie odnośnie parametrów T/S głośnika Tonsil GDN 16/50/1 nigdzie ich nie mogę już znaleźć ,bo to już dosyć stary typ .., Fs jest na poziomie 33 - 35 Hz , srebrna nakładka przeciwpyłowa.

Może ma ktoś do niego parametry ?

Gdzies juz o nim bylo na forum tak mi sie wydaje, niedawno nawet :)

Skomentuj

Kiedys chyba na audiomanii w download byly parametry do tonsilow, chyba wszystkich nawet

Skomentuj

Wielkie dzieki ,już znalazłem ,tylko dziwi mnie że podają Fs 42 Hz a ja mierzę i wychodzi mi około 34 Hz ???, chyba w Tonsilu nie przyłożyli się do pomiarów tego głośnika bo mam dwa i oba tak samo wychodzą ..., ale nie ważne w końcu mam te parametry i kiedyś powstanie mini subwooferek na dwóch takich głośniczkach (f3 - 50 Hz) bardzo słobo ,ale każdy robi na co go stać a te głośniki są nowe (przynajmniej 'stanowo') bo napewno nie konstrukcyjnie, mają matową lekko poszarpaną 'średnicę' i nie nadają się moim zdaniem na dobrej jakości monitor.....

Pozdrawiam i dziękuje.

Skomentuj

To naturalne ze zmierzone inna metoda w innych warunkach beda sie roznily.

Skomentuj

Fs<35Hz dla tak malego glosnika to prawie rewolucja. Ale mimo niskiego Fs glosnik na pewno jest lepszy do monitora niz do subwofera. To po prostu za maly glosniczek do przetwarzania basu. A f3=50Hz to marzenia i nawet jak tyle osiagnie to z bardzo mala skutecznoscia.

Skomentuj

No tak Fs 34 Hz to rewolucja..., ale traci głośnik na oddaniu impulsów ,'muzykalności' ,jego mębrama jest tak bardzo miękko osadzona że gdy dmucham na nią widać że się 'chowa' do środka .
              Efektywność to 87 dB ,będą takie dwa głośniki więc wychodzi razem 90 dB ,a przy f3 87 dB dla tego subwooferka, oczywiście nie jest to moje spełnienie marzeń ale na SLS-a mnie nie stać...

Warunki pomiarów są dobre ,bo inne głośniki wychodzą tak jak podają producenci ,no może nie Alphard ale pozostałe Tonsile które mam różnią się od katalogu kilkoma hercami i spada FS po kilkunastominutowym wygrzaniu na połowie mocy znamionowe F=50 hz

Skomentuj

Witam,
                Drobna poprawka, jeśli będziesz miał dwa głośniki (takie same, równolegle i ten sam sygnał) to powinieneś mieć 93[dB].
                Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Witam Piotrze !.

przy zsumowaniu dwóch głośników efektywność akustyczna rośnie tylko o 3 dB ,przy zasadzie że aby było dwa razy głośniej (o 6 dB ) trzeba użyć czterokrotnie większej mocy . Zatem jeśli jeden głośnik ma 50 Watów i tyle samo się do niego doprowadza to podowojenie liczby głośników których każdy jest zasilany swoim 50 - sięcio watowym wzmacniaczem da przyrost głośności tylko o 3 dB ,bo razem dostarczamy 100 Watów ,po pięćdziesiąt na każdy głośnik...

pozdrawiam Arek.

Skomentuj

Witaj, Witam,
                    Polecam tylko lekturę:
                    1. Głośniki i zestawy głośnikowe, Jerzy Krajewski, Wkł 2003, Strona 41,
                    2. Podręcznik budowy zestawów głośnikowych, Friedemann Hausdorf, Bormar 1996, Strona 45 (i 119).
                    To tak spod ręki i tak w języku polskim, aby uniknąć kłopotów z potencjalnie zrozumieniem z pozycji w innych językach.
                    Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Dwa przetworniki=2xwieksza powierzchnia membran=2xglosniej=3db

Skomentuj

Witam,
                        Cóż, więc pozwolę sobie przytoczyć tylko jeden cytat: " Jeżeli dodamy drugi taki sam głośnik równolegle, to powierzchnia promieniowania podwaja się, co wzmacnia moc akustyczną czterokrotnie." "Zysk" mocy akustycznej powinien dać poziom ciśnienia akustycznego o 6[dB] większy. Naprawdę, nie ja to sobie wymyśliłem. Polecam jednak lektury, co najmniej podane przeze mnie wcześniej, a in plus w języku polskim, więc uważam możliwie zrozumiałym języku. Wydaje mnie się, że wyjaśnienia "problemu" w nich są wystarczające.
                        Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

To jeszcze raz ja...

wytłumacze to prościej..

Jeśli mamy wzmacniacz który oddaje 25 wat przy 4 omach co daje napięcie na głośniku 10 V sk. a głośnik ze sporym zapasem mocy wychyla swą mębrame +/- 5 mm to aby ten sam głośnik zagrał 2 razy głośniej czyli wychylił się dwukrotnie bardziej +/- 10 mm to należy dostarczyć 20 V sk. przy 4 omach ,czyli 100 watów . Ciśnienie akustyczne w tym przypadku wzrosło o 6db ale przy czterokrotnym wzroście mocy doprowadzonej, zatem w jaki sposób mój mały subek ma grać dwukrotnie głośniej jeśli dodanie drugiego głośnika do jednego już istniejącego zwiększy moc elektruczną tylko dwukrotnie czyli o 3 db..., jeden głosnik teoretycznie wytrzyma 50 Wat + drugi 50 Wat czyli razem 100 watów a nie 200 aby mogło być dwa razy głośniej, każdy program symulacyjny także dodaje tylko 3 db przy każdorazowym dodaniu dwukrotnie większej liczby przetworników z których każdy jest zasilany standadowo 1 watem. Można przeprowadzić eksperyment podłączjąc raz jeden głośnik a raz dwa (tego samego typu w tej samej obudowie) do wzmacniacza stereo ,ja uważam że nie jest dwa razy głośniej (6 db) przy użyciu dwóch głośników ,ale przy użyciu czterokrotnie większej mocy np. z 2 v do 4 v na głośniku uzyskujemy podowjenie głośności.

pozdrawiem.
                          ps.dziwne te ksiązki ,bo w mojej bardzo starej (tonsil) 72r. dosyć mocno podarta jest napisane że aby zapewnić dwukrotnie większe natężenie(6db) dzwięku trzeba użyć czterokrotnie większej liczby zespołów głośnikowych z których każdy jest zasilany swoją mocą znamionową .

Skomentuj

fs 34 i do tego efektwyność 87 dB to jest dopiero reaktywacja i rewolucja razem wzięte. Albo mozesz mieć 87 dB albo fs 34 Hz bo razem te parametry niestety nigdy nie będą szły w parze dla tego głośnika. Przy takim fs powinien mieć efektywnosć nie wiekszą niż 84 dB ,pewnie mniej.
                            Najbradziej zastanawiają mnie twoje pomiary bo skoro żadna 16'tka tonsila nie ma fs poniżej 50 Hz to chyba coś z twoją jest nie tak albo z twoim pomiarem.

Skomentuj

Yoshi ,naprawdę te głośniki są dziwne !!!, być może że to jakaś spacjalna wersja ,a magnesy z napisami są od jakiegoś innego głośnika..., ja je kupiłem w tonsilu jako wyprzedaż dawnych modeli i mnie też te parametry bardzo dziwią , fs mogę zmierzyć ale tych 87 db nie, więc tylko wierzę parametrom podanym w katalogu..., mi też się wydaje że nie są wstanie mieć takiej efektywności ale co zrobić gdy nie można tego sparawdzić , poza tym głośnik ma naprawdę tak bardzo niski rezonans ,jest niesamowicie miękki ,ma leciuteńką mębrame a gdy uderzę w nią to widać powolny zanik oscylacji ,żaden inny głośnik tak nie robi ,a miałem dużo innych tonsili i faktycznie ich fs było 45- 60 hz. Poprostu dziwna sparawa..

Arek.

Skomentuj

GTC 17/50/1 Tonsila wg. noty katalogowej ma fs=43hz i Efektywnosci 89db... z pomiarów wychodzi mi ze fs sie zgadza.. do noty zalaczona jest ch-styka.. i widac po niej rowniez wysoka efektywnosc..

Skomentuj

Kiedys jedna audiofilska firma stosowala jakis model tonsila moze to wlasnie dla nich byl robiony ten glosnik.

Co do efektywnosci to podwojenie ilosci glosnikow daje zysk na efektywnosci mocowej o 3dB a napieciowej o 6dB (przy polaczeniu rownoleglym).
                                  Tak wiec dodanie drugiego glosnika ze swoim wzmacniaczem podniesie cisnienie o 6dB. Po prostu akustycznie tak sie sumuja glosniki proste wyjasnienie tego faktu to to ze w zwrotnicach przy czestotliwosci podzialu wlasnie mamy spadek -6dB co daje sumowanie na poziomie 0dB oczywiscie przy zgodnosci fazowej.

Skomentuj

Witam,
                                    Za Irkiem, dlatego też najlepiej aby przetworniki charakteryzowały się maksymalnie poziomem -6[dB] dla fp.
                                    W kwestii efektywności najlepiej znać wartości osiągane w zakresie użytecznym przyjętym przez konstruktora zespołu głośnikowego, a nie "suchą" liczbę podaną przez na przykład producenta głośnika. Ale, to chyba nic nowego.
                                    Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Teoretycznie 6dB wiecej ale to zawsze srednia efektywnosc w calym zmierzonym pasmie.W pasmie w jakim chcesz wykorzystac te glosniki oczywiscie bedzie mniej.W praktyce efektywnosc zestawu z dwoma gloisnikami rowna sie efektywnosci jednego glosnika (wplyw obudowy, zwrotnic itd). Jesli chcesz uzyc glosniki w przedziale do np 200Hz musisz sprawdzic na charakterystyce jaka w tym wlasnei zakresie ma efektywnosc i ile da wzmocnienia uklad z obudowa w tym zakresie. Istnieja subwoofery z glosnikami 10 i 13cm (po 2 sztuki) ale jednak nizszej efektywnosci i o nie bardzo niskim zejsciu.Aby uzyskac w miare normalna efektywnosc trzeba sie decydowac na wyzsze strojenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Profesjonalista
                                        ...w mojej bardzo starej (tonsil) 72r. dosyć mocno podarta jest napisane że aby zapewnić dwukrotnie większe natężenie(6db) dzwięku trzeba użyć czterokrotnie większej liczby zespołów głośnikowych z których każdy jest zasilany swoją mocą znamionową .
                                        ... no to proponuję jeszcze przeczytać parę książek... dwukrotnie większe natężenie to +3dB, dwukrotnie większe ciśnienie to +6dB...
                                        może miałeś na myśli głośność?? bo to już jest funkcją częstotliwości.
                                        Wielu użytkownikow myli powyższe pojęcia i z tego wynikają dyskusje takie jak ta...
                                        proponuję poczytać książki, dowiedzieć się co to jest poziom ciśnienia akustycznego, poziom natężenia, poziom mocy, efektywność napięciowa, efektywność mocowa, ewentualnie (dla ambitnych) przyswoić odpowiednie wzorki i dopiero zabierać głos w dyskusji...
                                        na przykład to:
                                        Zamieszczone przez Piotr01
                                        jeśli będziesz miał dwa głośniki (takie same, równolegle i ten sam sygnał) to powinieneś mieć 93[dB].
                                        jeśłi głośniki są połączone równolegle, to jaki sygnał nazwiesz "tym samym"?? Czyżbyś nie zauważył, że zmniejszy się impedancja i w efekcie przy takim samym napięciu popłynie większy prąd??a przy takim samym prądzie uzyskasz mniejsze napięcie... Wniosek z tego taki, że będziesz miał +3dB, lub +6dB w zależności czy interesuje cię efektywność ,mocowa czy napięciowa.
                                        Dam wam jedną radę... słuchajcie irka, on ma prawie zawsze rację...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X