Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie?.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

aby rozwiązać ten problem radzę po prostu skorzystać z mikrofonu pomiarowego i jakiegoś progrmu.., raz podłączyć jeden głośnik zasilany 1 Watem drugi raz podłączyć dwa głośniki i każdego z nich zasilić osobnym wzmacniaczem 1 wat to suma wzrostu efektywności nigdy nie będzie 6 db ,dobrze jeśli będzie to 3 db bo w praktyce magą wystąpić niezgodności fazowe przy pomiarze,a to zależy od umiejscowienia mikrofonu i powtarzalności parametrów głośników ,ale jeśli ten jeden głośnik zasilimy 4 watami to poziom akustyczny wzrośnie o 6 db.

Kładąc obok siebie dwie kolumny od zestawu stereo i podłączając raz tylko jedną araz dwie nigdy nie da się odczuć podwójnego wzrostu głośności... ale używając jednej kolumny zasilanej czterokrotnie większą mocą będzie dwa razy głośniej,... oczywiście jak ten głośnik to wytrzyma,ale to już inny temat.

6 db oznacza dwukrotnie większy efekt ,np. gdy wzmacniacz ma 25 wat to o 6 db więcej = 100 wat, żarówka aby świecić dukrotnie bardziej też potrzbuje czterokrotnego zwiększenia mocy ..., wiem że to nie na temat ale to jest trochę śmieszne bo to prawie perpetum mobile ,każda maszyna porzebuje 4 razy więcej mocy aby użyskać podwójny efekt w pracy( 6db ) zastaw głośnikowy aby zagrał dwuktrotnie głosniej też potrzebuje podwojenia napięcia zasilania a to spowoduje dwukrotnie wyższy prąd w obwodzie co da czterokrotny wzrost mocy dostarczanej a efekt tylko podwójny ( 6db ) W=V*A
    Irku o efektywności w zwrotnicach masz słuszną racje ale tam efektywność zostaje bez zmian ,spadek 6 db (dwukrotny) musi być bo w tym przedziale pracują dwa głośniki i efektywność się sumuje, ale gdy chcemy zagrać dwukrotnie głośniej to bez czterokrotnego zwiększnie mocy ani rusz ,dwa głośniki mogą nam dać tylko wzrost wytrzymałości mocowej zestawu i możemy wtedy dać dwa razy więcej mocy ale ta kolumna nie zagra jeszcze dwa razy głośniej .

Wiem że temat jest kontrowersyjny i chyba nikt z nas nie dojdzie do porozumiena ,naprawdę radzę wykonać testy na głośnikach i różnych mocach ale nikt nie zwiększy głośności dwukrotnie poprzez dwukrotny wzrost mocy a ilości głośników może używać dowolnie ,bo dostanie Nobla..., natopmiast zwiększenie ilości głośników zwiększa możliwości równomiernego razkładu głośności i lepiej nagłośnia duże przestrznie ,ale przy pomiarze z 1 metra przy użyciu nawet 4 głośników i mocy 1 wata na całość głośność pozostanie taka sama jak z jednym głośnikiem i 1 watem.

Pozdrawiam i proszę nie bić.....
    Arek.

Skomentuj

Witam,
      Ok, Zygmunt, teksty typu takie same głośniki, ten sam, jednakowy sygnał to są tylko określenia tak zwane zamknięte, typu z matematyki, "wtedy i tylko wtedy" lub określenia kwatyfikatorów. Albo, miałeś kiedyś do czynienia z prawnikami. Ja tylko, może przesadnie, uściśliłem warunki lub dane, aby uniemożliwić wystąpienie ewentualnego braku dokładnej informacji.
      Teraz, problem tych 6[dB]. Po prostu teoretycznie ciśnienie akustyczne powinno wzrosnąć o +3[dB] z tytułu, że zasilamy faktycznie U2,8(3)[v] dwa głośniki i +3[dB] z tytułu tego, że mamy podwojoną powierzchnię promieniowania. Powiem oczywiście, że +6[dB] to teoretyczny ideał. Z powodzeniem można uzyskać powiedzmy +5-6[dB]. Wiele zależy od aplikacji itd. itp. To tak bez "jednakowych" i "tych samych". Moim zdaniem jak ktoś uzyska wynik rzędu +3-4[dB] to moim zdaniem jest to bardzo słaby wynik. Każdy może robić co chce, prawda. To wszystko.
      Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Ja proponuje zapomniec o takim slowie jak dwa razy wieksza glosnosc bo to pojecie subiektywne. To tak jakby zapytac sie kogos czy walniecie mlotkiem 10kg bedzie dwa razy bardziej bolalo niz mlodkiem 2.5kg?

Ostatni raz powtarzam ze akustyczne sumowanie dwoch glosnikow daje wzrost cisnienia o6dB a efektywnosc mocowa rosnie wtedy o3dB! Wykonalem setki pomiarow i wynik zawsze jest taki sam.

Jak ktos chce dalej bawic sie w lamiglowki to zadam kolejna:
        O ile decybeli spadnie cisnienie jesli oddalimy mikrofon pomiarowy z 1m na odleglosc 2m?

Skomentuj

Witam,
          Chciałbym tylko potwierdzić ten wzrost ciśnienia o 6[dB] właśnie i tego sam sobie nie wymyśliłem. Liczba pomiarów, nie liczyłem.
          Nowa łamigłówka, ciekawe kto spisze się na (kolejną) 6-kę.
          Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Zamieszczone przez irek

O ile decybeli spadnie cisnienie jesli oddalimy mikrofon pomiarowy z 1m na odleglosc 2m?
            chm... teoretycznie to jeśli przyjąć, że głośnik jest źródłem punktowym i bada się go w polu swobodnym, to powinien być spadek o 6 dB... no ale nie ma idealnie punktowych głośników, pozatym ten warunek dotyczy też długości fali (przy odległości 1 do 2m trzeba się zastanowić czy jest to pole bliskie czy dalekie), no i oczywiście nikt nie słucha muzyki w komorze bezechowej...

[ Dodano: 2004-12-03, 16:22 ]
            acha... dodam jeszcze, że o 6dB spadnie poziom ciśnienia, a nie ciśnienie.
            Ciśnienie będzie dwukrotnie mniejsze.

czekam na kolejną łamigłówkę, ale tym razem wymyślcie coś trudniejszego... ]:->

Skomentuj

Czaruję...
            X