Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

materiał na nabiegunniki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

materiał na nabiegunniki

Witam
    czy wiecie może z jakiego metalu zrobione są nabiegunniki głośnika??
    bądź gdzie można kupić nabiegunniki (poza STXem)??

popzdrawiam

stal magnetycznie miekka

Skomentuj

wiem ze stal musi być podatna magnetycznie, chodziło mi o symbol, rodzaj stali

Skomentuj

przykladowo laboratoryjne armco A4

Skomentuj

Raczej nie polecam samodzielnego wykonywania nabiegunników.
          Tak jak zrobienie górnego nabiegunnika nie jest problemem o tyle dolny nabiegunnik powinien być wykonany z jednego kawałka stali ( "doklejanie" słupka powoduje duże straty). Niestety amatorskie wykonanie takiego nabiegunnika przy pomocy tokarki wiąże się z bardzo dużym nakładem pracy i dużą ilością traconego materiału (zwłaszcza w przypadku większych głośników jest to problematyczne) dodatkowym problemem jest wykonanie otworu wentylacyjnego. Jeśli miał bym coś polecać to zamówienie gotowego nabiegunnika dolnego następnie jego dotoczenie do stosownych rozmiarów i ewentualne samodzielne wykonanie nabiegunnika górnego.

Skomentuj

Sound Wave, a moglbys wyjasnic wymiarowanie nabiegunnikow na waszej stronie?
            ktora srednica w jakiej kolejnosci?
            bo mam podobny problem i chcialem zamowic cos od was... ale nie wiem jak te wymiary rozszyfrowac :???:

Skomentuj

a ja się nie zgodzę, możne faktycznie dużo traci się materiału, ale zwymiarowanie i wykonanie nabiegunnika nie jest trudne, tym bardziej ze nie ma tam ani dokładnych wymiarów ( dokładność rzędu 0,1mm moim zdaniem wystarczy) powierzchnia tez nie musi być dokładna a do otworu wentylacyjnego wystarczy dłuższe wiertło

dla mnie to była kwestia rodzaju materiału

Skomentuj

chcecie sami robic uklady magnetyczne do glosnikow? wiecie jaki to bedzie mialo wplyw na parametry glosnika?

Skomentuj

jeśli masz dostęp do tokarki nie żal ci czasu ani materiału to ok. materiał jak np. podał
                  Paweł S. Faktycznie sama dokładność nie jest kluczowa ale jakoś nie chciało by mi się ścinać 3cm z wysokości i np 8 po średnicy...

Paweł S. wymiary masz tak:
                  1) średnica podstawy nabiegunnika (dolny talerzyk)
                  2) średnica rdzenia
                  3) średnica otworu wentylacyjnego
                  4) wysokość rdzenia od podstawy
                  5) wysokość podstawy nabiegunnika

po kolei jak to jest na rysunku

Skomentuj

mówicie tak jakby wytoczenie 80mm na długości 30 trwało 8godzm, moim zdaniem to potrwa góra pól godz

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave
                      Paweł S. wymiary masz tak:
                      1) średnica podstawy nabiegunnika (dolny talerzyk)
                      2) średnica rdzenia
                      3) średnica otworu wentylacyjnego
                      4) wysokość rdzenia od podstawy
                      5) wysokość podstawy nabiegunnika

po kolei jak to jest na rysunku
                      no to niestety nie macie w ofercie czegos co mi bedzie pasowalo :sad:

Sound Wave, jak duze straty sa na laczeniu materialu w nabiegunnikach?
                      ale laczyliscie klejem, srubami, zgrzewaniem czy spawaniem?

bo zastanawiam sie nad kupnem od was jednego + dospawanie wiekszego dysku na gorze... niestety potrzebuje 70mm rdzen :???:
                      mówicie tak jakby wytoczenie 80mm na długości 30 trwało 8godzm, moim zdaniem to potrwa góra pól godz
                      tak, moze i masz racje...
                      w produkcji jednostkowej moze i to jeszcze ujdzie. ale w produkcji przynajmniej maloseryjnej to juz odpada :P

Skomentuj

Czaruję...
                      X