Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy opłaca się przerabiać te kolumny ? Dobór głośników.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam. Posiadam w domu dwie kolumny z wieży marki Philips, takie jak na zdjęciu poniżej (kolumny standardowe głośnik wysoko i niskotonowy, brak zwrotnicy jedynie kondensator na wysokotonowcu, wiórówka 8mm). Spaliły się w nich głośniki. I oto do Was moje zapytanie: czy opłaca się przerobić trochę te kolumny i umieścić w nich lepsze głośniki ( oczywiście podpinając do mocniejszego wzmacniacza) czy lepiej zrobić samemu nową budę i wstawić nowe głośniki ? I oczywiście jakie dobrać głośniki, aby całość fajnie grała (zwrotnica również czy kupić czy zrobić samemu). Wymiary kolumn: 158mm X 250mm X 200mm (szer x wys x głęb). Sory za jakość zdjęć, robione telefonem na szybko. Czekam na odpowiedzi :)

Z BR

Bez BR

nic nie poczytałeś i wparowujesz tu
    zwrotnicy się nie kupuje pod każdą konfiguracje głośników jest inna zwrotka

ile kasy chcesz przeznaczyć?

Skomentuj

Ok. Sory, nie znam się aż tak bardzo na sprzęcie audio. Myślę, że do 200-250 zł.

Skomentuj

Jeśli te obudowy są w dobrym stanie, to można je wykorzystać i zaadoptować na potrzeby jakiegoś małego podstawkowca. Ja parę lat temu wykorzystałem takie fabryczne obudowy od zestawu mini wieży Sony MHC RX30 i zrobiłem sobie z nich dość ładne obudowy testowe, na których nawet obecnie słucham muzyki.

http://www.audiostereo.pl/Co_do_Tons...0/7_29915.html

Obecnie siedzi tam zamiast tego Tonsila kopułka STX AWX.
        Oryginalne obudowy okleiłem samoprzylepną folią z Castoramy za parę złotych, ścianki wzmocniłem od wewnątrz, żeby miały solidną grubość 16-22 mm, a przednią ściankę zrobiłem ze sklejki 20 mm. Moje oryginalne obudowy po rozbebeszeniu ich z tandetnych plastików miały zew. wymiary: szer. 205 x wys. 330 x gł. 195 mm, a ścianki o grubości 9 mm.

Skomentuj

Czaruję...
        X