Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

HD2 i HX2 drobne wyjasnienie w sprawie zwrotnicy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

HD2 i HX2 drobne wyjasnienie w sprawie zwrotnicy

witam

wyjaśnijcie mi jedno w sprawie zwrotek a mianowicie w HD2 jest podział na 700 i 2500:
    http://www.akustyk.com.pl/projekty/HD2.html

a w zwrotce jest cewka 3.3mH a w drugim torze 1mH

natomiast w HX2 jest podział na 700 i 3100:
    http://www.akustyk.com.pl/projekty/HX2.html

i znowu mamy cewkę 3.3mH ale następna już 1,5mh i 0,46mH

czy aby na pewno wszystko jest ok ?? Bo dostałem schemat HD2 od osoby która ma go już kilka lat i może do tego czasu zwrotka była zmieniania... a chciałem kupić elementy i zrobić już zwrotki a na końcu kupić wysoko-tonowe HDS bo kasy puki co nie mam a puki ich nie kupie to nie dostane schematu do hd2 od akustyka... no i czemu w HD2 w niskim torze mamy 15uf a w srednioniskim 10uf jeśli w HX2 w obu było 10 uf

a tutaj obie zwroty :

tak szczerze to nie mam kompletnie pojęcia o co Ci chodzi ....przecież to są dwa kompletnie inne projekty ...inaczej musi wygladać aplikacja dla zupelnie innych wysokotonówek... więc masz inne wartości ...

po prostu inaczej zgrywa się wooferki z wysokotonówką i wysokotonówke z wooferkami...

daniel widze na forach ze u Ciebie kompletny brak zdecydowania, im dluzej wybierasz tym masz większy rozstrzał ;p ...

na audiohobby Krs47 "tworzy" kolejny bardzo ciekawy projekt...

http://audiohobby.pl/topic/1/191/14

zastanów się nad nim niedługo będzie pełna dokumentacja a z tego co pisał wcześniej będzie oprocz dokumentacji również kit do kupienia w polinku ;p ....
    z pierwszych "testów" wynika że będzie to rewelacyjna konstrukcja jakosc/cena która będzie mogła napędzić pomieszczenia o znacznym metrażu ....a zejscie 22cm seasa będzie sporo lepsze niż schodzą HDsy (dwa hdsy to tylko i wylacznie wiekszy spl...a nie niższy baz ;p )

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69
      wyjaśnijcie mi jedno w sprawie zwrotek a mianowicie w HD2 jest podział na 700 i 2500:

czy aby na pewno wszystko jest ok ??
      tak, wszystko jest OK
      bo w jednym masz 2 rzad a w drugim masz 3 rzad!
      + to co powiedzial bawolek,

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
        Zamieszczone przez bawolek
        niższy baz
        Chyba BASS :twisted:
        Oj chyba jednak BAS.

Skomentuj

Re: HD2 i HX2 drobne wyjasnienie w sprawie zwrotnicy

Zamieszczone przez daniel69
          witam

no i czemu w HD2 w niskim torze mamy 15uf a w srednioniskim 10uf jeśli w HX2 w obu było 10 uf
          Wszystko to jest zwiazane z faza oraz podzialem. W przypadku kondensatorow jest wiekszy, gdyz glosnik musi byc mocniej filtrowany ze wzgledu na nizszy podzial. Natomiast jesli chodzi o cewki, to wg mnie trzeci rzad zostal wprowadzony dlatego, zeby zgrac faze z kopulka. Zreszta impednacje kopulek w tych zestawach sa rozne i defacto sa to rozne glosniki wiec oczywiste jest, ze filtry musza sie roznic...... To, ze masz te same glosniki niskotonowe nie znaczy, ze filtry pod te glosniki nie ulegna zmianie w przypadku zmiany tweetera.

Skomentuj

. a chciałem kupić elementy i zrobić już zwrotki a na końcu kupić wysoko-tonowe HDS bo kasy puki co nie mam a puki ich nie kupie to nie dostane schematu do hd2 od akustyka...
            i jeszcze jedno mi się przypomniało o ile się nie mylę to właśnie przez takie nieskrępowane wklejanie na forach publicznie zwrotek akustyka ...nie dają już do żadnych projektów schematów zwrotnic... możesz albo kupić komplet przetworników ...bez zwrotnicy albo dokupić do tego komplet części do zwrotnicy z tym że zwrotnica jest poskładana i zalana cała klejem ...

tak coś parę osób niedawno pisało

Skomentuj

tak szczerze to nie mam kompletnie pojęcia o co Ci chodzi ....przecież to są dwa kompletnie inne projekty ...inaczej musi wygladać aplikacja dla zupelnie innych wysokotonówek... więc masz inne wartości ...

po prostu inaczej zgrywa się wooferki z wysokotonówką i wysokotonówke z wooferkami...

daniel widze na forach ze u Ciebie kompletny brak zdecydowania, im dluzej wybierasz tym masz większy rozstrzał ;p ...

na audiohobby Krs47 "tworzy" kolejny bardzo ciekawy projekt...

http://audiohobby.pl/topic/1/191/14

zastanów się nad nim niedługo będzie pełna dokumentacja a z tego co pisał wcześniej będzie oprocz dokumentacji również kit do kupienia w polinku ;p ....
              z pierwszych "testów" wynika że będzie to rewelacyjna konstrukcja jakosc/cena która będzie mogła napędzić pomieszczenia o znacznym metrażu ....a zejscie 22cm seasa będzie sporo lepsze niż schodzą HDsy (dwa hdsy to tylko i wylacznie wiekszy spl...a nie niższy baz ;p )
              nie wiesz o co mi chodzi bo czytac ze zrozumieniem nie potrafisz...
              jak to nie jestem zdecydowany, jestem i wogle dlugo nie wybieram... koncze budy do hd2 na poczatku mialo byc hx2 ale = kupie lepsze wysokotonowki bo te vify xt25 mi nie odpowiadaja...

inni jak np
              pawel s. oraz pharoh odpowiedzieli na moje pytanie wiec nie bylo ono nie do zrozumienia... dzieki chcialem sie upewnic czy moze akustyk zwroty nie zmienial... (nie znam sie na projektowaniu zwrotek ale 3 rzad opada szybiej a cewka 1.5mh odcina wiecej pasma wiec wydawalo mi sie ze wlasnie podzial powinien byc nizszy od hd2 a jest na odwrot...)

. a chciałem kupić elementy i zrobić już zwrotki a na końcu kupić wysoko-tonowe HDS bo kasy puki co nie mam a puki ich nie kupie to nie dostane schematu do hd2 od akustyka...
              i jeszcze jedno mi się przypomniało o ile się nie mylę to właśnie przez takie nieskrępowane wklejanie na forach publicznie zwrotek akustyka ...nie dają już do żadnych projektów schematów zwrotnic... możesz albo kupić komplet przetworników ...bez zwrotnicy albo dokupić do tego komplet części do zwrotnicy z tym że zwrotnica jest poskładana i zalana cała klejem ...

tak coś parę osób niedawno pisało
              zwroty do wielu zestawów jak i jedna z tych są tutaj na forum w dziale gotowe projekty zwrotnic już od kilku lat wiec do mnie pretensji nie miej... a ja jak rozmawiałem z panem kisielem to powiedzial ze jak kupowalem u niego hds niskotonowe a kupowalem to jak dokupie hds wysoki to dostane schemat zwroty... ale puki co nie kupie a chce juz zwrotki sklepac i miec wszystko przygotowane

PS. Melislaw jeśli to ty sprzedajesz vify na allegro to żeś ladnie zaszalał z cena - wychodzi po 100 zl od glosnika ktore kupowali wszyscy jak i ty po 30 zl a sprzedawali po ok 40-60zl :P

o co chodzi z tym ignoruj ?? bo niechcący to kliknąłem zamiast edytuj (chcialem edytowac swoj post i szybko przewinalem i kliknalem ignoruj na bawolka.... serio nie specjalnie )

[ Dodano: 2010-05-14, 18:04 ]
              a juz ogarnalem i usunalem go z ignorowanych wiec to pytanie nieaktualne ale nie moge juz edytowac...

Skomentuj

daniel69, ja też miałem problemy ze zrozumieniem twojego toku myślowego. Poza tym używaj przecinków :)

Zaszalałem? Wychodzi dużo taniej niż w sklepie...

Skomentuj

w sklepie?? trzeba wziąć pod uwagę ze już w sklepach ich nie ma, jest to stary model nie warty na dzień dzisiejszy już tyle... a poza tym mowie tylko....

Skomentuj

daniel69, to twoja opinia, mimo że nawet nie miałeś ich w ręku :) Zresztą, koniec tematu.

Skomentuj

nie mialem w reku ?? mam na nich kolumienki...

Skomentuj

Czaruję...
                      X