Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Hertz mlk 165 pojemnosc obudowy bass reflex

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Hertz mlk 165 pojemnosc obudowy bass reflex

Witam!!!
    Posiadam wyżej wymieniony zestaw odseparowany hertza na przód. Zdecydowałem ze będę robił osobną komorę w drzwiach dla midwoofer'a. Samochód to fiesta, ale to nie dział car audio to wiem. Chodzi mi o pomoc w doborze odpowiedniej pojemności obudowy i dobrania odpowiedniego wylotu. Testuje je na razie w domu, zaaplikowane w paczki odpowiednio 10 litrów strojona na 65 hz i 20 l strojona na 55 hz. Ładnie graja razem bass jest szybki z tej mniejszej, a z większej bass niżej schodzi. Tylko 2 różne nie mogą byc. Symulowałem już wiele paczek do tego głośnika i nie mogę się zdecydowac. Proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów o porady jaka zrobic obudowę. Muzyka jaką słucham to trance dance i pop czasem rock. Potrzebny bass szybki i w miarę niskim zejsciem.

Parametry głośnika poniżej:

Fs 59 Hz
    Vas 9,9 l
    Qts 0,54

ogolnie glosniki samochodowe to sa glosniki typu free-air. czyli takie ktore moga grac w "odgrodzie", bez konkretnej obdowy
    u ciebie az tak wyraznie nie jest to widoczne wiec mozesz je dac w obudowe zamknieta 10-15 litrow
    na b-r i tak nie znajdziesz miejsca w samochodzie :P

problem jednak w tym ze takiej obudwy nie upchniesz w drzwiach a dawanie czegos takiego w polke jest bez sensu :???:

Skomentuj

Witam!!! Obudowa zamknięta odpada, ponieważ głośnik się marnuje w takiej obudowie impuls owszem jest super ale nie ma mięsistego basu. W rachubę wchodzą tylko przednie drzwi. O miejsce się nie martw, wiem jak wygospodarowac do 30 dm3 miejsca na sama obudowe głośnika bez większej ingerencji w tapicerkę. Free air tez się nie sprawdza zero basu, więc postanowiłem postawic na bass reflex i tylko ta obudowa mnie interesuje. Jak radzisz closed 10-15 litrów to wentylowana bedzie optymalna okolo 17 litrów a tunel można juz dostroic pózniej. Próbowałem tez w 25 litrach na 40Hz ale bas był mułowaty i meczący.

Skomentuj

jak chcesz koniecznie b-r to daj 15-20 litrow

a jak chcesz cos co zagra basem w drzwiach to polecam DLS R6A
        tylko niestety poteznego pieca im trzeba dac :???:

Skomentuj

Czaruję...
        X