Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

przeróbka 2,5 way od STX-a

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

przeróbka 2,5 way od STX-a

Witam,szykuję się do konstrukcji 2,5 way STX-a na zamówienie. Moje pytanie brzmi czy da radę z tych kolumn wycisnąć większy SPL przerabiając je na 2 way? czy to się opłaca?

Dlaczego taka modyfikacja? Kolumny mają grać w salonie w którym niekiedy będą robione imprezy więc będzie potrzebny większy SPL. Bas w tej konstrukcji schodzi na drugi plan gdyż kolumny będą wspierane porządnym subem.

Modyfikacja miała by być na podstawie oryginalnej zwrotnicy tegoż zestawu:

Jeśli masz suba, to więcej zyskasz rezygnując z kompensacji baffle step, ale mam wrażenie, że wtedy wysokotonówka nie wytrzyma. Na moje skromne doświadczenie w tej kwestii wydaje mi się, że lepiej będzie zaprojektować nową zwrotnicę od podstaw.

PS. Oczywiście to co pisałem tyczy się sekcji nisko-średnio. Ale choćbyś na głowie stanął, to z sekcji wysokotonowej więcej niż 92 dB SPL nie uzyskasz, więc wg. mnie cała ta operacja nie ma najmniejszego sensu -- nie będziesz miał żadnej równowagi tonalnej kolumny.

Skomentuj

Ale po co tak kombinować? Nie lepiej od razu zrobić dwudrożne na innych głosnikach?

Skomentuj

Niestety ważna też była kasa i padło na STX-y które już do mnie jadą,a że są o nich dobre opinie więc się nie zastanawiałem i od razu je poleciłem. Teraz grają tam Tannoye mercury M3 które mają 89db i 60W,STX-y bedą mieć 90db ale różnica watów zrobi swoje. Tannoye podczas imprez wymiękają,myślę że STX-y na imprezach się sprawdzą i nie będą wymiękać (dlatego też padło na STX-y,można im trochę dać w palnik).

Skomentuj

Czaruję...
        X