Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny do kina i muzyki 5.1 THX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny do kina i muzyki 5.1 THX

Witam serdecznie.

Ponieważ wertując forum nie znalazłem podobnego tematu więc postanowiłem go założyć.
    Posiadany sprzęt to Denon AVC-A1SE (THX Ultra), pomieszczenie odsłuchowe to 40m2. Na głośniki wraz z wzmacniaczem do suba mogę przeznaczyć ok 4000.

Chciałbym zbudować grające kolumny THX( o ile jest możliwe pogodzenie tego) , które sprawdzą się nie tylko w kinie ale i w audio również. Bardzo lubię jakość dźwięku - aksamitne wysokie tony, dźwięczna średnica oraz dobry konturowany bas dakładny tak jak żołnierski krok marszowy. Co do kina domowego to oczekuje w zasadzie w/w jakości z dodatkiem kinowego basu - np. kiedy oglądam scene z Twistera gdzie na poczatku filmu jest burza to kiedy uderza piorun to czuje tj by to było naprawde(tak było u kolegi podczas seansu filmowego :razz: )

Bardzo poproszę Was o pomoc przy doborze głośników, zwrotnic, oraz wzmacniacza do suba. Jeśli chodzi o 5.0 to chcę zbudować kolumny na takich samych przetwornikach, 2 lub 2,5 drożne - jeżeli chodzi o tył to oczywiście dipole (chyba,że ktoś mnie skutecznie z tego pomysłu wyleczy).

Dobra rada-

Jak chcesz mieć kino domowe spełniające certyfikat THX to lepiej kup sobie gotowe kolumny;
    http://www.intoav.com/speakers/jamothx.htm

Nie zapomnij również dokupić do tego zestawu kabli z logiem THX.

No chyba że chcesz zbudować takie kolumny to musisz pamiętać o ich unikalnym układzie głośnikowym ( tak jak widać na powyższym linku ).
    Strojenia ich musi być na poziomie 80hz(norma THX)
    No i musisz mieć kogoś kto zaprojektuje zwrotnice.
    Pozdrawiam

Skomentuj

Miałem możliwość posłuchania tego zestawu wraz z Onkyo w salonie Pioneera w Bydgoszczy i powiem tak - kino TAK ale stereo to tak sobie. Swego czasu chciałem zakupić kit do montażu z Visatona THX, jednak to nie to czego szukam - wiem , że w THX muszą być spełnione odpowiednie normy co do charakterystyk osiowych - ja nie chcę tego efektu osiągnąć na siłę kosztem dobrej jakości dźwięku - to dla mnie priorytet. Jeśli lepsze głośniki mi nie pozwolą na zbudowanie kolumn THX to trudno - będe się cieszyć super stereo i dobrym kinem.

Skomentuj

tomaszz1975, a dowiedziales sie wogole czym jest ten THX?
        szczerze mowiac to ja bym sobie podtarl pewna czesc ciala tym certyfikatem...
        ten znaczek mozesz znalezc na zestawach glosnikow do kompa. owszem, graja one znosnie jak na glosniki do kompa, ale chowaja sie nawet przy tanich STXach :P

tak wiec olej te smieszne wymagania THXa i rob to z glowa...

Zamieszczone przez tomaszz1975
        Na głośniki wraz z wzmacniaczem do suba mogę przeznaczyć ok 4000.
        najpierw idz wyszukaj jakis dobry amplituner ktory poradzi sobie z glosnikami ok 50w
        jak taki znajdziesz to daj znac ile kasy zostalo to sie dopiero pomysli o kolumnach

Skomentuj

Paweł - nie twierdze, że komputerowe głośniki nie mają tego magicznego znaczka - mają bo sam taki posiadam Logitech Z-5500, co do wzmacniacza to już taki posiadam o czym poinformowałem :razz: oraz kwota na głośniki,zwrotnice + wzmacniacz(panel) do suba to około 4000PLN.
          Oto opis: http://www.avland.co.uk/denon/avca1se/index.htm

Zamieszczone przez Pawel S.
          najpierw idz wyszukaj jakis dobry amplituner ktory poradzi sobie z glosnikami ok 50w
          jak taki znajdziesz to daj znac ile kasy zostalo to sie dopiero pomysli o kolumnach

Skomentuj

Dobry firmowy zastaw kolumn THX przy oglądaniu pierwszego filmu na nim robi piorunujące wrażenie ale po krótkim czasie używania go na co dzień; telewizja, radio itp. robi się nie do zniesienia , nadmiar wysokich i średnicy przytłacza.
            Z takim budżetem i takim ampli celował bym w 2xtonsil 13/50/9 z seasem 27tbfc/g lub coś z monacorem sph165kep, taki zestaw do kina musi mieć dobrą średnice i wyraźną nie przytłumioną górę.

Skomentuj

A jak te głośniki sprawią się w stereo?
              Zamieszczone przez funiax1
              wyraźną nie przytłumioną górę.
              - czy mógłbyś to szerzej wyjaśnić? Bardzo chciałbym osiągnąć kompromis pomiędzy dobrym stereo i kinem - oczywiście nie kosztem jakości dźwięku :smile: . Ponieważ trochę muzykuje (mocno powiedziane :lol: ) nie jest mi obojętna barwa instrumentów, chciałbym słyszeć z głośników ich naturalne barwy oraz wokale.
              Co do mojego denona to miałem możliwość odsłuchu kawałek czasu temu z B&W chyba 802 i było całkiem nieźle. Pamiętam, że na jednym z moich ulubionych utworów Norah Jones dostałem gęsią skurę :twisted: .
              Wiem, że z Waszą pomocą mogę zbudować lepsze kolumny :!: - bo gdzieś na forum wyczytałem, że B&W to tak naprawdę masówka...

Skomentuj

Te głośniki nie będą się sprawować w ogóle w stereo. Kolumny z THX-em są stworzone do pracy w systemie 5.1 i nic poza tym.

Skomentuj

co do wzmacniacza to już taki posiadam o czym poinformowałem oraz kwota na głośniki,zwrotnice + wzmacniacz(panel) do suba to około 4000PLN.
                  myslalem ze ten wzmacniacz to amplituner a nie do suba...

Z takim budżetem i takim ampli celował bym w 2xtonsil 13/50/9 z seasem 27tbfc/g lub coś z monacorem sph165kep, taki zestaw do kina musi mieć dobrą średnice i wyraźną nie przytłumioną górę.
                  z brzmieniem sie zgodze. ale raczej bym celowal w jedna lekka 16-stke

Skomentuj

Z tego co do tej pory się dowiedziałem to nie ma szans na Kino THX i Dobre strereo, aby uzyskać zamierzony efekt powinienem poszukiwania konstrukcji zawężyć do 2 max 2.5 drożnej - czyli moje pierwotne założenie było prawidłowe - czyli nastawiam się na super strereo i dobre kino. Co do głośników jak to się będzie przekładać na nagłośnienie pomieszczenie - w kinie to 5 kolumn + sub więc 40m2 :5 daje 8m2 na sztukę więc problemu nie ma. W stereo uwielbiam wcisnąć Pure direct i dzwięk bez suba. Czy 2 kolumny dadzą radę na tych głośnikach zagrać bez suba w 40 m2?

Ponieważ
                    sprawdziłem te głośniki nasuwa mi się pytanie o ich moc - czy przy głośniejszym słuchaniu nic im się nie stanie?

Generalnie w sinusie wszystkie mają około 50W, czyli moc kolumn będzię około 50W na kanał a mój wzmacniacz 7 x 170W - wiem,że ta moc jest liczona przy obciążeniu jednego kanału itd, więc przy 5-ciu niech jest 120W (pobór wzmacniacza z sieci to 720!!! co daje 5x144W - inne straty to daje około 120W) nie chciałbym cieszyć się przez chwilę a później płakać na forum, że muszę kupić nowe głośniki oraz kto by mi naprawił Denona :neutral:

Skomentuj

tomaszz1975, nie przesadzaj. Nawet jak ten denon ma te 120 wat (w co trochę wątpię...) to dwa tonsile maja 100W. A lepiej jest mieć trochę mocniejszy wzmacniacz. Generalnie głośniki trudno upalić podajac im trochę za dużą moc o one spokojnie to wytrzymują. Głośniki najczęsciej upalają się od przesterowania wzmacniacza i gigantycznych zniekształceń podawanych na nie. Więc nie masz się co martwić :)

Skomentuj

Zreszta nikt Ci nie kaze sluchac kolumn z na maxa odkrecona galka regulacji glosnosci

Skomentuj

aby uzyskać zamierzony efekt powinienem poszukiwania konstrukcji zawężyć do 2 max 2.5 drożnej - czyli moje pierwotne założenie było prawidłowe - czyli nastawiam się na super strereo i dobre kino.
                          Raczej odwrotnie, w ten sposób będziesz miał super kino i średnie stereo, masz wzmacniacz stworzony typowo do pracy w systemie wielokanałowym. Aby uzyskać dobre stereo bez wspomagania subem w tak dużym pomieszczeniu to na frontach należało by mieć 3way na 8calowym basie ale wtedy może wystąpić problem z ich wysterowaniem, po prostu amplituner nie poradzi sobie, można to rozwiązać stosując zewnętrzne końcówki mocy i wtedy w stereo będzie dobrze lecz pojawia się problem w kinie z prawidłowym ustawieniem opóźnień, można to rozwiązać mikrofonem do kalibracji systemu.
                          To najlepszy sposób na uzyskanie kompromisu kino/stereo lecz nie idealny, musisz mieć świadomość ze średniej klasy wzmacniacz stereo zagra je lepiej niż wysokiej klasy amplituner.

Skomentuj

średniej klasy wzmacniacz stereo zagra je lepiej niż wysokiej klasy amplituner.
                            To dość odważny pogląd, sprawdzałeś to?

Skomentuj

W tak dużym pomieszczeniu ze względu na sporę odległości i wynikające z nich interferencje zdecydowanie postawiłbym na bas płynący z subwoofera niż opierać się głównie na frontach.

Skomentuj

W stereo uwielbiam wcisnąć Pure direct i dzwięk bez suba. Czy 2 kolumny dadzą radę na tych głośnikach zagrać bez suba w 40 m2?
                                watpie. to musialyby byc pozadne 3 drogi zasilana osobnym wzmacniaczem a nie amplitunerem

sprawdziłem te głośniki nasuwa mi się pytanie o ich moc - czy przy głośniejszym słuchaniu nic im się nie stanie?
                                a czy kolega wie co to jest efektywnosc?
                                jest wazniejsza niz moc glosnika :P

Generalnie w sinusie wszystkie mają około 50W, czyli moc kolumn będzię około 50W na kanał a mój wzmacniacz 7 x 170W - wiem,że ta moc jest liczona przy obciążeniu jednego kanału itd, więc przy 5-ciu niech jest 120W (pobór wzmacniacza z sieci to 720!!! co daje 5x144W - inne straty to daje około 120W) nie chciałbym cieszyć się przez chwilę a później płakać na forum, że muszę kupić nowe głośniki oraz kto by mi naprawił Denona
                                a na czym testowales moc tego wzmacniacza?
                                bo jakbysmy doradzili jakies mocne glosniki a wzmacniacz sobie z nimi nie poradzi to tez bys plakal :P

musisz mieć świadomość ze średniej klasy wzmacniacz stereo zagra je lepiej niż wysokiej klasy amplituner.
                                Zamieszczone przez RpLand
                                tak, wielokrotnie
                                co innego stare amplitunery gdzie to byly normalne wzmacniacze + procesory
                                obecnie amplituner to glownie procesory dziwieku + gdzies na koncu byle jakie koncowki mocy...
                                niestety nadal malo przekonuja mnie one do sluchania normalnej muzyki :???:

normalnie polecilbym tutaj GDN 18 AWX + seas'a
                                ale jednak faktycznie kierowalbym sie ku "lzejszej" srednicy - np takiej jaka moze zaoferowac GDN 16/50/6

tylko znowu dla w/w tonsila brak zwrotnicy z dobra kopolka no i duza iloscia basu to on tez nie powali...

a moze dayton RS180 + seas?

nie wiem czemu ale jakos nic konkretnego mi do glowy nie przychodzi :???:

sub - jak ma byc kupiony panel to masz do wyboru 2
                                irkowy SUB300 - 500zl i dlugi okres oczekiwania (warto )
                                lub rowniez konstrukcji irka panel od STXa http://www.stx.pl/wzmacniacz-s-300-w.html

glosnik?
                                do kina najlepsze jest cos pokroju XXLSa
                                ale peerlessy sa drogie i to sie w muzyce nie sprawdza.
                                uniwersalny moze byc np mivoc XAW310 lub visaton TIW
                                ale pierszy trudno osiagalny a drugi drogi
                                jest tez chyba dayton za dosc rozsadne pienaidze. ale nic o tym nie wiem

Skomentuj

Ja cię kręcę :sad: - czy ktoś poświęcił choć chwilkę na sprawdzenie co to jest za Denon? Drogi Pawle moj wzmacniacz (nie ampliruner) kosztował mnie używany 800Euro a w 2002 kiedy do zaczeli jego produkcję cena zaczynała się od 20 000PLN! - to nie jest zabawka/pierdziawka za 2000PLN z marketu. Słyszałem go w porównaniu z normalnymi wzmacniaczami stereo i w przedziale do 2500 na tą chwilę nie ma porównania. Zakup był jak najbardziej przemyślany - zarówno dobre stereo jak i kino.
                                  Zamieszczone przez Pawel S.

tomaszz1975 napisał/a
                                  W stereo uwielbiam wcisnąć Pure direct i dzwięk bez suba. Czy 2 kolumny dadzą radę na tych głośnikach zagrać bez suba w 40 m2?
                                  watpie. to musialyby byc pozadne 3 drogi zasilana osobnym wzmacniaczem a nie amplitunerem
                                  Skąd Paweł możesz znać moje upodobania muzyczne? Na chwile obecną jestem bez kolum - bo zabawki podłączone z Logitecha nie można nazwać kolumnami, grają tylko w kinie - stereo i moje ulubione płyty słucham na słuchawkach. Tak jak napisałem w Nicku jestem z Bydgoszcy jednak teraz od 5 lat mieszkam w Dublinie. w ojczyżnie zostawiłem swoje tonsilowskie golumny, które jakos sobie grały z amplitunerem Pioneer VSX839 - tusię zgodzę, że to taki sobie amplituner, kiepska średnica, wysokie jak by były za jakąś kzasłoną i brak dynamiki przy głośniejszym suchaniu. Kolumny też nie były idealne - konstrukcja z Radioelektronika oparta na kolumnach Peerless z głośnikami od altona (jeśli ktoś pamięta to gdn 30/80/2 był u góry, poniżej gdwk 10/80 i na dole gdm 18/100 całość miała ze 100l.
                                  Zapewniam, że nawet mając taki nie najlepszy sprzęt zawsze muzyki słuchałem na Direct :!:

tomaszz1975 napisał/a
                                  Generalnie w sinusie wszystkie mają około 50W, czyli moc kolumn będzię około 50W na kanał a mój wzmacniacz 7 x 170W - wiem,że ta moc jest liczona przy obciążeniu jednego kanału itd, więc przy 5-ciu niech jest 120W (pobór wzmacniacza z sieci to 720!!! co daje 5x144W - inne straty to daje około 120W) nie chciałbym cieszyć się przez chwilę a później płakać na forum, że muszę kupić nowe głośniki oraz kto by mi naprawił Denona
                                  a na czym testowales moc tego wzmacniacza?
                                  bo jakbysmy doradzili jakies mocne glosniki a wzmacniacz sobie z nimi nie poradzi to tez bys plakal

funiax1 napisał/a
                                  musisz mieć świadomość ze średniej klasy wzmacniacz stereo zagra je lepiej niż wysokiej klasy amplituner.
                                  RpLand napisał/a
                                  tak, wielokrotnie
                                  co innego stare amplitunery gdzie to byly normalne wzmacniacze + procesory
                                  obecnie amplituner to glownie procesory dziwieku + gdzies na koncu byle jakie koncowki mocy...
                                  niestety nadal malo przekonuja mnie one do sluchania normalnej muzyki

Przeczytałem test na HiFi i muzyka gdzie w dziale labolatorium są wszelkie charakterystyki i parametry i model ten był no.1 przez bardzo długi czas jeśli chodzi o kino i dobre stereo.
                                  Ja nie twierdze tu , że mam nie wiadomo co - ale proszę o nie wrzucanie wszystkich wzmacniaczy kina domowego do jednego wora.

Co do wiedzy teoretycznej to coś niecoś wiem - jednak nie będe się tu wymądrzać bo gdybym był dobry to sam bym sobie poradził- aże tak nie jest to ładni o pomoc proszę.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8
                                    Nie na temat...
                                    Tak jak napisałem w Nicku jestem z Bydgoszcy jednak teraz od 5 lat mieszkam w Dublinie.
                                    Ta wiadomość na pewno pomoże kolegom pomóc w doborze sprzętu :lol:

Może masz racje - trochę mi się za dużo wylało informacji o mnie - :oops:

Skomentuj

Ja cię kręcę :sad: - czy ktoś poświęcił choć chwilkę na sprawdzenie co to jest za Denon? Drogi Pawle moj wzmacniacz (nie ampliruner)
                                      Ja w tym w linku który podałeś widzę amplituner kina domowego chyba że czegoś nie rozumiem.
                                      Może lepiej przejrzyj konstrukcje na wszelakich forach i nie tylko wybierz kilka które najbardziej cię zainteresowały i pokaż co wybrałeś w tym temacie, na pewno uda się dobrać coś pod twoje potrzeby.

Skomentuj

tomaszz1975,
                                        Chyba że nic ciekawego nie znajdziesz w dziedzinie 'diy' albo porostu nie będziesz miał ochoty mordować się z budową.W tedy zastanów się nad kompletnym kinem domowym z Tonsil'a cenę jaką podałeś czyli 4tyś zł można spokojnie zainwestować w system 5.0 Fiesta/Siesta ;

http://www.allegro.pl/item1040796728...gwarancja.html

A za resztę poskładać jakiś subwoofer

Skomentuj

Czaruję...
                                        X