Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Akustyka pomieszczenia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Akustyka pomieszczenia

Zapomniałem chyba już trochę jak to się liczyło ...
    Pytanie brzmi:
    1. Jak wygląda akustyka pomieszczenia poniżej jego właściwości, mianowicie chodzi o to ze jeżeli przekątna pomieszczenia wynosi 6.40 metra to pomieszczenie to potrafi pomieścić 51.5 hz (obliczając 330m.s / 6.40m)
    Dobrze liczę, czy to raczej powinna być przekątna z narożnika przy suficie do narożnika przy podłodze ?

2. Jak będą zachowywały się kolumny TL puszczone od 35Hz w takim pomieszczeniu ? biorąc pod uwagę ze pomieszczenie ma bardzo dobrą akustykę(bas trapy w rogach , na ścianach i pod sufitem, gruba wykładzina, tapeta itd,itd) Czy lepszym rozwiązaniem będzie zrobienie kolumn od 51Hz ?

3. Poproszę o linki do średniej wielkości pełnopasmowych przetworników, szukałem gdzie mogłem w loudspeakershop nie ma :( jedynie na allegro (mały wybór) znalazłem monacor`y.
    Najbardziej interesuje mnie coś z chińszczyzny (ale bez kolosalnych cen poproszę :)
    I coś z tańszych Tonsil lub TVM

Z góry dzięki wielkie za uwagę
    pozdrawiam

3. Cube Audio STX F155

Skomentuj

Nie samym stxem człowiek zyje ;p

http://www.monacor.pl/catalogue.phtm...=62&SubKtg=513
      http://grelton.mycom.pl/index.php3?c...a_id_1167=2440

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
        Nie samym stxem człowiek zyje ;p
        i kto to mowi... :lol:

Skomentuj

Nie na temat...
          Jakos nie uwazam się za osobe wybitnie promujaca stxa. Ale też nic do tej firmy nie mam.

Skomentuj

tomq88 miales te glosniki ktore polecasz ? Cos o nich wiecej mozesz powiedziec ?
            Mowi sie ze to forum to forum stxa, ale pytanie kto poleca stxy ? Ci co je slyszeli. Ci co nie slyszeli szydza, bo zloza jeden zestaw i nie maja do niczego porownania. Do tego brak kasy na seasy vify itd, wiec ponownie przeczytaj to co na poczatku tej wypowiedzi napisalem..

Zamiast gadać pierdoły nazbieraj 2kzł a gwarantuje Ci że nikt Ci stxa nie poleci skoro taki uczulony jesteś :wink:

Skomentuj

dolphin123, tak wtedy będą ushery i jak to się mówi: "będzie pan zadowolony"
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                dolphin123, chyba mnie źle zrozumiałeś :)
                -Napsiałem "nie sammym stxem człowek zyje" z przymrożeniem oka. (;p)
                -Pisałem, że nic do tej firmy nie mam (nie zaliczam się ani do jej zagorzałych fanów, ani do zapalonych przeciwników)
                -Stxy miałem u siebie, nigdzie nie napisałem, że to złe głośniki.
                -Nie miałem żadnego z głośników z linków które wstawiłem, autor pytał o link do głośników to je wstawiłem. Nie zapytał jaki konkretny głośnik szerokopasmowy polecamy.
                -Nie jestem żadnym trollem, Twoja nieco zbyt gwałtowną reakcje jestem w stanie zrozumieć, bo odbieram ja w kontekscie tego co na audiostereo działo sie w Twoim wątku. W tym temacie jednak nikogo nie mieszam z błotem, ani nie gloryfikuje, wiec luz
                - Wcale nie mówie, że od razu trzeba polecac najdrozsze glosniki, ja mam taniego tonsilka i mieszanego z blotem sc10n od ponad roku i nie mysle by sie przesiadać na lepszy sprzet.
                -Jesli możesz to skasuj te offtopowe posty, po co zamsmiecac topic.

Pozdrawiam.

Skomentuj

ir0nhide, o co Tobie chodzi w ogóle? bo nie rozumiem co Ty chcesz tu wyliczać. Skąd Ci się wzięło 51,5Hz? i to z jaką dokładnością. Myślisz że to usłyszysz? Sam mam linię w 12mk i schodzi niżej od zwykłych kolumn a nawet suba w br,a w cale nie mam jeszcze tak bardzo przystosowanego pokoju do audio.

Skomentuj

marian Jeśli ktoś wcześniej tego Ci nie napisze to wieczorem spróbuje Ci wytłumaczyć.
                    Zmierz ile ma przekątna twojego pokoju a potem ze wzoru (330 / X = Hz) oblicz długość fali. X - długość przekątnej w pomieszczeniu wyrażona w metrach. Następnie pobierz sobie generator audio np. ten:
                    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1362970.html
                    zaznacz w nim Hz jaki wyliczyłeś i włącz generator sprawdzisz wtedy jak twoje pomieszczenie zachowuje się na tej Hz a jak na innych (wolniejsze i szybsze "machnięcia")

Skomentuj

Re: Akustyka pomieszczenia

Ilość basu,czyli załóżmy te 40Hz słychać ciszej lub głośniej w zależności od odległości kolumn od słuchacza,no i o tym każdy wie.

Zamieszczone przez ir0nhide

2. Jak będą zachowywały się kolumny TL puszczone od 35Hz w takim pomieszczeniu ? biorąc pod uwagę ze pomieszczenie ma bardzo dobrą akustykę(bas trapy w rogach , na ścianach i pod sufitem, gruba wykładzina, tapeta itd,itd) Czy lepszym rozwiązaniem będzie zrobienie kolumn od 51Hz ?
                      Wytłumacz,dlaczego się nad tym zastanawiasz? nie zrobisz linii bo masz pokój za mały? bo z obliczeń wynika że nie usłyszysz 35Hz?

A te kolumny "od 51Hz",to myślisz że nie zejdą do 35Hz? zejdą,tyle że z mniejszą efektywnością,więc nadal nie rozumiem co chcesz obliczać i po co :)

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
                        Wytłumacz,dlaczego się nad tym zastanawiasz?
                        marian a czy satysfakcjonuje Cie odtwarzanie dźwięków przez twojego suba w zakresie powiedzmy 40hz w 12mk pokoju ?

Ilość basu,czyli załóżmy te 40Hz słychać ciszej lub głośniej w zależności od odległości kolumn od słuchacza,no i o tym każdy wie.
                        no dobra a jak byś przyjął jedną odległość, odsłuchał a później poszedł z nimi do pomieszczenia hmm okł 35m2 i odsłuchał w tej samej odległości ? :wink:

nie zrobisz linii bo masz pokój za mały?
                        zrobię ale zestroję odpowiednio do pomieszczenia w którym mają spełniać swoją role
                        (to akurat nie o mój pokój się rozchodzi)

[ Dodano: 2010-05-22, 19:43 ]
                        więc nadal nie rozumiem co chcesz obliczać i po co
                        Chcę obliczyć m.in. o ile wydłuży się pozornie przekątna pokoju jeśli przekształci się go w dobrego akustycznie tzn będzie posiadał bass traps, i inne elementy...
                        To tak jak tłumienie obudowy upychamy do niej materiały tłumiące by pozornie zwiększyć jej objętość ....

Skomentuj

Czyli uważasz że jak zestroisz linię jak chcesz i dostosujesz pokój akustycznie to zmienisz długość fali akustycznej przy danej częstotliwości? No chyba to nie realne prawda?

Skomentuj

teoretycznie nie realne praktycznie natomiast tak
                            No dobra na razie się poddaje bo nie wiem jak mam to wytłumaczyć może rzeczywiście nie napisałem tego co chciałem napisać na tyle zrozumiale by otrzymać poradę w tej kwestii...

[ Dodano: 2010-06-14, 08:18 ]
                            Pomijając to co było wcześniej napisane, by nie zakładać ponownie tematu o tej samej nazwie będę pisał w tym. Do rzeczy:

Jestem w trakcie poszerzania pokoju z 18m2 do 23m2
                            W załączonym zdjęciu widać jak to m/w wygląda
                            Obecne wymiary pokoju to 5,15 x 4,38 x 2,49
                            Chcę uzyskać wymiary
                            1 : 1,75 : 2,2 więc obniżę sufit do wysokości 2,32 i skrócę ścianę dł 4,38 do 4,06
                            Co dało by "bardzo dobre wymiary" pokoju o normalnej kubaturze ale nigdzie w sieci nie mogę znaleźć info do pokoi - poddaszy. Z tąd powstaje pytanie: Czy takie wymiary na poddaszu mają racje bytu ? czy jesli jedna ściana jest pod kątem nie konieczne jest dążenie do "idealnych" proporcji a może w takiej sytuacji są inne wymiary bardzo dobrego pomieszczenia , jakie ?

Na kolor czerwony narysowałem ściankę wyburzoną
                            Na kolor zielony ściankę która miała by być postawiona w celu uzyskania dł pokoju 4,06 (co daje 1:1,75 jeśli sufit zostanie obniżony do 2,32m

PS sorki za jakość rysunku, spieszę się do pracy :)

Skomentuj

Czaruję...
                            X