Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki głośnik do subwoofera ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki głośnik do subwoofera ?

Witam. Zamierzam zbudować SUBWOOFER. Chciałbym poradzić się Was jaki głośnik wybrać.

Kwota przeznaczona na głośnik: do 150zł (MAX)
    Zastosowanie: Subwoofer głównie budowany do napędzania BASU w muzyce (90 oraz rzadziej jakieś filmy, gry (efekty)
    Rozmiar głośnika: Moim typem jest głośnik od 8"(20cm) - 10"(25cm) [ew. jakiś 27cm też może być ale to MAXimum]
    Wymagania: Wymagam od głośnika aby był jednocześnie dynamiczny (szybki) jak i miał głębokie zejścia - KOMPROMIS.
    Miejsce do zastosowania: Subwoofer miałby mieć swoje zastosowanie w pomieszczeniu 25-30 m^2

Napęd suba: Na napędzenie SUBWOOFERA chciałbym zastosować MOSTEK TDA7294 (irka) lub N-Mosfet (irka).

Ew. posiadam KOŃCÓWKĘ 1x 100W (znamionowa, około 150-200RMS) na 4x 2N3055 (zasilany +-40V)

Do twojego pokoju głośnik 8 cali będzie za mały, a 12 cali za duży ze względu, że nie będzie spełniał twoim wymaganiom. Będzie za wolny...
    Najlepszym rozwiązaniem będzie tu głośnik 10 cali.
    W tej cenie co podałeś, jednocześnie na wzmacniacz jaki stosujesz, najbardziej mi pasuje znowu Visaton W250s którego obecnie sam mam :wink:
    Proponuje dołożyć ok 60 zł i poczuć naprawdę szybki, miekki jak i z zejściem głośnik i cieszyć się nim na lata :razz:

Skomentuj

W sklepie GRELTON cena tego VISATONA to 250 zł. Przekracza to mój budżet. Gdzie 150zł a 250zł - spora różnica. Nigdzie indziej ich nie znalazłem.

Skomentuj

Visatony to dobre głośniki ale ostatnio (jakiś rok temu abo i więcej) podrożały,i w tej sytuacji już nie są tak atrakcyjne. 10" Visatona z seri W kosztuje 250zł,to trochę drogo,już bym wolał dwa STX-y 8" które by mnie kosztowały 150zł.

Skomentuj

A co powiecie na temat STX GDN-22-140-8 SCX (niestety wersja 8 OHM - do suba nieporęczna). Rozważę każdą propozycję, więc proszę śmiało.

Skomentuj

A co powiecie na temat STX GDN-22-140-8 SCX (niestety wersja 8 OHM - do suba nieporęczna
            Poczytaj troszkę forum było kilkanaście takich konstrukcji jak piszesz ze wzmacniaczem na mostku TDA. Opcja szukaj nie boli.
            Dlaczego "do suba nieporęczna" , mostek TDA może działać tylko przy 8Ohm.

Ja sam się zamierzam do budowy subwoofera i na początku miałem plany budować na GDN-22-140-8 SCX ale jednak postanawiam wydać coś więcej na przetwornik żeby nie wymieniać po roku i chyba kupie GDN-30-500-4-AP.
            Z STX to tylko ten 22SSCX no i serii GDN-30-500 ale to już za duży wg. Ciebie ale każdy Ci z forum powie że idealnie nadawałby się do Twojego pomieszczenia.
            Tonsile drogie jak na konkurencje z STX i ponoć o wiele lepiej nie grają.

Skomentuj

to może 2 x coś 8"/ 8 Ohm = 1,szybki, 4 Ohm
              tylko za 150zl to nie wiem co ? :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez gigipawel
                Z STX to tylko ten 22SSCX no i serii GDN-30-500 ...
                W cale nie,miałem go na testach więc co nieco mogę o nim napisać.

Proszę: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...asc&start=1050 drugi post od dołu.

GDN-22-140 jest OK,bo jest uniwersalny,zagra w br i w closed,ale są jeszcze lepsze głośniki w tej samej cenie lub podobnej,niestety są bardziej wymagające od obudowy.

Skomentuj

Może być nawet ta 30cm (ale żeby się zmieścił do tych 150zł i był dobry, a nie jakiś crap). ALE TO MAXX - żeby dało rade go uciągnąć wzmacniaczem pokroju 'mostek TDA' lub 'N-mosfet' - itp. 4R czy 8R obojętnie - dostosuję wzmacniacz pod niego.

30cm bardziej kojarzą mi się z 'zamulonymi' głośnikami. Tak jak pisałem szukam SZYBKIEGO głośnika do muzyki, który również ma mocnego KOPA (najlepszy wydaje mi się do obudowy BR, lecz inne propozycje też rozważę - może będą lepsze).

GDN-22-140 jest OK,bo jest uniwersalny,zagra w br i w closed,ale są jeszcze lepsze głośniki w tej samej cenie lub podobnej,niestety są bardziej wymagające od obudowy.
                  Może jakieś propozycje ?

Skomentuj

Np. ten GND-22-300 jest szybki ale trzeba się pomęczyć z obudową do niego. Jak byś zastosował dwa w jednej obudowie to by było coś :) tylko musiał byś mieć mocnego wzmaka...ale myślę że 150W przy 4ohmah by stykło :)

Skomentuj

Ja bym zrobił suba na dwóch gdn 22-140-8scx. Impedancja wypadkowa wyniesie 4ohmy. Obudowa 50litrów strojona na 40hz ewentualnie 38hz.

Skomentuj

Oba głośniki są dobre,różnią się wieloma rzeczami ale oba są warte swojej ceny. A to że 22-300 jest tańszy wcale nie znaczy że jest gorszy,kwestia zastosowania w danej obudowie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Sewes
                          W sklepie GRELTON cena tego VISATONA to 250 zł.
                          Napisz do nich czy ci nie spuszczą z ceny. Mi się udało go kupić za 210zł...
                          I tak jestem za tym, aby do niego dołożyć.
                          Wg mnie to dwie różne półki: 22 SCX a W250s...

Skomentuj

Pewnie że dwie różne półki,zwłaszcza że Visaton jest większy. Osobiście też bym wolał mieć jednego większego Visatona niż dwa mniejsze STX-y... ale cena trochę duża,kiedyś to one kosztowały :razz:

Skomentuj

Wg mnie za 150zł chyba najbardziej korzystnym głośnikiem jest AA lub AP zależnie od tego który ci bardziej spasuje do wzmacniacza... Tylko jeśli np AP to o mostku TDA możemy zapomnieć bo całkiem mało, dopiero n-mosfet z tymi najmocniejszymi tranzystorami (chyba irfp264) co pisze irek w artykule wg mnie mógł by być zadowalającym wzmacniaczem

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
                                Oba głośniki są dobre,różnią się wieloma rzeczami ale oba są warte swojej ceny. A to że 22-300 jest tańszy wcale nie znaczy że jest gorszy,kwestia zastosowania w danej obudowie.
                                A który lepiej wybrać ? Może jakiś inny STX albo inny głośniczek ? Co do VISATONA - fajny głośniczek, ale uważam, że cenę nieco zawyżyli.

Wg mnie za 150zł chyba najbardziej korzystnym głośnikiem jest AA lub AP zależnie od tego który ci bardziej spasuje do wzmacniacza... Tylko jeśli np AP to o mostku TDA możemy zapomnieć bo całkiem mało, dopiero n-mosfet z tymi najmocniejszymi tranzystorami (chyba irfp264) co pisze irek w artykule wg mnie mógł by być zadowalającym wzmacniaczem
                                Co do AA, AP - są to głośniki typowo samochodowe. Słyszałem o niech różnie, lecz często pojawia się opinia że strasznie się 'mulą'.

Ja bym zrobił suba na dwóch gdn 22-140-8scx.
                                Hmm.. 2x 140 'teoretycznych' WAT i 2x 8 OHM ? (ew. szeregowe połączenie żeby dało 16 OHM). Hmm z tego co wiem to mostek TDA mógłby mieć problemy uciągnąć te 280W a N-Mosfet chyba też nie miałby lekko,podobnie jak w przypadku dwóch sztuk 22-300. Dodam:

1. Wersja 1xTDA7294: 100W 2x24V dla 4ohm, 100W 2x30V dla 8ohm
                                2. Wersja 2xTDA7294: 200W 2x24V dla 8ohm, 200W 2x30V dla 16ohm

[ Dodano: 2010-05-24, 17:28 ]
                                I jeszcze jedno pytanie. Jak wypada ten np. GDN-22-140-8 SCX w porównaniu z np.
                                GDN-27/150/8 [modele SS, SW, SC] oraz GDN-27/300/4 SS STX (nieco starsze modele, aczkolwiek jeszcze dostępne w Nowym Elektroniku)

Skomentuj

Zamieszczone przez Sewes

Hmm.. 2x 140 'teoretycznych' WAT i 2x 8 OHM ? (ew. szeregowe połączenie żeby dało 16 OHM). Hmm z tego co wiem to mostek TDA mógłby mieć problemy uciągnąć te 280W a N-Mosfet chyba też nie miałby lekko,podobnie jak w przypadku dwóch sztuk 22-300.
                                  Uciągnąć a w pełni wysterować to dwie róże sprawy. Każdy wzmacniacz "uciągnie" każdy głośnik,i czy on będzie miał 50W czy 300W to to nie robi różnicy bo głośnik grać będzie,będzie tylko głośniej lub ciszej. Inna sprawa czy wzmacniacz wysteruje głośnik tak aby wykorzystać wszystkie jego możliwości. Jeśli chciałbyś go używać na imprezach to musiał byś mieć odpowiednio mocny wzmacniacz aby ten dał na głośnik tyle watów ile by potrzebował,i po to żeby samego wzmacniacza nie przeciążać wysokim wysterowaniem. A jeśli głośnik ma grać na co dzień to wystarczy mu spokojnie połowa jego znamionowej.

Zamieszczone przez Sewes
                                  I jeszcze jedno pytanie. Jak wypada ten np. GDN-22-140-8 SCX w porównaniu z np.
                                  GDN-27/150/8 [modele SS, SW, SC] oraz GDN-27/300/4 SS STX (nieco starsze modele, aczkolwiek jeszcze dostępne w Nowym Elektroniku)
                                  To są stare modele i są gorsze technologicznie,osobiście wybrał bym 22.

Skomentuj

Tak czy inaczej planuję zrobić TDA w mostku. Opcja nr 1. Co do 1 sztuki 22-140-8 wzmacniacz jest za MOCNY. Jest jakaś możliwość dorobienia na oddzielnej płytce 'zabezpieczenia, blokady' aby nie przekraczał np 120W [bo moja ciężka ręka wie co to znaczy rozkręcić do końca] ? Dlaczego MOSTEK TDA ? Ponieważ będzie bardziej uniwersalny to raz a 2 większa moc, czyli możliwość wykorzystania go w przyszłości do czegoś innego. Chyba że polecacie coś innego o mocy 100-150W znamionowej dla 8 OHM.
                                    Dodam, że specem nie jestem - jak mam jakiś schemat ew. jakieś PCB to nie jest to dla mnie większym problemem, więcej problemu dla mnie to już gdy muszę coś modyfikować jak np. transformatory w N-mosfecie IRKA (z IRF540 np na inne IRF lub IRPF) do tego inne elementy trzeba by pewnie też wymieniać - sam niestety nie dam rady, musiałbym mieć napisane na schemacie co zmienić itp.

nr 1. Wersja 2xTDA7294: 200W 2x24V dla 8ohm, 200W 2x30V dla 16ohm

Mam rozumieć że napięcie (np. 2x24V) oznacza trafo +-24V a nie napięcie już po przefiltrowaniu ?

a) Jak z wysterowaniem tego głośnika (22-140) zasilając go mostkiem TDA (z jakimś ograniczeniem)?
                                    b) Jak z 'dawalnością' rady tego głośniczka w pomieszczeniu 25-30m2 ? Wypełni pomieszczenie ładnym basem ? Obudowa jaką przewiduję to 26-30l a strojenie ? Hmm nie mam planu. Może ktoś jest w stanie dobrać bardzo ładnie a wręcz IDEALNIE proporcję dla mnie ? (kompromis - ładne zejścia a za razem dynamiczność).

Na razie zakupię 1szt. głośniczka i zobaczę jak się sprawuje.

Skomentuj

Zamieszczone przez Sewes
                                      Jest jakaś możliwość dorobienia na oddzielnej płytce 'zabezpieczenia, blokady' aby nie przekraczał np 120W
                                      2X TDA 7294 ma 140W rms, więc nie potrzebujesz żadnych zabezpieczeń...
                                      Zamieszczone przez Sewes
                                      Mam rozumieć że napięcie (np. 2x24V) oznacza trafo +-24V a nie napięcie już po przefiltrowaniu ?
                                      dokładnie tak...
                                      Zamieszczone przez Sewes
                                      Jak z 'dawalnością' rady tego głośniczka w pomieszczeniu 25-30m2 ? Wypełni pomieszczenie ładnym basem ?
                                      Zależy jakie masz wymagania, dla mnie ten głośnik jest zdecydowanie za słaby jak na takie pomieszczenie...

Skomentuj

Hmm... wymagania moje są takie: mam kolumny porównywalne do ALTUSÓW 75 (około, bo kolumny są na 2x GD 30/30 + średni jakiś i wysoki chyba (najprawdopodobniej) - 2 sztuki. I chciałbym w nich podbić bass (jak rozkręcę je mocniej to zamiast ładnego zejścia słyszę 'pierdzenie' po prostu nie są dobrze wysterowane (grają głośno lecz nie ma dobrych zejść)

2X TDA 7294 ma 140W rms, więc nie potrzebujesz żadnych zabezpieczeń...
                                        Czy aby na pewno ? Na stronie Irka pisze: Wersja 2xTDA7294: 200W 2x24V dla 8ohm, 200W 2x30V dla 16ohm. A właśnie ten projekt (V2) chciałbym zrobić.

[ Dodano: 2010-05-26, 18:45 ]
                                        Słyszałem, że N-Mosfet byłby TAŃSZY i LEPSZY od TDA. Ale czy uzyskam z niego te 140-200W (8 ohm) jak z TDA ? Jakie przeróbki w N-mosfecie musiałbym wykonać ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X