Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki głośnik do subwoofera ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez mihas66
    Wg mnie za 150zł chyba najbardziej korzystnym głośnikiem jest AA lub AP zależnie od tego który ci bardziej spasuje do wzmacniacza... Tylko jeśli np AP to o mostku TDA możemy zapomnieć bo całkiem mało
    o mostku tda do ap możesz zapomnieć bo nie obsługuje 4 ohm
    Zamieszczone przez Sewes
    Co do AA, AP - są to głośniki typowo samochodowe. Słyszałem o niech różnie, lecz często pojawia się opinia że strasznie się 'mulą'.
    w żadnym wypadku. Słuchałem ap i jest to bardzo szybki głośnik i napewno nie ma tendencji do mulenia. Chyba, że dasz mu za dużą skrzynię.
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jeżeli będziesz robić na 2 głośnikach, to wzmacniacz może być troszke za słaby. Więc twoja "ciężka ręka" ich nie popali, jedynie możesz doprowadzić do przesterowania wzmacniacza, przy czym głośniki ci będą latać jak ... i co najwyżej możesz je uszkodzić.

Zapytaj po prostu Irka, a on ci doradzi czy robić N-mosfet czy Tda ...
      A najprościej kupić gotowy Panel, Jeżeli jesteś zainteresowany mam na sprzedaż 140W 4 ohm i ok 120W przy 8 ohm. Irek je testował, więc on wie dokładnie jakich są mocy.
      A następny jaki mam to 240W 4 ohm, ale jeszcze muszę go "dokończyć" :smile:

Skomentuj

Hmm... mam nieco ograniczony budżet i myślę, że zrobienie samemu będzie tańsze - zakładając że mam dużo elementów z odzysku (stare radia, Tv, zasilacze), które mogę jeszcze wykorzystać (po tacie elektroniku - pozostałości z warsztatu taty :P). A gotowy panel do kupna podejrzewam, że byłby droższy. Gdyby ktoś miał coś na MOSFETACH Irka lub jego projektach (a najlepiej wykonane przez niego) po niezbyt wysokiej cenie to byłbym zainteresowany (140-200W dla 8 OHM).

A co do suba: nie jest mi jakoś super potrzebny (przyda się) - bardziej chciałbym go zrobić dla własnej satysfakcji (pierwszy projekt, chyba niezbyt trudny) a później słuchać jak pięknie pomrukuje :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Sewes
          Hmm... mam nieco ograniczony budżet i myślę, że zrobienie samemu będzie tańsze - zakładając że mam dużo elementów z odzysku (stare radia, Tv, zasilacze), które mogę jeszcze wykorzystać (po tacie elektroniku - pozostałości z warsztatu taty :P). A gotowy panel do kupna podejrzewam, że byłby droższy. Gdyby ktoś miał coś na MOSFETACH Irka lub jego projektach (a najlepiej wykonane przez niego) po niezbyt wysokiej cenie to byłbym zainteresowany (140-200W dla 8 OHM).

A co do suba: nie jest mi jakoś super potrzebny (przyda się) - bardziej chciałbym go zrobić dla własnej satysfakcji (pierwszy projekt, chyba niezbyt trudny) a później słuchać jak pięknie pomrukuje :)
          Widzę ,że niezbyt wiesz czego chcesz sam...wiem-budżet to podstawa ale w ten sposób,jak to sobie planujesz może się okazać ,że go znacznie przekroczysz !Bo gotowy panel na Mosfetach (nie mam na myśli samej końcówki ) a szczególnie ten,o którym myślisz-znacznie będzie droższy !
          Moja rada wobec Twoich wymagań-kup jakiegoś STX-a i jakiś używany panel,nawet na TDA albo popytaj o te z Allegro(były na Toshibach)bo jeśli sam nie potrafisz tego zrobić,to na pewno nie zrobisz tego taniej-ale jeśli się upierasz...

Skomentuj

Heh Dobra wiadomość: niedługo zbliża się iprezka więc koledzy powiedzieli, że zakupia mi glośniczek STX 22-140 (na urodziny) więc 100zł mniej... A nie orientuje sie ktoś ile by kosztował mniej więcej taki wzmacniacz na Mosfetach IRKA (żeby dał około 120-150W 8OHM) ? Co do tych paneli z allegro za 120zł: cena nie jest wysoka - bo za samo trafo zapłacę z 80zł-100zł. Tylko jak z ich grywalnością ? Podobno (ale zaznaczam podobno - tutaj na forum tak czytałem), że ten panel wcale taki świetny to nie jest (ponoć go niektore VK biją (a VK kojarzy mi sie z totalnym CRAPEM - tak pisali Ci którzy mięli oby dwa, czytałem tutaj to na forum). Co wy na ten temat ? Wolałbym dołożyć nieco a mieć coś mocniejsze - np. 200W dla 8 OHM - byłby do większych zastosowań na przyszłość.

Skomentuj

Nie na temat...

Do twojego pokoju głośnik 8 cali będzie za mały, a 12 cali za duży ze względu, że nie będzie spełniał twoim wymaganiom. Będzie za wolny...
              Najlepszym rozwiązaniem będzie tu głośnik 10 cali.
              chyba sobie człowieku jaja robisz hehe co Ty za farmazony opowiadasz... "za duzy i przez to bedzie wolny" ...kto Ci takich glupot naopowiadał ? .....nie miales chyba doczynienia z dobrym subem ....

12 cali sie wszedzie nadaje ....a w pokoju 25m to juz bedzie mial naprawde co naglosnić tutaj to po prostu w sam raz rozmiar !

Skomentuj

Zgadzam się z bawolkiem-to nie kwestia rozmiaru głośnika,raczej wzmacniacza i źródła dźwięku i sprawa jest o wiele bardziej złożona.
                Nie można stwierdzić,że 12"jest za duże do pokoju 25m˛(to spory metraż,jeszcze zleży jaka to kubatura i właśnie akustyka pomieszczenia) i że głośnik o tej średnicy jest"wolniejszy" od tych mniejszych,bo to już faktycznie są "farmazony"...Fakt-mocny subwoofer nie pokaże w pełni swoich możliwości w np.12m˛,ale zawsze lepiej mieć zapas mocy i efektywności,niż jej brak...zgadzasz się Karolu :wink: ?

Skomentuj

Ja się zgadzam... tylko mam ten problem, że głośnik 30 cm potrzebuje już raczej solidnego napędu (Wzmacniacza) który raczej nie zmieści mi się w 200-250zł. Co o tym myślicie ?
                  Jak wypadają głośniki z STX z tych 30 ? Polecacie coś ? Tylko żebym mógł to napędzić czymś do 200-250zł (nie wiem czy jest to wykonalne).

Skomentuj

bawolek, człowieku ty masz okres???
                    wpierdzielasz sie do tematu i jeszcze masz zamiar mnie tu obrażać?
                    Napisz mi jaki głośnik 12 cali bd nadrabiał np za monitorami na AKX?
                    Bo niestety ja się nie spotkałem z takim...
                    Każdy 12 calowiec muli w pewnym stopniu. Najlepiej nadaje się do kina. Do muzyki Najlepszym wyborem jest 10 cali jak na przedstawione wymiary pokoju przez autora. . .
                    A wiem bo słuchałem 12 calowców np STX.

Zamieszczone przez bawolek
                    12 cali sie wszedzie nadaje ....a w pokoju 25m to juz bedzie mial naprawde co naglosnić tutaj to po prostu w sam raz rozmiar !
                    Widzę, że ty nie patrzysz na dynamikę głośnika, tylko aby miał jak największą moc...
                    Akurat sam słucham w pokoju 25m2 na 10 calowcu i jest naprawdę wystarczający.
                    A jeżeli ci mało to kup sobie nawet 15'...

Zamieszczone przez freedi
                    Zgadzam się z bawolkiem-to nie kwestia rozmiaru głośnika,raczej wzmacniacza i źródła dźwięku i sprawa jest o wiele bardziej złożona.
                    Chyba bardziej rodzaju budy, strojenia itd itp :grin:
                    Nie można stwierdzić,że 12"jest za duże do pokoju 25m˛
                    Oczywiście, że nie jest za duży. Cały czas podtrzymuje iż autor słucha dużo muzyki, czyli potrzeba mu głośnika co będzie nadrabiał za rytmem, chyba, że woli podenerwować sąsiadów :wink:

Skomentuj

Bredzisz trochę kolego
                      Zamieszczone przez Karol22m
                      Każdy 12 calowiec muli w pewnym stopniu.
                      W jakiego rodzaju obudowie? Estradowe też?

Skomentuj

Zamieszczone przez Sewes
                        Co do tych paneli z allegro za 120zł: cena nie jest wysoka - bo za samo trafo zapłacę z 80zł-100zł. Tylko jak z ich grywalnością ? Podobno (ale zaznaczam podobno - tutaj na forum tak czytałem), że ten panel wcale taki świetny to nie jest (ponoć go niektore VK biją (a VK kojarzy mi sie z totalnym CRAPEM - tak pisali Ci którzy mięli oby dwa, czytałem tutaj to na forum). Co wy na ten temat ?
                        Panel jak za tą cenę jest bardzo dobry, mnie trochę denerwowała regulacja tonów, iz nie chodziła tak jak powinna. Co mam na myśli? Przy regulacji tonów do 40Hz słyszałem bardziej przyciszenie delikatnie, a nie prawdziwy filtr. Ale mówię, to były moje odczucia.
                        Ale napewno jest o niebo lepszy od TDA 7294...
                        Porównywałem ten Panel z VK i jak pisał jeden z forumowiczów, VK zdecydowanie wygrywa, ma lepszą regulacje tonów i jest mocniejszy. W teście na Visatonie W250s przy maxymalnej mocy Panela z allegro głośnik trochę zaczął latać jak szma... A VK sobie z nim poradził.
                        Ale weź pod uwagę, że Panel z allegro jest dość tani, a VK nigdzie nie kupisz, chyba, ze całego suba, co wyniesie cie ponad 300zł z tego co pamiętam...

[ Dodano: 2010-05-27, 21:40 ]
                        kombo, nie mówię o estradowych...
                        Takie były moje osobiste odczucia, jak słuchałem na tych głośnikach. Każdy może to inaczej odebrać.

[ Dodano: 2010-05-27, 21:41 ]
                        Niedługo będziecie mówić że 12 calowce są szybsze od 8' hehe

Skomentuj

Karol-co znaczy "muli"i"jest szybszy" ?
                          Dla mnie jest co najmniej śmieszne tłumaczyć takie rzeczy...
                          nie mów o nadążaniu za AKX
                          A dlaczego? nie wiem czy wogule kiedyś słuchałeś taki zestaw z podobnym subem(ale to juz nie moj interes...)
                          wg.mnie do dobrego suba ten głośniczek się nie nadaje
                          Dużo na nim słuchałeś?

Skomentuj

To ja napisze, ze jesli AKX bedzie w basrefleksie, to sub TL na glosniku STX GDN 30-400-4-SE nie bedzie mial zadnych problemow. Powiedzialbym nawet, ze to AKX bedzie za wolny...

Skomentuj

Jeżeli to co mówisz jest prawdą, to chyba kupię ten głośnik...
                              Możesz to jakoś udowodnić? Jaki litraż ma buda?

Skomentuj

Niestety nie moge tego udowonic poniewaz to jest pewna droga dedukcji w oparciu o skromne doswiadczenie i parametry glosnikow. Wiem jak gra AWX w zamknietej obudowie , BR i TL, a AWX z pewnoscia nie jest glosnikiem gorszym-wolniejszym od AKX. Natomiast GDN 30-400-4-SE dopiero nabylem i jeszcze nie zbudowalem dla niego obudowy. Dlaczego wiec pisze, ze GDN 30-400-4-SE bedzie szybki? Poniewaz to glosnik estradowy, o bardzo przyzwoitych parametrach, lekkiej membranie jak na 12 cali ( w modelu GDN 30 AA mms jest 2krotnie wiekszy!) sporym skoku i niskiej FS jak na glosnik tego typu. Z uwagi na to, ze wiem jak graja obudowy TL, to dlatego przypuszczam z duzym prawdopodobienstwem, ze ten GDN 30-400-4-SE sprawdzi sie bardzo dobrze. Dodatkowym jego plusem jest spora skutecznosc co ma niewatpliwy wplyw na latwosc wysterowania przez wzmacniacz.

Skomentuj

bawolek, człowieku ty masz okres???
                                  wpierdzielasz sie do tematu i jeszcze masz zamiar mnie tu obrażać?
                                  karolku dziecino droga "wpierdzielilem" sie do tematu tak samo jak ty...... pisz jak dorosly czlowiek nie jak dziecko ;p ....
                                  Bo niestety ja się nie spotkałem z takim...
                                  wiesz co samo stwierdzenie że chcesz "dobrać" suba do samego przetwornika a nie do jego konkretnej aplikacji świadczy że jesteś tutaj KOMPLETNYM LAIKIEM i pierniczysz durnoty ......

chocby RSS265HF-4 albo RSS315HF-4 lub ciezko u nas dostepne Tumult Adire Audio (ze wzgledu na najbardziej wypasione napedy jakie obecnie sie stosuje w audio ;p)...
                                  bedzie sie nadawał do kazdego stereo w muzyce... jezeli ktos potrafi go zaaplikować...

mozna seasem l26rnx/p ...

takich głośników można znaleźć naprawdę sporo......
                                  Każdy 12 calowiec muli w pewnym stopniu. Najlepiej nadaje się do kina.
                                  takich pierdół to tu nawet "słynny" wasik nie pisał na tym forum, nie pisał byś tak gdybyś wiedział co wogóle poruszą tą membraną w każdym głośniku, i co wpływa na "czas" jej reakcji na impuls elektryczny, A JUZ NIE WSPOMNE O APLIKACJI głosnika, gdybyś potrafił policzyć sprawność głośnika pokazujcą jaką część doprowadzanej mocy elektrycznej głośnik zamienia na moc akustyczną, gdybyś wiedział na co wpływa stratność zawieszeń albo co to jest BL,

ale że tego nie wiesz to nie rozumiesz że dobranie paremtrów elektrycznych z mechanicznymi danego glosnika oraz dobranie do nich odpowiednij aplikacji swiadczy o tym ...co mozna z niego zrobic i jak sie bedzie spisywał ....
                                  wielkość przetwornika nie ma żadnego znaczenia z twoim "zamuleniem" jak ty to nazywasz choc pewnie i tak nie potrafisz zdefiniować o co ci wogole z tym chodzi buahaha,

niech to ktoś ukróci bo to po prostu wstyd jest zeby takie farmazony jak Karol wypisuje na forum wisiały!

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                    Jak się Panowie Karol22m i bawolek nie uspokoicie to lądujecie obydwoje z ostrzeżeniami :!: Można ukazać swoje racje w kulturalniejszy sposób...

Skomentuj

bawolek, widze ze juz miales wyklad z urzadzen glosnikowych:) z krr?

generalnie potwierdzam to co pisze bawolek,
                                      inaczej trzebaby powiedziec ze SB28 L'acoustics na 2x 18" tez muli:P

Skomentuj

Co tu się dzieje ? :mrgreen:
                                        O co chodzi z tym muleniem ? niech ktoś to najpierw zinterpretuje...
                                        Ja się mogę tylko domyślać ze chodzi o wolniejszą prace membrany ze względu na jej wielkość co w efekcie wpływa na osłabienie rytmiki jeśli tak to ja się zgadzam z tym ze 12" (acz kol wiek nie każdy) może "mulić"

następne zagadnienie :) "klepanie"
                                        taki 15" Przetwornik prawidłowo wysterowany przez wzmacniacz a słychać (przynajmniej ja słyszę ) "klepanie" membrany; spowodowane jej wielkością...

Jak komuś nie odpowiada 12" głośnik to jego ucho, ale to jest przetwornik, przetwornik basu !

Skomentuj

bawolek, widze ze juz miales wyklad z urzadzen glosnikowych:) z krr?
                                          hehe nie, nie miałem bo skończyłem inny kierunek aczkolwiek na tym samym wydziale, po prostu się tym interesuję, w szerszym aspekcie niż "zgaduj zgadula" i tworzenie durnych wyssanych z palca teorii, powstających przez brak podstaw i zrozumienia tematu ;p

Ja się mogę tylko domyślać ze chodzi o wolniejszą prace membrany ze względu na jej wielkość co w efekcie wpływa na osłabienie rytmiki jeśli tak to ja się zgadzam z tym ze 12" (acz kol wiek nie każdy) może "mulić"
                                          heh ale przecież mówię że to nie zależy bezposrednio od wielkości ! .... po prostu z wielkościa w parz idzie napęd, wieksza masa musi byc poruszana przez wieksza sile by efekt był ten sam (choć to troche bardziej skomplikowane bo wieksza powierzchnia zawieszen wiec ich stratnosc, i pare innych spraw....) no i super wazna jest przeciez aplikacja ten sam głośnik w roznych aplikacjach raz moze przeciagać a w innej bedzie zwarty,

tu się fizyki nie pokona, głośnik do basu musi miec duża powierzchnie membrany i tyle i jak ktos mowi ze 12 cali jest "za duzy" to niestety nie ma pojecia o czym pisze.......

następne zagadnienie "klepanie"
                                          heh o tym to chyba nie porozmawiamy nie znam takiego "pojecia" i watpie by ono funkcjonowało (znaczy się wiem ze mozna swoją dziewczyne/narzeczoną/żone klepnąć po pupie ...ale nie słyszałem zeby głośnik tak robił) ....

pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                          X