Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki głośnik do subwoofera ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Forumowicz który odkupił ode mnie GDN-46-1200 napisał mi po podłączeniu że mu stuka jak podkręci gałę. Ja osobiście nic takiego nie zauważyłem a dałem mu gwarancję słowną (oprócz tej od STX-a) że głośnik jest w 100% sprawny. Gość postanowił napisać do STX-a z zapytaniem o co chodzi i w odpowiedzi dostał że ten głośnik tak ma jak dostanie za mało prądu,czyli za słabą końcówkę.

Czy u Ciebie coś takiego występuje? czy to może jest standardowe obijanie linek o membranę? (w sumie "klepanie" to nie "stukanie"...ale może).

Skomentuj

Hmmm ciężko będzie to opisać ponieważ stwierdzenie "klepnięcie" to moje określenie :)
      Zaobserwowałem takie zjawisko i nazwałem je "klepniecie" słuchając kolumn estradowych na STX`ach (nie pamiętam już jakie) na pewnej świetlicy wiejskiej podczas niektórych utworów gdzie bas w nich był szybki, krotki, impulsywny te same utwory w domu na głośniku 10" bas był równie szybki, krótki lecz bardziej rytmiczny miększy.

Klepanie po pupie heh bawolek no coś z tym jest związane :)
      Jak chcemy kogoś klepnąć musimy machnąć dłonią membrana głośnika też "macha"...
      Nie jest to profesjonalne wyjaśnienie ale nie wiem jak naukowo by można to wytłumaczyć
      Bym musiał przestudiować teraz szeroki zakres wiedzy począwszy od wzbudzaniu cząsteczek powietrza przez membranę głośnika...

To że np. gra na gitarze to dzwięki mówi nam nasz mózg w zupełności są to (mówiąc jednymi słowy)drgania itd... (ale to wiecie)

Skoro jesteśmy po nie kąd w temacie kobiet, to np. jak nazwać strzelanie z bicza :mrgreen: ktory to wzburzony do drgań wytwarza "dzwięk"
      itd itd itd ble ble ble

Skomentuj

Panowie wydaję mi się ze temat zszedł trochę na OT. Pytanie jest: JAKI GŁOŚNIK ? a nie jak ten głośnik klepie.. :P Proszę o konkrety bo postów co raz więcej a ja nadal nie wiem co wybrać.

Skomentuj

Sewes "masz prawdę" sorry to ja zacząłem klepać o klepaniu....

[ Dodano: 2010-05-28, 16:02 ]
          Co do głośnika to moim zdaniem lekko mały budżet ja bym odłożył/dozbierał jeszcze trochę... Masz 25m2 wiec wypadało by to wykorzystać...
          Uważam że dobra trzydziestka była by odpowiednia.
          Wszystko teraz zależy od Ciebie a raczej od twoich pieniędzy.
          Nie otrzymałeś jeszcze konkretu ponieważ ciężko jest dogodzić komuś głośnikiem w podanej przez Ciebie kwocie.

Skomentuj

Rozmiar głośnika: Moim typem jest głośnik od 8"(20cm) - 10"(25cm) [ew. jakiś 27cm też może być ale to MAXimum]
            ...itd

Sewes-masz rację trochę Ci "nie pomagamy",a swoją drogą jest tyle gotowych konstrukcji na DIY czy innych serwisach,że na pewno sam coś mógłbyś wybrać...
            Ale skoro pytasz i masz konkretne wymagania(ograniczenia)-mnie deprymuje średnica i maxymalna cena , ale skoro tak to celowałbym niestety tylko w używkę MDS08 lub tego Vitka W250S...i musisz zadbać o jakiś w miarę rozsądny wzmacniacz do tego.
            To chyba tyle z mojej strony w tym temacie.
            pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
              co wogóle poruszą tą membraną
              Membrana jest zawieszona na dwóch resorach, jej ruch pobudzają cząsteczki powietrza, co w efekcie powoduje powstawanie fal dźwiękowych...
              i co wpływa na "czas" jej reakcji na impuls elektryczny
              Możesz bardziej sprecyzować?
              A JUZ NIE WSPOMNE O APLIKACJI głosnika
              ?
              gdybyś potrafił policzyć sprawność głośnika
              No nie umiem :lol:
              co to jest BL
              Jest to siła, która działa na cewkę głośnika.

Będziesz kazać mi jeszcze opisać parametry Thiele'a abym wiedział jak policzyć obudowę ? :lol:

Nie chce mi się cytować twojej bezsensownej wypowiedzi, którą nie wiem dlaczego, ale chyba myślałeś, że zrobisz ze mnie "fajtłapę" która nawet nie wie co to jest głośnik i z czego się składa buhaha

Z tym 12 calowcem to mało sprecyzowałem swoją wypowiedź. Iż wyszło, że kompletnie nie wiem co piszę...

Ja myślę, że trzeba dojść do porozumienia i nie kłucic kto ma jaką wiedzę...

A co prawda nie wspominałem o budach closed, bo wiadomo, że 12 calowce wtedy będą dużo szybsze, co wpływa na ich zejście itd...

Ja myślę zakończyć ten temat i pomóc autorowi...

Skomentuj

Chyba postanowiłem. Kupie 2x STX GDN 22-140-8 (koledzy mi kupią jeden a ja kupię sobie kolejny) - Dlaczego ? Ponieważ mogę je wykorzystać w przyszłości w monitorach :)

Chyba że macie lepszy pomysł co do cena-jakość :)

Skomentuj

GDN 22-140-8 w monitorach? :roll: Chyba, że chodzi Ci o monitory 3-way i wysokości ok. 90cm :smile:

Skomentuj

No właśnie też nie czaję :/ W monitorach jak w monitorach, ale w jakich :shock: ?

Skomentuj

Visaton wspomniany ogólnie rzecz biorąc mnie nie zachwycił a nawet rozczarował, Jest to głośnik absolutnie nie nadajacy się do suba, do 3way pod warunkiem? też nie za bardzo. Jest szybki i na tym kończą się plusy. Basu duży niedosyt. Według mnie źle ma ustawione parametry bo co z tego, że szybki bas ale bez solidnej podstawy. To taki szczerze mówiąc Tonsil tylko, że z mocno przesadzoną ceną.

Skomentuj

Na ile go stroiłeś?
                        BR czy closed?

Skomentuj

Hmm wybór padł na STX 22-140-8 SCX - z racji że nie jest zbyt drogi a jest to mój pierwszy projekt - co również nie wiąże się się z dużym poziomem trudności :P

Teraz pytanie:
                          1. Jaka buda [zauważyłem że robią obudowy 26-32l] (w WINISD próbowałem z turtorialem ale nic nie rozumiem z tych wyników :P) ? Może coś ok 30l ?
                          2. Na ile strojona ?

WYMAGANIA: Dobre podbicie basu głównie w muzyce - niskie zejścia ale również dynamiczność i dobra jakość basu (kompromis) - nie chcę MUŁA !

Co wy na to ?

Skomentuj

No to wybieraj,albo zejście kosztem szybkości albo szybkość kosztem zejścia.

Prawda jest taka że ten koszt jest znikomy jeśli ktoś jest nie osłuchany z wieloma konstrukcjami,z drugiej strony za dużej różnicy nie słyszałem między closed a br gdy ten głośnik testowałem. Proponuję 25L max w closed lub 30L max w br.

Ale i tak różnica br i closed między obudową TL jest masakryczna :) polecam TL bo to tak jak byś miał większy i lepszy głośnik :)

Skomentuj

Co do obudowy:

Wyszło mi że GŁOŚNIK ma około 1,5l

A co do strojenia nadal nie wiem jaka długość ma być tunelu BR:
                              Przy średnicy 7,5cm i długości około 15cm daje to nam ok 0,7l

Podejrzewam, że ten litraż który podajecie (te 28l) jest to litraż WEWNĘTRZNY (po odliczeniu grubości ścianek) i tu pytanie:
                              z ODLICZENIEM objętości BR i GŁOŚNIKA czy nie ? Jak to liczyć ?

Zakładając, że głośnik ma 1,5l + 0,7l (br - przykładowo) = 2,2l Czyli jeśli obudowa ma być powiedzmy 28l to w środku bez głośnika i br powinna mieć 30,2 (ponieważ 2,2l ma głośnik i BR) dobrze myślę ?

Te powiedzmy 28l to już jest liczone z włożonym głośnikiem i BR czy bez niego (przypominam, że te elementy zabierają ok 2,2-2,5l - ORIENTACYJNIE) ?

Pozdrawiam. Proszę o pomoc :)

Skomentuj

Nie przesadzaj,jak dodasz wytłumienie to pozornie zwiększysz litraż,nie ma się o co tu zamartwiać...ale dobrze myślisz,jak chcesz to uwzględnij ten dodatkowy litraż.

Z mojej strony powiem tylko tyle że obudowa 35L jest za duża do tego głośnika,mi nie przypadła do gustu,więc weź to pod uwagę (dodasz litraż głośnika i rury,potem wytłumisz obudowę i wyjdzie na to że zwiększyła Ci się do litrażu powyżej 30L).

Skomentuj

Dobra a może mi ktoś powiedzieć jakie strojenie do niej (chcę iść na kompromis dynamiczność-zejście) ? Obudowę planuję zrobić 28-30l (już po odliczeniu wszystkiego - tylko muszę znać dokładną długość BR - razem już z przedłużeniem) Więc jakie strojenie i jakie wymiary BR ?

Przykładowo: Przy obudowie (wys/szer/gł) 40x32x34 wyszła mi objętość 31,4l (wym. wewnętrzne: 36,4x28,4x30,4) nie odliczając nic oprócz płyty 18mm. Czyli odliczmy powiedzmy te 2,5l więc da nam to ok. 28,9l (ale to tylko prowizorycznie bo w obliczeniach zastosowałem długość BR 15cm)

Czy w tym subwooferze stosuje się jakieś wygłuszenie ? Dodam, że wygłuszeń nie uwzględniałem.

A czy przy tych wartościach które podają ludzie na forach: np. zrób obudowę 30l to te 30l już jest liczone po odliczeniu głośnika i BR ? czy podają tak jakby był prostopadłościan (nie odliczając nic) ?

Skomentuj

Czaruję...
                                  X