Heja wszystkim! Mam zamiar zrobić sobie kolumny oparte na dwóch ARN 188-03/4 połączonych szeregowo i do tego kopułka ARN 104-04/8. Zwrotnice do nich to Janbo X-2 z częstotliwością podziału 5000Hz (braciak mi taką poleca). HT Audio wykazał mi 87 litrów (vented box). Co o tym sądzicie? Kolumienki mają służyć do słuchania muzyki i oglądania filmów. Zależy mi na miękkim basie:) Myślicie że nadawały by się do tego? A może coś byście zmienili w nich np. kopułki czy coś? Doświadczony to za bardzo nie jestem i zamierzam dopiero zacząć:) Wszystkie rady mile widziane.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kolumny oparte na dwóch ARN 188-03/4
Collapse
X
-
ja wczoraj zrobiłem obudowe do 2*xw-165-1398 połączonych równolegle to samo co arn 188-05-08 tylko mniejszy kosz, 188-03-04 mają podobne parametry mają łagodniejszą charakterystyke nie podbijają basu, obudowa to 55 l netto gra to całkiem ładnie strojone na 35 hz w winisd wychodzi duzy impuls coś koło 20 ms a w odsłuchu bas jest potwornie szybki chyba coś żle liczy winisd -- głośniki to arv104-01-04 , arp 150 - 04 i 2*xw-165-1398 zwrotnica projektowana była w speaker workshop tylko ze pod arv , arp , arn 312-00-04 obudowa była za duza dlatego przerobiłem całość i wyrzuciłem arn 312 a dałem 2*xw strojenie 600 hz , 4100hz , wysoki i średnio tłumiony o 4,5 db ogólnie wsio oki
pozdro jaro
Skomentuj
-
Bie mozliwe ze w 55 litrach jbas jest szybki chyba w praktyce wyszlo Ci inne strojenie.
Do 40-45 litrow jest znosny impuls (troche mniejszy niz podaje WinISD) i taka oudowe polecam.Podzial przy najwyzej 3KHz i a wysoki wytrzyma bo i tak trzeba go bedzie tlumic zatem mniejsze napiecie dostanie.
Skomentuj
-
Odpowiedź dla Zygmunta
Miękki bas to taki jakie posiadają Tonsile:) Brat ma kolumienki zbudowane na bazie 30cm Tonsila, które zrobił sobie jakieś 7 lat temu (patrz zdj.) i grają zajebiście (mimo iż obudowa powinna być do nich większa). Ale takich se nie zrobie bo nie mam tyle miejsca w pokoju:( Zdaję sobię sprawę, że na tych Teslach takiej efektywności jak na Tonsilach nie uzyskam.Załączone pliki
Skomentuj
Skomentuj