Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie przetworniki do 2way??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

bawolek, tez bardzo ciekawy projekt :) pewnie przez kurs dolara cena skoczyla

ale tu jest w dobrej cenie http://zap-audio.pl/sklep/index.php?...roducts_id=398

mozesz powiedziec cos wiecej o ich brzmieniu i porownac to do innych konstrukcji ktore slyszales ??

nie slyszalem nigdy aluminowej konstrukcji wiec to znak zapytania czy mi sie spodoba

Skomentuj

bawolek na jednym jest projekt w sieci może ? Moje poszukiwania mizernie wypadły...

Skomentuj

to ty może sobie zrób jakieś 2.1 ?

Skomentuj

e tam bartuś farmazony pleciesz .... nie ma jak porządne 2drogi ...sub to ostateczność jak zalezy nam na dobrych charkach kierunkowych i naturalnej srednicy z czegoś np 15cm średnicy ...a nie chcemy kolumbryn budować lub kasy nie ma ....
          nie ma innego usprawiedliwienia dla 2+1 ! ....

kolega który u mnie z tym był miał aktywny podział, i to był jego projekcik,

przy odpowiedniej korekcji nie uważam by ten DA175 ustępował jakoś znacząco moim ER i to naprawdę mówie,
          choć trzeba też przyznać ze miałem wtedy kiepski akustycznie pokój ok ~25m ok 3m wysoki i niezbyt mocno umeblowany więc w takich warunkach troszkę ciężej oceniać smaczki, itd ...

napewno bas był zwarty było go na odpowiednim poziomie i miał dobrą rozdzielczość bez problemu można było sobie struny na kontrabasie rozróżniać, naprawdę zrobiło to na mnie wrażenie bo przecież er jest 3x drozszy hehe...
          może w pomieszczeniu o dużo lepszej akustyce dało by się coś wiecej "odróżnić" ...

tweeterek juz pare razy pisałem na takich normalnych poziomach głośności, takie plumkanie jak ja to nazywam że można sobie piwko wypić i pogadać to założę się ze 50% ludzi nie odróżniło by mojego 27tdfc od tego 27tbfg/g ! ....
          te tweeterki w tej cenie to majstersztyk dla mnie,
          fakt drazniły mnie przez pare dni ale potem lajcik i sielanka hehe jestem z nich mega zadowolony są szczegółowe, ale nie maja kompletnie nic z metalowego "nalotu" ... są po prostu szczegółowe, i wszystko na nich słychać takie jakie jest w rzeczywistości,
          nie ocieplają nadmiernie jak np morel który sieje znieksztalceniami co prawda wiekszość ludzi odbiera je jako miłe w odsłuchu ale ja wole naturalność,

po prostu bez powodu te tweeterki seasa nie są tak wychwalane przez tylu uznanych konstruktorów w DiY ;p ......

do czego mogłem te daytony porównać ...w mieszkaniu wtedy miałem skonczone ER18rnx ...oraz 1 ca18rnx + xt25tg ..ale tylko jedną paczke i to w testowej budzie......
          a jeszcze wczesniej mialem hx18 akustyka ....ale to było sporo wczesniej i nie lubie porównywać czegoś co sie słyszało w sporych odstępach czasu a nie w bezpośredniej konfrontacji,
          vifkaxt25 ma lepsze rozpraszanie na boki ale seaski sa bardziej szczegółowe, i projekt jako całość to duzo bardziej mi er18rnx + 27tdfc odpowiada...a te daytony z 27tbfc/g nie ustępowały mojej konstrukcji w znaczący sposób ...powiedział bym ze w tych warunkach w jakich to testowaliśmy były bardzo zbliżone (zapewne to tez przez to ze tweeterki maja bardzo zbliżone granie i tak sie całość odbierało :) )

jezeli killer w swoim sklepiku ma je faktycznie za 92zł (O ILE JE MA...bo on hurtem w polinku zapewne kupuje....) ...to nawet sie nie zastanawiaj bierz i składaj ...kupisz 4 daytony i ci z tych 600zł jeszcze na 1 tweeterka seasa zostanie :!: a zwrotka zapha jest prosta i tania będzie ....

Skomentuj

bawolek, ja jestem zwolennikiem duzej ilosci basu :) Sub jest gotowy siedzi w nim Dls 112 i panel irka 450watt.

Czasami tez mam ochote posluchac samego stereo bez wsparcia suba, ale kolumny musi charakteryzowac duza ilosc basu co by sie sub fajnie gubil i robilo wszystko fajna calosc...

Zaraz napisze zapytanie czy cena jest aktualna moze faktycznie cena na stronie jest nieaktualna.

Słyszałem kiedyś u znajomego Kepy 165 z vifkami Xt generalnie bassu było sporo wszystko elegancko. Średnica faktycznie chirurgiczna ale odnioslem wrazenie ze srednie i wysokie tony sa "cofniete" brakowalo mi ich...

Pytanie tez czy jest roznica w dzwieku pomiedzy konstrukcja MTM a TMM, nie ukrywam ze MTM wizualnie nie przypadaja mi do gustu. Jak bym sie zdecydowal na to to pewnie bym zrobil TMM...

Skomentuj

Sub jest gotowy siedzi w nim Dls 112 i panel irka 450watt.
              w takim razie bez sensu jest coś robić na 18cm wooferku ...... szukaj lepiej jakieś fajniej 15cm zeby była ładna średnica (lepsza charka kierunkowa, krótsza cewka, mniejsza masa mambrany ....) i wtedy możesz użyć jeszcze mniejszego tweeterka np 22tafg

Słyszałem kiedyś u znajomego Kepy 165 z vifkami Xt generalnie bassu było sporo wszystko elegancko. Średnica faktycznie chirurgiczna ale odnioslem wrazenie ze srednie i wysokie tony sa "cofniete" brakowalo mi ich...
              sam zobie zaprzeczasz ...najpierw chcesz miec bardzo duzo basu a potem mówisz ze ci brakuje srednich ..

chyba mnie nie zrozumieliscie ...

odpisałem bartusiowi bo sam pomysł 2+1 mi sie nie podoba i to jest ostateczność, duzo lepszym posunieciem jest po prostu 3way ;p ...
              lub caly system aktywny ...

ale jezeli ktos ma taki plan i z gory takie zalozenie i masz juz gotowego suba, to to szukaj porzadnych monitorów... a nie typowego 2 way ...

Pytanie tez czy jest roznica w dzwieku pomiedzy konstrukcja MTM a TMM
              jezeli taki jest projekt to tak go trzeba wykonać zamiana ich miejscami wymusza zmiany w zwrotnicy .......

Skomentuj

nie bez sensu bo jak wspomnialem wczesniej czasami bede chcial posluchac samego stereo i nie narzekac na brak basu. Po za tym pomoze subowi sie zgubic i zgrac sie w jedna calosc.

Mialem kiedys monitory stx 14sc i Pj do tego suba mivoc awm104 i nie zlewalo sie to fajnie, bylo slychac suba wyraznie...

Czemu przecze sam sobie?? :neutral:
                To ze chce zeby kolumny nisko schodzily i mialy duzo basu to chyba nie znaczy ze srednie i wysokie tony maja byc cofniete ? A takie odnioslem osobiste wrazenie sluchajac tego zestawu

[ Dodano: 2010-05-27, 14:28 ]
                Zainteresowal mnie tez Visaton AL 170 ? moze ktos cos powiedziec o nim. Głośnik godny uwagi i kasy??

Skomentuj

bawolek ten twój kolega daytony miał w zamkniętej czy br.

Skomentuj

Te daytony mogly byc tylko w zamknietej ( DA175 )

Skomentuj

pharoh wiem że te głośniki nadają się lepiej do OZ ze względu na wysoki Qts ,ale jest też w tym projekcie Zapha wersja br.
                      http://www.zaphaudio.com/BAMTM-cad-vented.pdf
                      chciałem się dowiedzieć do której wersji porównywali ER-a.

Skomentuj

moze ktos mi pomoc??

Skomentuj

Pomyśl jeszcze o tym:
                          http://audiohobby.pl/topic/1/4747/1
                          tu cena za głośniki wyjdzie ci 550 i masz chwalonego przez wszystkich Seasa 27tbfc/g.
                          A może w Twoim wypadku strzałem w dziesiątkę będzie fx300,pisałeś że lubisz więcej basu.
                          Tu masz gotowy projekt bardzo dobrze opisany,głośniki 700zł:
                          http://www.stx.pl/fx-300-diy.html
                          Podpytaj kolegę binganta na forum on już robił ten projekt.
                          Pozdrawiam.

Skomentuj

Jestem raczej zdecydowany na Visatona Al170. Jaka kopolke proponujecie dac na gore? Wstepnie mysle dac Ke 25 SC SE z projektu VIB

Skomentuj

Zapewne wiesz dobrze o tym, ze to juz przekroczy Twoj budzet na glosniki ponad dwukrotnie ? Zdecyduj sie najpierw ile masz dokladnie $$ na glosniki, a potem pytaj o opinie :)

Skomentuj

no faktycznie z kopulkami polecialem ale niskie takie moze wezme... Znalazlem tylko projekt zwrotki do nich na Vifie XT25, o tej kopulce moze sie ktos wypowiedziec albo ma jakas inna zwrotke do tego AL170

Skomentuj

A może chcesz kupić moje monitory na W170s i 27tbfc/g ? :)

Skomentuj

jak juz bym sie zdecydowal to pewnie na w170sc niby roznica tylko w tym ze jest ekranowany ale gdzies raz czytalem ze sie ciut lepiej sprawuje

[ Dodano: 2010-06-02, 20:23 ]
                                    ok udalo mi sie wychaczyc 2 Visatony Al170 za 530zł :) mam nadzieje ze to dobra decyzja i bede zadowolony...

teraz pytanie jaka kopolke na gore wpakowac. Na forum widzialem gdzies zwrotke Yoshiego z Vifka XT25 i wstepnie mysle o tej kopolce

Skomentuj

Czaruję...
                                    X