Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Modyfikacja subwoofera. Pasywny -> Aktywny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Modyfikacja subwoofera. Pasywny -> Aktywny

Witam.

Wczoraj pisałem tu na temat czy moj wzmacniacz poradzi sobie z setem 4 kolumn + subwooferem pasywnym, link: TEMAT.
    Doradziliscie mi zebym porzucil ten pomysl z racji ze wzmacniacz sobie z tym nie poradzi ale zrodzil sie w mojej glowie pomysl na modyfikacje tego subwoofera (ZGN 200-8-594).

Mozecie mi doradzić jak i jaki wzmacniacz tam wrzucic aby przerobic go na aktywny.
    Nie bardzo orientuje sie w temacie ale z tego co mi sie WYDAJE to nalezy wrzcic w obudowe jakis wzmacniacz stereo z racji ze sub ma dwie zwrotnice i w standardzie potrzebuje zasilania tak jakby 2 kolumn ze wzmacniacza. Najprosciej bylo by aby zamontowac na tyle wejscie RCA lub zaadaptowac do tego oryginalne terminale.

Dyskutujcie ;p

Pozdrawiam
    Grzesiek

To są 2 głośniki prawdopodobnie połączone równolegle, a więc potrzebujesz wzmacniacz mono. Najlepiej do tego nadaje się panel do subwoofera, który ma wbudowaną końcówkę mocy oraz wszystkie niezbędne filtry.

Skomentuj

sub ma 2 zwrotnice osobno dla kazdego glosnika wiec wydaje mi sie ze stereo

Skomentuj

Raczej są to filtry dolnoprzepustowe. Jeśli jest tak jak piszesz to możesz to podpiąć pod wzmacniacz stereo, ale nie oczekuj, że ten sub dorówna kolumnom, które posiadasz. Nawet nie będzie go dobrze słychać. No chyba, że planujesz zmienić kolumny :smile:

Skomentuj

nie musi im dorownywac, bassu juz mam fajna ilosc ale brakuje troszke juz tych calkowiecie dolnych czestotliwosci, taki dodatek tylko ;p

proponuje nie rozwodzic sie nad sensem czy tez jego brakiem. pytam tylko jak to zrobic ;p

Skomentuj

Ten sub nie "zejdzie" aż tak nisko jak Ci się wydaje.

Skomentuj

Nic nie zrobisz, bo to co masz to pazdzierz. Sprzedaj wszystko w cholere, na altusy i wzmak technicsa zawsze znajdziesz frajera. Kup solidny wzmak i jakies przyzwoite uzywane podlogowki. No chyba, ze sobie najnizszy bas podkrecisz w korektorze winampa... :roll:

Skomentuj

Czaruję...
              X