Witam. Właśnie skończyłem składać obudowę która proponuje producent czyli 50l i 2 br 6x15cm niestety przy niższych częstotliwościach jedyne co słychac to świsty powietrza. Czy powiększenie obudowy coś pomoże ? Mogę przesunąć przegrodę miedzy komorą głośnika i wzmacniacza
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Świsty powietrza z br'ów Ravemaster bsw 124II
Collapse
X
-
Tutaj znajdziesz odpowiedź na problem świstów: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=19643 Poza tym jak będziesz katował głośnik z generatora lub płyty testowej częstotliwościami poniżej 35 Hz, to wiele nie usłyszysz, jedynie zobaczysz latającą membranę.
-
dobrze byłoby jakby oba końce tuneli (Zewnętrzne i wewnętrzne) były zaokrąglone - trochę pomaga. Ja jeden tunel BR składam z dwóch np http://stx.pl/tunel-bass-reflex-75x110.html
W tym celu trzeba z każdego uciąć po tyle samo długości od tyłu żeby średnica się zgadzała w miejscu łączenia (one są lekko stożkowe). Długość BR to oczywiście suma długości tych dwóch tuneli.
Otwór w obudowie musi być nieco większy niż wynika to ze średnicy tunelu - zaokrąglenie. Ja nie ucinam plastikowych żeberek, tylko w drewnie wiertaką robię pod nie kanałki - lepiej się trzyma. Zewnętrzny tunel wklejam na klej na gorąco z pistoletu, do środka wkładam zwiniętą ciasno gazetę żeby wycentrować miejsce łączenia tuneli i kleję je ze sobą - też klejem na gorąco.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tom1eczekdobrze byłoby jakby oba końce tuneli (Zewnętrzne i wewnętrzne) były zaokrąglone - trochę pomaga
no ale nawet wielki lejek nie pomoze jak tunel znaczaco za maly :P
Zamieszczone przez tom1eczekJa nie ucinam plastikowych żeberek, tylko w drewnie wiertaką robię pod nie kanałki - lepiej się trzyma.
Zamieszczone przez tom1eczekZewnętrzny tunel wklejam na klej na gorąco z pistoletu, do środka wkładam zwiniętą ciasno gazetę żeby wycentrować miejsce łączenia tuneli i kleję je ze sobą - też klejem na gorąco.
albo na klej (tylko przy plastikach twardych) albo tasma dookola
Skomentuj
-
Zamieszczone przez daniel69a ja biorę opalarkę i szklana butelkę (czy coś w tym stylu, większego niż br oczywiście) podgrzewam koniec BR i powolutku kręcąc sobie nim po butelce profiluje go tworząc zaokrąglenie...
Zamieszczone przez daniel69a sztukując z 2 br mamy ścianki schodzące się do środka a następnie rozchodzące - dziwne...
Skomentuj
-
problem, jak już koledzy wspomnieli, to za mała średnica otworu
wynika to z tego, że przez tunel BR głośnik przepycha określoną ilość powietrza, mniejsza średnica = większa prędkość -> świst
w programach obliczających jest wyświetlane to jako AIR SPEED [mach] lub podobnie
nie pamiętam bezpiecznej granicy, ale coś około 5% prędkości dźwięku
pozdrawiam :)
Skomentuj
Skomentuj