Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie kolumny 2-way do małego pokoju. STX ? Tonsil ? Usher ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie kolumny 2-way do małego pokoju. STX ? Tonsil ? Usher ?

Mam mały pokój ~ 5m x 2,8m. Dzielę go z siostrą. Wygląda mniej więcej tak:

Na regale leżą 2 kolumny Space 86 - do naprawy obydwa niskotonowe. Myślałem nad jakimiś monitorami, które będą stały przed moim łóżkiem, a z niego będzie odsłuch:

Początkowo rozmyślałem nad GDWK-10-200-8-PJ + GDN-14-100-8-SK, ale słucham rocka tak więc głośnik wysokotonowy musi być dobry, tak więc dalej myślałem o GDWK-10-250-8-AK + GDN-17-140-8-SK tylko czy 17 to nie za duży głośnik ? Idąc dalej przez głowę przeszedł mi pomysł Tonsil GDN 15/40/5 oraz Ushery tj. USHER YS-13225W-XP + USHER UA025-10. Myślałem, też aby wspierać maluchy subem na np. 17SW.

Ciężka decyzja czy zrobić coś tańszego tj. STX 17 i przez jakiś czas odłożyć kasę i zrobić coś naprawdę z wysokiej półki czy Tonsil / Ushery ?

Napęd to Yamaha A-500. Zależy mi na klarownym dźwięku, dobrej stopie perkusji. Słucham kapel jak Metalica, Saxon, Kult, ale też Disco lat 80 - Modern Talking, Blue System etc. czy nawet sięgam do lat 70 jak Abba, Boney M.

W tej sytuacji AWX-y będą idealne :)

Skomentuj

18cm ? Nie za dużo ?

Skomentuj

Ja proponuje zrobić małe monitorki (3-5litrów OZ) na 14SK+AWX na górę i do tego małego suba na 17SW+MB :wink:
        Będziesz na pewno zadowolony.

Skomentuj

A ja proponuję Wlm stella i do tego mału subik na 17SW i będziesz zadowolony.
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

WLM ma TW70 na wysokim a to się chowa do AWX. Co nie dolphin123? :)

Skomentuj

marian, do AWX-a tak.
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                A ja proponuję Wlm stella i do tego mału subik na 17SW i będziesz zadowolony.
                Słucham właśnie chwilowo tego zestawienia :wink: WLMy są na allegro:
                http://www.allegro.pl/item1060621283...tor_klony.html
                Na AS robiły furorę, grały z EL84 w PP :wink:
                http://www.6moons.com/audioreviews/wlm8/hero_small.jpg

Zamieszczone przez marian
                WLM ma TW70 na wysokim a to się chowa do AWX. Co nie dolphin123? :)
                Zgadza się... :wink:

Skomentuj

powiedz ile masz na to kasy i pomyśl gdzie to postawisz bo ustawienie pod sufitem odpada
                  to jest mały pokój
                  ja mam 9mkw i klony totem mite całkiem ładnie z basem se radzą, troszkę go momentami brakowało ale jakbyś dał np gdn 15/40/5 to już powinien cie zaspokoić tak mi się wydaje (sam będę na nim robił monitory) wtedy sub już by nie był potrzebny no ale wtedy monitor już musi mieć z 12 litrów czyli już ładny klocek
                  pamiętaj że też za bardzo w rogach kolumn nie postawisz bo będą brzydkie podbicia najlepiej BR z przodu ulokować
                  jak nie masz za bardzo miejsca to wtedy te ushery by były ok bo widzę, że głośnik nie potrzebuje dużej obudowy no ale ze stopą może być problem bo z małej obudowy basu dobrego nie uzyskasz choć nie chcę się wymądrzać bo go nie słyszałem, poczytaj o nim o ile się nie mylę to jest to:
                  http://www.highfidelity.pl/artykuly/0601/usher.html
                  ale usher sama firma w sobie jest klasę lepsza niż tonsil, więc może być czymś już porządnym ale ciężko powiedzieć jak to się ma do siebie, bo może być różnie

pamiętaj że z małych głośników może nie być mocnego uderzenia ale potrafią one przyjemnie grać mimo że tego basu jest nie dużo to może ci to się spodobać ewentualnie sobie sub dorobisz ale to już jest twoja sprawa bo budżet też ogranicza

[ Dodano: 2010-05-31, 00:08 ]
                  ten usher ma 74cmkw powierzchni membrany a tonsil 112cmkw, więc teoretycznie tonsil powinien sobie lepiej z basem poradzić ale jak jest w rzeczywistości to może się tylko wypowiedzieć ktoś kto słuchał obydwu głośników

strasznie mi się spodobał projekt na tych usherach aż mam ochotę je zmajstrować i by poszły w miejsce moich jeszcze nie skończonych monitorków do laptopa

Skomentuj

Znajomy poleca jeszcze 2-way na Tonsil 13/50/9. Ciężka decyzja. Z jakim zestawem najlepiej zgra się sub na 17SW ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Kosamatsu
                      Znajomy poleca jeszcze 2-way na Tonsil 13/50/9. Ciężka decyzja.
                      Nie wiem czy uda się je gdzieś kupić w wersji 6 ohm.

Skomentuj

z GDN 13/50/9 jest taki problem, że są dostępne tylko wersje 12 ohm a co za tym idzie za bardzo nie ma zwrotki do tego.
                        nie rozpędzaj się z subem bo jednak sub to nie jest lekarstwo...

Skomentuj

Widziałem MTM na tym małym Tonsilu jako monitory do laptoka. Jednak to już ok 600PLN na przetworniki i nie wiem czy przeczekać czy coś zrobić z niższej półki a jak odłożę to zrobić coś z wysokiej :/ ciężko. Chcę się zmieścić w 400PLN za przetworniki, 100PLN na zwrotki. MDF mam, a fornir i lakiery mogą poczekać :)

Skomentuj

ushery 440zl+przesyłka
                            gdn 15/40/5 +xt25tg 540zl + przesyłka
                            gdn 15/40/5 +dx25tg 480zl + przesyłka
                            musisz nagiąć budżet
                            najtaniej ushery wypadają ale xt25tg jest podobno lepsza kopułka niż ua025-10

Skomentuj

USHER AUDIO 8133 + USHER AUDIO UA025-10 - 527 brutto + zwrotnice ~ 100PLN co sądzicie o tym połączeniu ? Tylko czy znajdę projekt zwrotnicy ? Na bazie tych przetworników wykonano Usher Audio V-9803. Jest jeszcze druga opcja, zrobić tanie STX'y i przez 2-3 miesiące odłożyć kasę na Głośnik Peerless HDS-180 Exclusive - 830883 + Vifa.

Skomentuj

w takim przypadku szkoda kasy na STX'y

nie wiem czy do tych usherów zwrotkę znajdziesz

HDS 180 kosztuje 290zł to jest więcej jak 2 razy droższe niż GDN 15/40/5 czy ten usher przeźroczysty
                                przemyśl swój budżet bo jeżeli masz więcej kasy to może co innego dało by się ci zaproponować 18cm głośnik w takim pokoju sobie spokojnie z basem poradzi i cenowo lepiej wyjdzie niż małe monitory + sub bo na sub będziesz elektronikę potrzebował i na jedno wyjdzie

mam dla ciebie propozycje żebyś się przeszedł gdzieś i posłuchał normalnych monitorów w sklepach z kolumnami ale nie takimi jak media markt tylko w takich sklepach gdzie ci spokojnie dadzą posłuchać i wtedy będziesz wiedział na czym stoisz

pamiętaj że głośnik 18 cm już potrzebuje większej objętości więc musisz szykować ok 20 litrów wtedy to już wąskie podłogówki lepiej jest zrobić do małego pokoju

Skomentuj

Mam Ushery - serdecznie polecam :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                                  X