Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wytłumienie obudowy a wytrzymałość mocowa.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wpadł mi do głowy taki pewien problem.
    Mamy obudowę przykładowo 30l kompletnie nie wytłumiona. I powiedzmy ze głośnik "X" potrafi wytrzymać w niej 50 watt. I teraz upychamy wytłumienia do tej obudowy i niech wyjdzie "pozornie" przykładowo 35l. A potem upychamy wytłumienia tak by wyszło np. 40l

I tutaj moje pytanie. Czy wytrzymałość mocowa miedzy 30l-35l-40l będzie różniła się od siebie?? Czy zwiększenie objętości pozornej poprzez dodanie wytłumienia powoduje spadek wytrzymałości mocowej w danej obudowie??

Odpal np. bass-box'a i sprawdź na jakimś typowym głośniku do closed.

Bass-box ma możliwość wyboru stopnia wytłumienia

Skomentuj

Tak,bo jeśli głośnik widzi więcej to dla niego jest więcej. Ale nie zrobisz z 30 litrowej obudowy 40 litrową upychając tam wytłumienie,to by było 33% więcej a to fizycznie nie możliwe.

Skomentuj

Zamieszczone przez maxxx222
        Czy zwiększenie objętości pozornej poprzez dodanie wytłumienia powoduje spadek wytrzymałości mocowej w danej obudowie??
        Nie. Dodanie wytłumienia powoduje spadek dobroci zestawu, ze względu na zmienę prędkości rozchodzenia się dźwięku w gęstszym ośrodku jakim jest materiał tłumiący. Wytrzymałość mocowa jest natomiast powiązana nie z dobrocią układu, a fizyczną sztywnością poduszki powietrznej jaka tworzy się w objętości obudowy. Jeśli zatem objętość obudowy fizycznie nie zostanie zmieniona to i podatność zamkniętego w tej objętości powietrza nie zmieni się, a co za tym idzie wytrzymałość mocowa także nie ulegnie zmianie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
          Jeśli zatem objętość obudowy fizycznie nie zostanie zmieniona to i podatność zamkniętego w tej objętości powietrza nie zmieni się, a co za tym idzie wytrzymałość mocowa także nie ulegnie zmianie.
          Teoretycznie zwiększając ilość wytłumienia zmniejszamy objętość obudowy netto (bo przecież wytłumienie ma tam jakiąś objętość rzeczywistą) czyli teoretycznie wytrzymałość mocowa powinna rosnąć... Ale to daleko posunięte teoretyzowanie bo w rzeczywistości różnica będzie tutaj tak niewielka, że wręcz pomijalna. Inna sprawa z tym, co Quester napisał w pierszej części postu - o dobroci układu. Tutaj zmiany ilości wytłumienia są już zauważalne "gołym uchem".

Skomentuj

Myślę że objętość wytłumienia będzie równie pomijalna co choćby objętość przewodu głośnikowego tak więc nie zawracajmy sobie głowy takimi pierdołami.

Skomentuj

Tylko że wytłumienie sprawia że głośnik "widzi" większą objętość...
              Jeśli zatem objętość obudowy fizycznie nie zostanie zmieniona to i podatność zamkniętego w tej objętości powietrza nie zmieni się, a co za tym idzie wytrzymałość mocowa także nie ulegnie zmianie.
              Czyżby to sposób na parę Hz w dół bez zmniejszania wytrzymałości mocowej?

Skomentuj

lol
                ale bzdury tworzycie!
                obecnosc materialu tlumiacego zmienia wartosc rezystancji akustycznej co wplywa na dobroc calkowita urzadzenia. im wieksza rezystancja akustyczna (na co wplywa ilosc i rodzaj materialu dzwiekochlonnego) tym mniejsza dobroc.
                ponadto obecnosc materialu dzwiekochlonnego powoduje zmiane przemiany gazowej w obudowie z przemiany adiabatycznej na izotermiczna.
                przy niezmienionej objetosci geometrycznej mozna ZWIEKSZYC podatnosc (a wiec objetosc) obudowy o 5-20 %.
                co najlepsze, przy wytlumianiu obudowy granulatem wegla aktywowanego mozna zwiekszyc efektywna objetosc o 50-200% !

zatem maxxx222, zmiana wytlumienia wplynie tak na wytrzymalosc mocowa, odpowiedz impulsowa, jak i chyke czetotliwosciowa. tak samo jak zwiekszenie geometryczne objetosci obudowy.

i tyczy sie to wszystkich rodzajow obudow glosnikowych.

a teraz przemyslcie raz jeszcze wasze wypowiedzi

bibliografia: "Przetworniki elektroakustyczne " prof. dr hab. inz. Andrzej Dobrucki [7.3]

Skomentuj

Przy materiałach dźwiękochłonnych takich jak wełna owcza, dobroć zestawu zmniejszy się (pozorne zwiększenie obudowy), ale objętość tegoż materiału jest na tyle mała, że wpływ na wytrzymałość mocową jest marginalna/pomijalna.

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas
                    Przy materiałach dźwiękochłonnych takich jak wełna owcza, dobroć zestawu zmniejszy się (pozorne zwiększenie obudowy), ale objętość tegoż materiału jest na tyle mała, że wpływ na wytrzymałość mocową jest marginalna/pomijalna.
                    ze zrozumieniem czytac umiesz? wytrzymalosc mocowa zmieni sie w takim samym stopniu jak objetosc efektywna

Skomentuj

... Jeśli zatem objętość obudowy fizycznie nie zostanie zmieniona to i podatność zamkniętego w tej objętości powietrza nie zmieni się, a co za tym idzie wytrzymałość mocowa także nie ulegnie zmianie.
                      Zamieszczone przez djrobo
                      lol
                      ale bzdury tworzycie!...
                      No ale to ja mam problemy z czytaniem. :wink:

Skomentuj

djrobo, możesz mi przesłać skan tej teorii na maila ?

Skomentuj

przemo-lukas, najwyrazniej masz, poczytaj sobie wszystko od poczatku na spokojnie.
                          Quester, podesle za jakas chwile

Skomentuj

djrobo, thx... przez Ciebie nie daje mi to spokoju :lol: Poczytam i na spokojnie się nad tym zastanowię... jedyne czego się obawiam, to to że Autor tej książki rozpatruje sprawę "z użyciem" gazu doskonałego, a to sporo zmienia... akademicka teoria to jedno, a realne gazy do zupełnie inna bajka...

Skomentuj

djrobo ja tez bym poprosił bo czytając to widzę ze wyszła z tego lekka wojna i nadal nie ma jasnego zdania :wink:

Skomentuj

Quester, fotki poszly. autor jest akurat moim promotorem i analiza wplywu wytlumienia jest jedna z rzeczy ktore musze przeprowadzic w swojej pracy. co zreszta jest proste

Skomentuj

djrobo, będziesz snuł teoretyczne rozważania, czy przewidujesz jakieś empiryczne dowody tez ?

Cytuję fragment książki:
                                  "Po pierwsze, wyłożenie ścianek obudowy materiałem stratnym powoduje zmniejszenie tłumienia drgań tych ścianek, co zmniejsza, a nawet całkowicie niweluje wpływ rezonansów własnych ścianek[...]"
                                  A to Ci dopiero abstrakcja :) Może mi ktoś wytłumaczyć jak zmniejszenie tłumienia drgań może zmniejszyć wpływ rezonansów :?: O ile mi wiadomo to im mniej coś tłumi tym chętniej drga, a co za tym idzie ma silniej zaznaczony rezonans... i jak to jest, że materiał stratny (czyli tłumiący, albo innymi słowy o dużym tarciu wewnętrznym) na ściankach obudowy powoduje zmniejszenie tłumienia drgań przez rzeczone ścianki :?: Przecież jest na nich materiał stratny :!:

Wyjaśnijcie mi to, bo mam wrażenie, że pszczoły się zlatują... wyczuły lipę ? :roll:

Skomentuj

Zaganienie jest nieprecyzyjnie sformułowane bo można to dwojako interpretować.

Ogólnie popieram stanowisko Questera. Na chłopski rozum zmniejszenie tlumienia drgań powoduje, że drgania łatwiej przenoszą sie w materiale, więc obudowa "gra".

Osobiście uważam, że dodanie wytłumienia zmieni wytrzymałość mocową ale w stopniu nieznacznym tak jak w nieznacznym stopniu wpływ wytłumienia zmienia pozorną objętość.

Skomentuj

Po pierwsze, wyłożenie ścianek obudowy materiałem stratnym powoduje zmniejszenie tłumienia drgań tych ścianek, co zmniejsza, a nawet całkowicie niweluje wpływ rezonansów własnych ścianek[...]
                                      jest to moim zdaniem literowka. wydaje mi sie to oczywiste. w nowym wydaniu jez tego powinno nie byc. sprawdze

Quester, nie mam czego snuc, bo zostalo to zbadane. samemu mozna tez to sprawdzic:
                                      zmierz precyzyjnie parametry t-sglosnika .
                                      zaprojektuj obudowe (closed czy br, obojetne) o znanym strojeniu. .
                                      wykonaj obudowe o wyliczonej objetosci
                                      wyznacz parametry h, alfa i f3/fs na podstawie pomiaru, aby moc wyznaczyc QL
                                      uwzgledniasz rzeczywista wartosc QL we wczesniejszym projekcie obudowy i wykreslasz charakterystyki.
                                      moerzysz chyki urzadzenia glosnikowego
                                      no i teraz mozesz sobie porownac chyki obliczone ze zmierzonymi
                                      u mnie rozbieznosc byla na poziomie bledu pomiaru
                                      teraz wkladasz material dzwiekochlonny (ile chcesz) - fb idzie w dol.
                                      sprawdz dla jakiej objetosci uzyskasz to fb.
                                      wykresl chyki i porownaj ze zmierzonymi.
                                      u mnie znow wszystko na granicy bledu pomiaru.

[ Dodano: 2010-06-08, 20:18 ]
                                      Yoshi_80, u mnie f6 spadla po wytlumieniu o 7Hz. moim zdaniem jest roznica miedzy 35 a 42Hz. ale generalnie mysle ze kazdy niech se robi jak chce. przeciez nikogo do niczego nie zmuszam...

każdemu jego everest

Skomentuj

djrobo, mnie interesuje wychylenie membrany w funkcji częstotliwości przy P=const (bo to jest miarą wytrzymałości mocowej), a nie fb które o wytrzymałości mocowej mówi mniej więcej tyle co kolor piór ptaka o maksymalnym pułapie jego lotu

Na szczęście mamy do dyspozycji symulatory, więc postanowiłem zaprząc do pracy WinISD. Jak wiadomo w WinISD jest coś takiego jak parametr definiujący straty absorbcyjne (Qa) wewnątrz obudowy (innymi słowy skuteczność wytłumienia). Im niższy ten parametr, tym skuteczność teoretycznego wytłumienia jest większa.

No to do dzieła:
                                        - głośnik: GDN 30/80/4
                                        - obudowa: bass-reflex 80litrów strojona na 37Hz
                                        - moc dostarczona do głośnika: 80W (constans)
                                        - żółta linia: Qa=100
                                        - niebieska linia: Qa=10

i wyniki:

No to teraz jeszcze obudowa closed:
                                        - głośnik: seas W21E002
                                        - obudowa: closed 57 litrów
                                        - moc dostarczona do głośnika: 1W (constans)
                                        - żółta linia: Qa=100
                                        - niebieska linia: Qa=10

i wyniki:

No to teraz wyjaśnij mi proszę te stworzone przez nas (i symulator WinISD) bzdury. Dlaczego skoro spadła dobroć (na skutek działania wytłumienia) wychylenia membrany w funkcji częstotliwości także spadły... o do licha ! Przecież to dowodzi, że mechaniczna wytrzymałość mocowa wzrosła... (nieco uogólniam, bo w przypadku b-r w jego rezonansie oczywiście wychylenia membrany wzrosły na skutek zmniejszenia efektywności rezonatora - to akurat jest oczywiste).
                                        Niech ktoś zrobi taki sam eksperyment w BassBoxie, bo ja w tej chwili nie mam takiej możliwości... może WinISD to w ogóle jakaś poracha ?

Może mała zabawa z dynamometrem w celu wyznaczenia podatności głośnika w obudowie wytłumionej i niewytłumionej ? To jest eksperyment, którego wynik byłby niepodważalny.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X