Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2.1 do komputera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2.1 do komputera

Witam

Mam takie pytanie co polecacie zrobić 2.1 do komputera czy lepiej kupić, a konkretnie czy lepiej kupić np. 2 x Tangbang + jakiś 20-25 cm sub + wzmacniacz 2.1 z polinku i bawić się w całą zabawę z diy czy lepiej np. kupić LOGITECH Z-2300 i mieć spokój do komputera. Czego oczekuje od dźwięku? Aby nie był natarczywy, ostry, bas nie był pudełkowaty. Głownie zestaw relaksacyjny podczas korzystania z kompa. Cena powiedzmy 400-600zł.
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=18677

Zapoznaj się z tym tematem :)
    Myślę ze bardzo dobra alternatywa :)

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
      Z-2300
      gdn 14scx i pj od tego zagra lepiej...
      2 x Tangbang
      tak i
      jakiś 20-25 cm sub
      a może gdn 17sw? Do tego np lm dla satelit i mostek tda dla suba i gra gitara

Skomentuj

Ten wzmak 2.1 to komplet czy sama płytka z elementami?

Skomentuj

Tak potwierdzam. LOGITECH gra fajnie, przyjmie dla ucha ale jeżeli chodzi przejrzystość dzwiękuw to wypada miernie . lepie coś zbudować

Skomentuj

Zestaw ktory podal maxxx222 jest bardzo dobrym pomyslem. Jesli Chcesz miec mniejsze satelity to zakup TB: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...ight=tang+band
            Sub na 17SW jak na swoje małe gabaryty robi na prawdę pozytywne wrażenie, jakby się miało dużo większego suba np. na 22SCX (też miałem). Do suba panel z allegro za 120zl a na reszte albo lampke: http://allegro.pl/item1067649642_lam...2_w_pcl86.html
            albo amplitunerek do 200zł tez mozna ciekawy wyhaczyć :wink:
            http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=250618#250618
            I bije wszystkie zestawy komputerowe creativea czy logitecha...

Skomentuj

dolphin123, mógłbyś porównać tą 17 i 22SCX?

Skomentuj

22SCX miałem dobry czas temu, ale coś tam mogę napisać co mi utkwiło. 22SCX jest szybszy, 17SW demonem szybkości nie jest, jeden i drugi ma dobrą stope perkusji, wykop i wydaje mi się że 17SW niżej schodzi. No i przede wszystkim gabarytowo aplikacja 17SW dużo lepiej na plus wychodzi :wink: Kwestia muzyki jaką sie slucha, czy potrzebujemy szybkosci czy zejscia.

Skomentuj

Ja mam obecnie na stanie i SCX i SW wiec mogę je porównać z tym ze SW gra w 12L w closed bo jeszcze nie zamówiłem MB do niego :mrgreen: Ale z tego co słucham go dłużej to nawet w tak malej obudowie closed potrafi nisko zejść :mrgreen: niżej niż scx :)

Skomentuj

Czytałem testy tego logitecha i wszędzie to samo, brak średnicy + dudniący bas. Wyjdzie na to, że Tand Band + sub, panel od irka już mam tylko jeszcze jakiś wzmacniacz na strugam mały bo pionnera mam ale za duży.
                    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Nie chce robić nowego postu a mam pytanie... Mam soundblastera X-Fi i niestety jakiś czas temu padł mi ampli i puki co lecę na nim stereo podłączone przy filmach do TV, ale w opcjach wiem ze mogę zrobić 2.1 i stąd moje pytanie, bo właśnie kończe składać suba Peerless XXLS-12 + SUB300 by Irek... Czy mogę bezpośrednio tym kablem z karty dźwiękowje co się nim wpinałem na wejście SUBWOOFERA do ampli, potpiąć bezpośrednio pod wejście niskopoziomowe SUB300?? tak aby móc zobaczyć jak gra i puki co pograć w ten sposób...

Skomentuj

Jimi, możesz. Jest to po prostu wyjście niskopoziomowe, więc wpinasz je w wejście niskopoziomowe suba i grasz.

Skomentuj

A mam problem, podłączyłem tak jak piszecie i wszystko milczy... Sub nie odpowiada... Co jest grane?? Głośnik to XXLS12 w wersji 2x8Ohm. Cewki połączone są równolegle. Podpięte "+" do "+", "-" do "-" do panelu SUB300 od Irka... Sygnał to X-fi Soundblaster karta zewnętrzna do lapka podłączana przez USB. Gniazda w karcie dźwiękowej to jack. Wejście z sube odpowiada za suba i za centralny. Także wpinam w nie kabel stereo jack w czincz. Jeden z czinczów powinien być moim kablem sygnałowym dla subwoofera. Sprawdzałem oba a głośnik milczy. Co mam zrobić?

Skomentuj

a podłącz któryś z kanałów frontowych...bo wydaje mi się, że normalnie w muzyce nie ma sygnału na subwoferze, możesz też zrobić test, pewnie program karty dźwiękowej ma gdzieś taka funkcję i sygnał testowy powinien się pojawić na subwooferze
                            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dobra, już dałem rady... Tyle, że mam kolejny problem z tym soundbnlasterem. W opcji 5.1 jest sub, a w opcji 2/2.1 nie ma suba chodź teoretycznie powinien być... Karta nie podaje sygnału. Sygnał stereo na razie jest na TV a jak zrobić by z 2/2.1 karta podawała sygnał na suba? Nie wiem... Macie jakiś pomysł? Ja jeszcze z tym po walcze...

[ Dodano: 2010-06-11, 15:35 ]

Taki oto mam sposób podłączenia zestawu 2.1 do tej karty. Wychodzi chyba na to, że aby wygenerować z tego sygnał muszę mieć jeszcze sumator kanałów niskopoziomowych? I dopiero zsumowany sygnał podłączyć do suba? Nie da się tego obejść? Bo w 5.1 jak nie mam podłączonego głośnika centralnego i tylnej pary głośników to w filmie mi te kanały obcina :/

[ Dodano: 2010-06-18, 14:29 ]
                              Po konsultacji z Irkiem, narodziła się koncepcja zsumowania kanałów L + R i podanie tego sygnału na suba...

[ Dodano: 2010-06-18, 14:40 ]
                              Dodam tylko, ze R1 i R2 mają mieć po 2kOhm...

Skomentuj

Czaruję...
                              X