Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobre głośniki Tonsil

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobre głośniki Tonsil

Witajcie chciałbym zrobić swój pierwszy zestaw audio ze względu na cenę euro przykładam się do polskiej legendy TONSIL . Kieruję w związku z tym do was pytanie , które głośniki tonsila są "magiczne" ? Czy może aby nowa seria stx'a jest lepsza już niż tonsile ?

Na pewno :

GDN13/50/9

a inne ? ( najlepsza była by lista )

15 40 5 i wtedy już tylko niskotonowe się wybijają spośród tonsila..

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
      15 40 5 i wtedy już tylko niskotonowe się wybijają spośród tonsila..
      Nie za bardzo rozumiem tej wypowiedzi ;/

Głównie mi chodzi o średnicę .

Skomentuj

prościej nie umiem... :lol: 15 40 5 jest niskośredniakiem jak 13 50 9 i te dwa modele grają za swoje pieniądze, reszta jest nieopłacalna... I tu masz odpowiedź już na Twoje pytanie dot. średnicy.

Skomentuj

ok dzięki , jakoś nie załapałem moja wina , w cenie do 150zł za jeden , można znaleźć coś lepszego niż te tonsile ?

Skomentuj

Serie AWX ze stajni STX-a. Chyba ze chcesz szerokopasmówki które tez produkuje STX a można ja znaleźć miedzy innymi na Allegro pod nazwa CUBE AUDIO

Skomentuj

Pewnie można, tylko nie wielu chce budować coś czego nikt nie słyszał i nie opisał :wink:
              No i trzeba raczej rozmawiać tu o kwotach na całość z górą i zwrotkami.
              Ja bym chętnie przygarnął na warsztat daytony, szczególnie DA175 i RS180.

Skomentuj

http://allegro.pl/item1070721685_cub...o_i_magia.html

Skomentuj

Najlepsze głośniki tonsila to (ale to rarytasy xD):
                  - GDN 30/60 na magnesie kobaltowym stosowany w zestawie Zg60c201 i w eksportowej wersji tego zestawu AL60 (Audio Lab), eksportówki ostatnio poszły za 1045zł. Membrana tego GDNa jest bardzo gruba i co za tym idzie ciężka, ale w zamkniętej obudowie Zg60c201, bas nie mulił, był szybki i zwarty, kobalt też robił swoje - tyle słyszałem, z opinii znajomego wiem, że ten zestaw grał lepiej i schodził niżej niż Ton'y 200 :P.
                  - GDN 25/55 posiada wentylowaną cewkę był stosowany w kolumnach typu closed SABA CE9596 (ZgC 65-8-656) eksportówki do Francji, posiada je mój kumpel w stanie idealnym na oryginalnych przetwornikach (widziałem na tym forum regenerowane SABy, które miały wymienione oryginalne membrany mimo że te były w stanie b.db... :|), gra to bardzo przyjemnie, bas nisko schodzi ten GDN ciągle zaskakuje...
                  - GDNN 20/120 "Explosiv" był to przetwornik "subniskotonowy" o xmaxie ponad 8cm, mocy znamionowej 120W i muzycznej 1200W, miał kosztować ponad 1000zł (nie pamiętam dokładnie ile), wyprodukowano niewiele egzemplarzy, można je dostać czasem na alledrogo, ostatnio w TVN Turbo testowali DemoCar Tonsila, który miał dwa takie GDNNy, w testach wygrały z jakimś nagłośnieniem do samochodu jak dobrze pamiętam za 20-30tys. zł :P.

Skomentuj

Czaruję...
                  X