Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakwyprowadźić sygnał z gramofonu?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakwyprowadźić sygnał z gramofonu?

Witam posiadam gramofon jak w tytule , ma on wbudowany wzmacniacz mocy 2x10W z dość rozbudowaną regulacją lecz niestety po tylu latach większość potencjometrów nadaje się do wymiany strszanie trzeszczą a kanały grają nie równo, igła jest ok a i tak mam jeszcze jedną w zapasie.

Pomyślałem więc że że zamiast grzebać w nim starając się go doprowadzić do porządku a i tak jego wzmacniacz jest za slaby żeby pograć na jakiś normalnych kolumnach lepiej wyprowadzić mu sygnał bezpośrednio na wzmacniacz zewnętrzny , da mi to możliwość wysterowania każdych kolumn no i oczywiście lepszą jakość.

Pytanie tylko z którego punktu najlepiej to zrobić zaraz za ramieniem czy gdzieś dalej?
    Prosił bym o wszelkie uwagi i opinie na temat tego rozwiązania :wink:

Witaj,
    z tego co się orientuję to HS-36 miał wkładkę piezoelektryczną. ( CDS660 + DN8 ). Mogę się mylić oczywiście.
    Jeśli tak jest, to szkoda Twojego czasu bo to nie ma szans zagrać dobrze żadną miarą. Szkoda płyt poza tym.
    Jeśli jesteś uparty - wyprowadź bezpośrednio za ramieniem.

Skomentuj

Pod warunkiem że masz odpowiedni przedwzmacniaczu we wzmacniaczu.

Skomentuj

Wkładka piezoelektryczna nie wymaga korekcji RIAA

Skomentuj

http://dual.pytalhost.eu/hs36s/dual721-67.jpg

Wkładka piezo, wejście musi być wysoko omowe (>1Mohm) bo inaczej jeszcze pogorszy i tak dziadowski sygnał.

Skomentuj

To może się go pozbędę a kupię coś z gotowym wyjściem?
            Eeeh szkoda bo to naprawdę świetnie zachowany egzemplarz, a do tego ładny.

Skomentuj

ano właśnie...
              co by nie powiedzieć o dualu to generalnie sprzęt robił naprawde ładny....

może warto sie pokusic o przerobienie go na normalną wkładkę magnetoelektryczną?

i całą elektronikę zbudowac od zera?
              ja bym się tak pobawił

Skomentuj

Czaruję...
              X