Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie monitory do wieży?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie monitory do wieży?

Witam,

Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum, więc cześć wszystkim forumowiczom :smile:

Zakładam ten temat z pewnego (dla mnie dość smutnego :mrgreen: ) powodu, jakim było uszkodzenie (a właściwie spalenie) się kolumienek z mojej wieży (Philips MCM 700 bodajże).

Ponieważ próbowałem już wygrzebać spalonego wysokotonowca z kolumny, okazało się nie dość, że jest to jakaś chińszczyzna, to w dodatku nie ma szans na kupno nowego takiego :cry:

W związku z tym chciałbym zrobić jakieś nowe własne monitory do mojej wieży (chętnie kupiłbym coś nowego, ale ceny nowych są na chwilę obecną dla mnie za drogie).

Przeglądając internet, natknąłem się na kolumny Vifa Reference VR8.5 (których zdjęcie załączam poniżej) - tak więc moją inspiracją będą te oto właśnie kolumny :lol: Proszę nie myśleć, że oszalałem, chodzi mi tylko o kształt i cały ten wygląd :mrgreen:

Dokładnie, to mam na myśli coś takiego - na chwilę obecną zrobić obudowy na wzór jak w/w, z dwiema kolumienkami na górze, a skrzynię dolną (która służyła będzie jako podstawki) zostawić na późnej, żeby dołożyć niskotonowca (sam głośnik niskotonowy - nie sub, tak jak jest w tych Vifa'ch).

Chciałbym, a właściwie ogromnie prosiłbym, aby ktoś polecił mi jakiś projekt do zrealizowania, który przynajmniej będzie grał tak samo jak dotychczasowe moje kolumienki z wieży, może i nawet lepiej (nie ukrywam, że bardzo podobał mi się dźwięk, kiedyś jak w markecie słyszałem mikro-wieżę Yamaha PianoCraft E810) :razz: Wiem, może wydawać się to większości kolegom śmieszne, ale nie jestem audiofilem :oops:

Bardzo podobają mi się takie monitorki jak od kolegi z forum (link: http://audiomania.info/viewtopic.php...a3d499f6ac4b81 ), jednak jak takie szerokopasmowce grają, czy dorównają moim spalonym kolumnom :mrgreen: :?:

Ogólne informacje to:

- jakość (jak wyżej napisałem) z zwróceniem uwagi na ostre i czyste średnie oraz wysokie pasmo ;
    - pomieszczenie ok. 14m˛ ;
    - napędzane wieżą ;
    - muzyka praktycznie wszystko oprócz rocka itp. ;
    - no i żeby znowu nie zostały uszkodzone przez wzmacniacz wieży (2 x 80W) ;
    - koszta jakie planuję na same komponenty (głośniki zwrotki - ale do samych monitorów) tak do 200zł , 300zł ?

Podsumowując, chcę na teraz zrobić sobie monitory, a za jakiś czas w miarę "zdolności finansowych" dołożyć sobie niskotonowca do skrzyni dolnej (ktoś zapewne pomyśli, że porywam się na takie obudowy, jednak dla mnie to nie problem - mam znajomego stolaża :cool: ).

Widzę to tak:

• teraz monitory:
    - 2 x wysokotonowy
    - 2 x średniotonowy
    - 2 x zwrotnica do podziału pomiędzy wysoko, a średnio tonowcem

• kiedyś tuba:
    - 2 x niskotonowy
    - 2 x zwrotnica do podziału pomiędzy niskotonowcem a monitorami

Bardzo proszę o nakierowanie mnie na właściwą drogę oraz odpowiedź, czy dobrze myślę.
    Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc i przepraszam, za tak długi post :smile:

Pozdrawiam!
    Załączone pliki

Polecam ten projekt: http://stx.pl/mx-140-diy.html oczywiście kupujesz oddzielnie głośniki i elementy na zwrotnicę,wyjdzie jakieś 600zł. W tej cenie nic lepszego nie znajdziesz.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
      Polecam ten projekt: http://stx.pl/mx-140-diy.html oczywiście kupujesz oddzielnie głośniki i elementy na zwrotnicę,wyjdzie jakieś 600zł. W tej cenie nic lepszego nie znajdziesz.
      Dzięki za odpowiedź, jednak pisałem o cenach, o połowę niższych :mrgreen:

Myślę, że musiałbym szukać chyba czegoś takiego, jak konstrukcja 3-drożna, dobrze kombinuję? Gdyż chcę jak już pisałem, później dołożyć niskotonowca do obudowy, dlatego też potrzebowałbym projektu na już, dlatego, iż jak dobrze wiem, trzeba policzyć obudowę pod głośnik niskotonowy, a obudowy będą robione od razu pod konkretny głośnik :smile:

Skomentuj

W takim razie zostaje tylko ten: http://stx.pl/gdn-14-100-8-sk.html + ten: http://stx.pl/gdwk-10-200-8-pj.html Zwrotnica powinna być na dniach na forum.

Co do głośników basowych to te: http://stx.pl/gdn-22-140-8-scx.html lub jak taniej to te: http://stx.pl/gdn-22-200-8-sc.html.

Tego basowego chcesz połączyć w 3way czy osobny wzmacniacz do niego masz?

Skomentuj

Chcę, żeby to było tylko w osobnych obudowach tj. tweeter+średniak na górze oraz osobno basowiec, tak więc połączenie jak dobrze myślę w 3way :smile:

Skomentuj

A głośnik basowy będzie blisko reszty głośników? mam rozumieć że on będzie w tej obudowie na dole tak? i będzie przy głośniku wysokotonowym?

Skomentuj

Tak, będzie w dolnej obudowie i chciałbym go ukryć, czyli najlepiej jakby był zamontowany od spodu (bo całą kolumnę i tak planuję postawić na kolcach), natomiast b-r myślę, że też od spodu (jak się zmieści), a jak nie, to z tyłu na dole :smile:

Postaram się zrobić projekt 3D tego, jak to widzę, wtedy będzie mogła ostatecznie zapaść decyzja o wyborze głośników :wink:

Skomentuj

Daround, niestety nie da się zrobić tak jak chcesz... A przynajmniej dokładnie tak jak chcesz. Zestawu 3 way nie robi się na raty. Nie da się słuchać muzyki na głośniku wysoko i średniotonowym. Ten niskotonowy obsłyguje też trochę niższej średnicy i bez niego jak bez ręki. Do tego 3 drogi mogą mieć obudowę modułową ale nie mogą mieć dużych odległości od głośników. Nie powinno się robić 3 way jak tam jest na obrazku. Niskotonowy musi byc na froncie blisko reszty glosników http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16331&start=0
                Tu masz przykład poprawnego ułożenia głośników.
                Ten zestaw vify to monitorki plus suby więc wtedy jest więcej możliwosci. Sub gra tylko pasmo najniższe które jest bezkierunkowe i można sobie ustawiać ten głośnik jak się chce (prawie...) Jeśli chcesz robić 3 way to tylko odrazu wszystko na raz a nie na raty bo inaczej to nie zagra. A jeśli chcesz na raty to teraz robisz monitorki na głośnikach wysokotonowym plus niskośredniotonowy a potem dokładasz subwoofer (jeden czy dwa, jak chcesz...) tylko że musisz też doliczyć koszt wzmacniacza dla subwoofera (-ów)

3 way z linka wyżej to koszt około 800zł. Robienie na raty to monitorki 300zł na głośniki i zwroty plus obudowy itd (czyli około 400-500zł) plus potem suby (przynajmniej 200 za sztukę, może mniej) plus wzmacniacz (-e) czyli koło 200-300 za sztukę.

Co jest lepsze? W sumie to co kto lubi Ja bym wolał 3 way ale z lepszą wysokotonówką bo PJ to marna liga...

Skomentuj

No to teraz mnie zmartwiłeś :cry: W sumie mam suba firmy Jamo model Sub-200, był podłączony do wieży, jak grało... no poprawiło się dolne pasmo, ale jakoś tak wydaje mi się inaczej gra połączenie suba+monitory, niż kolumny z niskotonowymi głośnikami - te mi się lepiej podobają, dlatego też pomyślałem, że zostawię sobie miejsce na basowce w przyszłości i będzie ok :smile:

No to pytanie - co polecacie, jakie głośniki (wysokotonowiec + średniak) do samych monitorów, może podłączę do tych monitorów sub'a? A same dolne obudowy zostawię w spokoju, będą tylko jako podstawki :cool:

[ Dodano: 2010-06-23, 15:14 ]
                  Może inaczej - zrobię tak jak planuję tylko z tym, że głośnik niskotonowy umieszczę po prostu w górnym położeniu, na froncie dolnej obudowy.

Tylko mam teraz pytanie, powiedzmy, że zastosowałbym głośniki takie jak: GDWK-10-200-8-PJ + GDM-14-150-8-SCX + GDN-22-140-8-SCX , jednak, czy dało by się tutaj (niskotonowy) zamienić na ciut mniejszy (chodzi o średnicę zewnętrzną)? Przepraszam za moją wybredność :mrgreen: Ale ustaliłem już sobie wstępne wymiary i proporcje kolumn i szczerze, to troszkę za duży jest (chciałbym taki, aby zmieścił się w obudowie o szerokości ok. 20-22cm) :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez Daround

Tylko mam teraz pytanie, powiedzmy, że zastosowałbym głośniki takie jak: GDWK-10-200-8-PJ + GDM-14-150-8-SCX + GDN-22-140-8-SCX , jednak, czy dało by się tutaj (niskotonowy) zamienić na ciut mniejszy (chodzi o średnicę zewnętrzną)? Przepraszam za moją wybredność :mrgreen: Ale ustaliłem już sobie wstępne wymiary i proporcje kolumn i szczerze, to troszkę za duży jest (chciałbym taki, aby zmieścił się w obudowie o szerokości ok. 20-22cm) :razz:
                    3way na głośniku basowym 6,5" nie ma sensu,więc albo robisz 3way na min. 8" (czyli właśnie ten22) albo 2way.

Skomentuj

aby zmieścił się w obudowie o szerokości ok. 20-22cm
                      No to STX GDN 22 140 8 SCX pasuje idealnie. Nie wiem co wybrzydasz. Ma dokładnie 22 cm...

Skomentuj

Aaa... no tak - sorry, mój błąd :oops:

W między czasie zaprojektowałem na szybko model kolumny, przedstawiam go poniżej.

Proszę o opinie, co o tym sądzicie, czy jest wszystko dobrze. Głośniki, które będą tam siedzieć to prawdopodobnie: GDWK-10-200-8-PJ + GDM-14-150-8-SCX + GDN-22-140-8-SCX :smile:
                        Załączone pliki

Skomentuj

Daround, co do szerokości, da się na upartego zmieścić głośnik 22cm na sciance 22cm, ale tak na luzie to myślę że 23cm i bedzie ok (ten jeden centymetr nie robi chyba dużej różnicy...)

Zwrotnica była projektowana dla ułożenia głośników (od góry) wysoki średni niski. Jeśli coś tu zmieniasz zmieni się trochę charka, ale raczej tego nie usłyszysz... Mówię to tak do twojej wiadomości, nie powinno to znacząco wpłynąć. Idąc dalej, troche dziwny ten projekt bo otwór na średniaka jest taki sam jak na niskotonowy a tam trochę różnicy jest... Później może to trochę inaczej wizualnie wyglądać, więc pamiętaj o tym :)

Skomentuj

Hehe, specjalnie tak zaprojektowałem i raczej tak wykonam, że wielkości średnio i nisko tonowego głośnika będą takie same (lepiej podchodzi mi pod mój gust ta sama wielkość) :smile: - mowa tutaj o osłonie...

Właściwie mam na myśli coś w stylu osłon na głośniki - same głośniki będą po prostu przykręcone do obudowy, natomiast na to przyjdzie właśnie omawiana osłona, czyli płyta mdf z odpowiednio wyciętymi otworami, w których znajdą się "przykrywki" z bardzo cienkiej siateczki metalowej :mrgreen: Wiem, wydaje się skomplikowane, ale patrząc od drugiej strony, to w samych obudowach nie będę musiał robić pogłębień pod głośniki, tylko same otwory na kosz, całość zasłoni opisana osłona :grin:

Myślę, że to tyle moich męczących pytań w tym temacie.
                            Dowiedziałem się praktycznie to, co chciałem, za co wszystkim kolegom dziękuję :smile:

Jeśli tylko rozpocznę budowę (a myślę, że za niedługo), to na pewno pojawi się mój temat w dziale konstrukcji elektroakustycznych :mrgreen:

Pozdrawiam!

Skomentuj

mowa tutaj o osłonie...
                              To co innego :) W takim razie życzę powodzenia :)

Skomentuj

Czaruję...
                              X