Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Alton 80- gdwk tylko jaki?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Alton 80- gdwk tylko jaki?

Witam
    Mam altony 80, jednak nie pasuje mi dzwięk tuby.. Chciałbym zmienic na jakąś kopułkę, tylko jaką?
    http://www.stx.pl/gdwk-10-200-8-pj.html Czy taka stxa będzie pasowała bez przeróbek w zwrotnicy? Czy może coś Tonsila, http://www.allegro.pl/item1090478188...gwar_12_m.html jednak ładniejsza już jest ta
    http://www.allegro.pl/item1077932433...gwarancja.html
    Pozdrawiam

Żadna nie bedzie pasowala bez przerobek zwrotnicy i nie istnieje takie cos w glosnikach jak zamiennik.
    UWAGI MODERATORA
    Jak napiszesz małymi literami też człowiek zrozumie...

Skomentuj

Nie jestem ślepy, nie musisz pisać wielkimi literami...
      Kurde... Altony (GDWT) i Mildtony(GDWK) różnią się jedynie właśnie głośnikiem, zwrotnica jest taka sama...

Skomentuj

Będzie pasował Visaton DT 94 pod warunkiem, że pozbędziesz się potencjometru tłumiącego (trzeba go zewrzeć, dotyczy to też średniotonowca). W porównaniu do tuby, zauważysz ogromną poprawę :)
        Ja wiem, że zaraz ktoś zacznie marudzić "pomiary, pomiary", ale bez przesady...

Skomentuj

A jest gdzieś w Polsce sklep gdzie dostanę te głośniki? ;D

Skomentuj

po prostu chciałem na zapas wyraźniej powiedzieć, bo jest pełno oszołomów co kombinują a może tak a może tak

nawet jak zmienisz wysokotonowca a faza będzie zrąbana to i tak może fajniej grać
            jesteś pewien że jest taka sama zwrotnica??

Skomentuj

mi też się kojarzy ze zwrotnice mają taką samą... polskie starsze zestawy liczone były z kalkulatora po prostu zrobili podział ten sam

Skomentuj

Zamieszczone przez arti13
                A jest gdzieś w Polsce sklep gdzie dostanę te głośniki? ;D
                Grelton

Skomentuj

Tak, jestem pewny.Znajdź sobie schematy zwrotnic i porównaj :P
                  A jakiś tańszy odpowiednik?

Skomentuj

Visaton DTW 72 też powinien się tu zachowywać praktycznie identycznie, jak DT 94 (w Altonach wysokotonówka leci od 7 kHz), ale jego średnica jest chyba mniejsza, niż otworu w kolumnie i pewnie wpadnie Ci do środka.
                    Nie ma co szaleć, nawet tani SC 10 N też powinien tu zagrać lepiej od 20-letniej tuby. Jedyne, czego musisz przypilnować, to aby wysokotonówka miała taki sam SPL jak niskotonowy, czyli o ile się nie mylę jakieś 91-92 dBSPL. Przy tak wysokiej częstotliwości podziału masz duży margines do doświadczeń i o ile wysokotonówka nie ma jakiś rezonansów (jak np. AWX) lub innych myków do wyprostowania zwrotnicą, to tragedii nie będzie.

Skomentuj

Czaruję...
                    X