Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poprawa ZG 40

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Poprawa ZG 40

Całe życie u mnie w domu są te kolumny z radmorem. Nie są złe, ale dziwny rezonans niskich tonów czasem przeszkadza i wyższe tony mogły by nie kłuć tak. Zacząłem myśleć o zbudowaniu 3 drożnych, lepiej brzmiących kolumn
    chciałem w nich mieć pełne pasmo
    kształtowo bardziej jak obecne kolumny, bo forma słupów jakie teraz sie robi mi nie pasuje
    raczej bym wolał zamknięte (na 90, chyba że mnie ktoś przekona, ż br lepszy
    do ok 20 m2
    muzyka rock (ciężki)
    No i teraz ceny, zakładałem 500zł, ale potem jak zacząłem czytać, troche zwątpiłem.... żeby mieć zamknięte i z większym pasmem to już trzeba troche wydać.... to do 1000zl by można zwiększyć koszt.
    Jakieś propozycje mile widziane, ale na razie postanowiłem polepszyć to co mam, ale że są to kolumny właściwie rodziców i to nie ruszane to kupiłem drugą pare do nauki /eksperymentów. Teraz pytania
    - ktoś gdzieś pisał, że pomogła zmiana w zwrotnicy - czy to realne (poprawa)
    - co byście proponowali zamiast wysokotonowego (na elektrodzie jedna osoba pisała o poprawe po zmienieniu wysokotonowca bez ruszania zwrotnicy), powiedzmy do 100pln na głośnik, chociaż nie znaczy to że ma być coś z tą cene może wystarczy w zupełności do tego coś tańszego (np i tak nie zobacze różnicy z tym co mam czy coś w tym stylu)
    - czy coś by spasowało na wymiane szerokopasmowego, czy tego nie ruszać
    - coś z wytłumieniem też trzeba by zrobić, ale spotyka sie różne opinie o tych samych materiałach
    - w moich zawsze mnie zastanawiało, czemu głośnik nisko tonowy wychyla sie tylko do połowy tego ile mb sie wychyla, a w tych, które kupiłem głośniki i mb wychylają sie tak samo.
    Co doradzicie.

Wiem o które kolumny Ci chodzi, mam taki model na działce na małe imprezy.
    - ktoś gdzieś pisał, że pomogła zmiana w zwrotnicy - czy to realne (poprawa)
    Wymień kondensator elektrolityczny (50uF) na nowy, reszty nie ruszaj bo bez pomiarów ani rusz

- co byście proponowali zamiast wysokotonowego (na elektrodzie jedna osoba pisała o poprawe po zmienieniu wysokotonowca bez ruszania zwrotnicy), powiedzmy do 100pln na głośnik, chociaż nie znaczy to że ma być coś z tą cene może wystarczy w zupełności do tego coś tańszego (np i tak nie zobacze różnicy z tym co mam czy coś w tym stylu)
    Nie polecam takiego kombinowania bez pomiarów. Poprawa będzie żadna a tylko kasę wydasz
    czy coś by spasowało na wymiane szerokopasmowego, czy tego nie ruszać
    j.w.
    - coś z wytłumieniem też trzeba by zrobić, ale spotyka sie różne opinie o tych samych materiałach
    Dobrze mówią. Wymień piankę bo tamta pewno sparciała i napchaj jej więcej. Dodatkowo uszczelnij jak się tylko da- bas się poprawi.

Skomentuj

Zostaw ZG40 w spokoju nie tuninguj tego jedynie zrób kosmetykę jak wyżej jak kupiłeś drugą parę na zabawę odrestauruj ja i puść na allegro bo niezłe ceny mają i tym sposobem zrób coś pożądanego typu jeśli kasy mało to 3 drogi stx z awx wysoko tonowym, zresztą pełno ciekawych ofert nie ograniczajmy się do stx...

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161
        Poprawa będzie żadna
        A to inna wysokotonówka potrzebuje tańców wokół ogniska i zabicia dziewicy żeby zagrała? Nie rozumiem tego... Na tej samej zwrotnicy duzo lepsza wysokotonówka powinna zagrać lepiej. Inna sprawa że może zagrać gorzej. Jeszcze inna sprawa że to średnio opłacalne kupować dobre kopułki za jakieś 200-300zł do starych tonsili, natomiast nie dajmy się ogłupić takimi sloganami.

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
          Poprawa będzie żadna
          Na tej samej zwrotnicy duzo lepsza wysokotonówka powinna zagrać lepiej. Inna sprawa że może zagrać gorzej. Jeszcze inna sprawa że to średnio opłacalne kupować dobre kopułki za jakieś 200-300zł do starych tonsili,
          Sam sobie odpowiedziałeś, nie opłaca się kupować i inwestować w ten zestaw 200zł. Próg opłacalności to moim zdaniem 60-70zł na parę wysokotonówek. Za taką cenę nie usłyszysz poprawy a więc
          Poprawa będzie żadna
          [ Dodano: 2010-07-01, 08:55 ]
          natomiast nie dajmy się ogłupić takimi sloganami.
          Nie dajmy się ogłupić sloganami że cokolwiek załadujesz za parę stów zagra wspaniale... :roll:

Skomentuj

Nie dajmy się ogłupić sloganami że cokolwiek załadujesz za parę stów zagra wspaniale... :roll:
            Pod warunkiem że ktoś ci wciśnie za 3 stówy stare wysokotonówki tonsila Jakiś seas nawet na tej samej zwrotnicy napewno zagrał by lepiej... trzeba by tylko wyrównać głośność.

Skomentuj

Zamieszczone przez mihas66
              Zostaw ZG40 w spokoju nie tuninguj tego jedynie zrób kosmetykę jak wyżej jak kupiłeś drugą parę na zabawę odrestauruj ja i puść na allegro bo niezłe ceny mają
              Właśnie docelowo chciałem w nich zobaczyć co sie da poprawić, odnowić, potem mają iść do rodziców w zamian za ich oryginalne. (Co ciekawe, mówili mi kiedyś, że jak je kupowali, to musieli razem w kolejce stac po nie, bo sprzedawane były tylko jedna na jednego klijenta.)
              A to inna wysokotonówka potrzebuje tańców wokół ogniska i zabicia dziewicy żeby zagrała? Nie rozumiem tego... Na tej samej zwrotnicy duzo lepsza wysokotonówka powinna zagrać lepiej. Inna sprawa że może zagrać gorzej. Jeszcze inna sprawa że to średnio opłacalne kupować dobre kopułki za jakieś 200-300zł do starych tonsili, natomiast nie dajmy się ogłupić takimi sloganami.
              No właśnie w tej sprawie sie chciałem dowiedzieć od ludzi, którzy coś więcej w temacie wiedzą. Tu jest link do tematu z elektrody http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...036242#7036242 wsadzony został tam STX PJ i niby lepiej.

Tak wogóle to cztery zg fajna sprawa do filmów i gier

w moich zawsze mnie zastanawiało, czemu głośnik nisko tonowy wychyla sie tylko do połowy tego ile mb sie wychyla, a w tych, które kupiłem głośniki i mb wychylają sie tak samo.
              ktoś ma jakiś pomysł dlaczego tak jest (nie wyrobione zawieszenia?)

Jeszcze pytanie o regeneracje gdn. Ma klejoną membrane, ale najgorsze jest pogięte (!!!) górne zawieszenie i przy naprawde dużej ilości niskich bzyczy troche, ale to już musi być konkternie dużo niskich, normalnie tego nie słychać. I tu rodzi sie zapytanie, czy jak bym chciał zmienić tą membrane i górne zawieszenie z umifonu to czy musiał bym zrobić to samo w mb (wkońcu będzie to zmiana charakterystyki wiec może cały układ powinien mieć taką samą), czy mb nie ruszać, czy szukać sprawnego głośnika? Czy zostawić jak jest bo rodzice pewnie i tak nie będą słuchać na takiej głośności?

Skomentuj

Jeszcze pytanie o regeneracje gdn. Ma klejoną membrane, ale najgorsze jest pogięte (!!!) górne zawieszenie i przy naprawde dużej ilości niskich bzyczy troche, ale to już musi być konkternie dużo niskich, normalnie tego nie słychać. I tu rodzi sie zapytanie, czy jak bym chciał zmienić tą membrane i górne zawieszenie z umifonu to czy musiał bym zrobić to samo w mb (wkońcu będzie to zmiana charakterystyki wiec może cały układ powinien mieć taką samą), czy mb nie ruszać, czy szukać sprawnego głośnika? Czy zostawić jak jest bo rodzice pewnie i tak nie będą słuchać na takiej głośności?
                W obu kolumnach tak samo jest? Kup z allegro używany GDN 25/40/1 i zamień, będzie to najlepsze rozwiązanie

Skomentuj

W obu kolumnach tak samo jest?
                  Nie. Jak ktoś czasem ma taki głośnik w dobrym stanie to może dać znać...
                  Zacząłem zmieniać kable w jednej kolumnie, oryginalne są bardzo cienkie i część ze stali albo aluminium, poza tym chciałem też sprawdzić, jak zmiana kabli wpłynie (czy) na dźwięk.... I teraz są schody. Najpierw tak, te kolumny które są u mnie (82 rok) mają zwrotnice jak na schemacie

natomiast w tych eksportowych z 79 zwrotnica wygląda inaczej, chociaż schematycznie wygląda podobnie (ale nie całkiem?)

po zmianie kabli i ominięciu zwory

Podłączyłem do niej głośniki żeby sprawdzić czy wszystko tak trzeba działa, daje głośniej i pojawia się charczenie, k****. Nauczony wcześniej, stawiam że było zwarcie, przełożyłem kable i dalej ten P charczy. Bezpiecznik zmieniłem posprawdzałem jeszcze raz połączenia (nie lutowałem tylko podłączyłem kable z głośników zaciskowo z tymi ze zwrotnicy) podłączyłem jeszcze raz, dałem balans na ten prawy i bezpiecznik się zaświecił.... Dałem kolejny (ostatni) bezpiecznik i odłączyłem gdn i spróbowałem znowu i znowu po bezpieczniku....
                  Jako że bezpieczniki się skończyły, to zmierzyłem głośniki i każdy po 4R, gdzieś w zwrotnicy w takim razie musi być zwarcie, ale jako że nie jestem elektronikiem i nie wiem jak teraz ją pomierzyć to pomyślałem tak, że wezmę jeden głośnik (gd) i podłącze go do poszczególnych torów. I w torze wysokiego miał 4R, w średnim 2R, w niski 4R.
                  Czy tak ma być 2R opór głośnika wpiętego w tor średni (chyba nie)? Czy ktoś mógłby popatrzeć na zdjęcie zwrotnicy i zobaczyć czy tam coś jest inaczej niż powinno ( choć wszystko robiłem tak jak było)? a jeśli bym miał jakoś pomierzyć zwrotnice to jak? Mam taki do tego miernik
                  Ciekawe, że w krajowych są inne gd niż w eksportowych...

z góry dzięki za pomoc

Skomentuj

Odkopie temat. W koncu zabralem sie za regeneracje ZG40 znajomego.
                    Zwrotce przyda sie na pewno nowe okablowanie, bo to co widze fabrycznie mnie rozbraja :???:
                    Zastanawia mnie wyjście w torze wysokotonowym między C4 i C3 "do gniazda radiowego", ma ktoś pomysły czemu to miało służyć ?
                    http://obrazki.elektroda.net/13_1281805956.jpg

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                      Zastanawia mnie wyjście w torze wysokotonowym między C4 i C3 "do gniazda radiowego", ma ktoś pomysły czemu to miało służyć ?
                      http://obrazki.elektroda.net/13_1281805956.jpg
                      Hehe pomylili schematy hehe....

Skomentuj

Zamieszczone przez SoundStarStudio
                        Hehe pomylili schematy hehe....
                        :?:

Skomentuj

Daj sobie spokój z tymi kablami, różnicy żadnej w moim przypadku nie było. lepiej popracować nad wytłumieniem i uszczelnieniem, tutaj dużo na + u mnie się zmieniło. Te gniazdo radiowe u mnie nie występuje, nie mam pojęcia do czego służy :oops:

Skomentuj

Chciałem wiedzieć do czego się to po prostu stosowało :wink: Dzisiaj kończę lakierować i w weekend założe zwrotkę i głośniki, pochwalę się odnowieniem skrzynek :wink:

Skomentuj

przewody warto wymienić,w tych orignalnych niewiem czy jest chociaż kilka procent domieszki miedzi :) nie mowiac juz o pełno wartościowym stupu miedzi :)

Skomentuj

Czaruję...
                              X