Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłogówki... - proszę o małą podpowiedź

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podłogówki... - proszę o małą podpowiedź

Witam,
    Po kilku latach przerwy wracam do DIY - mam nadzieję że wspomożecie.
    Mam koncepcję wykonania kolumn podłogowych 2 lub 2,5 drożnych, które w przyszłości będą stanowiły jednocześnie fronty zestawu kina domowego. Konstrukcja jest z naciskiem na poprawne przetwarzanie muzyki stereofonicznej, kino jako dodatek. Po jako-takim oczytaniu się z tematem, wybrałem zestaw oparty na 2x GDN 13/40/2 + ...no właśnie co?? Tu mam największą zagwozdkę. Budżet na wysokotonowkę ok. 80, maks 100 zł. Chciałbym wybrać coś do czego jest względnie dopracowana zwrotnica w połączeniu z 13/40/2 aby na początek jakoś to zagrało. Nie mam jakiegoś szczególnie wysublimowanego słuchu, jednak lubię czyste brzmienie. Nie upieram się też do końca przy GDN-ie, jednak w tych pieniądzach (60 zł/szt) chyba nic sensowniejszego nie znajdę.
    Co do skrzynek - myślę, że sobie poradzę. Koncepcję wzorniczą też już mam :-)
    Będę wdzięczny za wszelkie porady i pomysły.

Pozdrawiam

Zamieszczone przez Kazio
    wybrałem zestaw oparty na 2x GDN 13/40/2 + ...no właśnie co?? Tu mam największą zagwozdkę. Budżet na wysokotonowkę ok. 80, maks 100 zł. Chciałbym wybrać coś do czego jest względnie dopracowana zwrotnica w połączeniu z 13/40/2 aby na początek jakoś to zagrało
    takiego brak :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      takiego brak :P
      No to widzę, że na początek zostałem sprowadzony na ziemię :-)
      A GDWK 10/80/7 lub 11/100 - takie konstrukcje tu i ówdzie się przewijały.

Skomentuj

A GDWK 10/80/7 lub 11/100 - takie konstrukcje tu i ówdzie się przewijały.
        I owszem, to mniej lub bardziej udane klony Totem mite i staff. Jak chcesz tego gdna wykorzystać to proponuję kupić wersję 4Ω i jeden GDN na kolumne lub 2 *8Ω i połączyć równolegle. Oraz dodać do tego GDWK 10/80/7, nawet ok to gra, mam takie w domu.
        Tak w ogóle masz już kupione te GDN-y? Jeśli nie warto zastanowić się nad GDN 15/40/5...

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161
          I owszem, to mniej lub bardziej udane klony Totem mite i staff. Jak chcesz tego gdna wykorzystać to proponuję kupić wersję 4Ω i jeden GDN na kolumne lub 2 *8Ω i połączyć równolegle. Oraz dodać do tego GDWK 10/80/7, nawet ok to gra, mam takie w domu.
          Tak w ogóle masz już kupione te GDN-y? Jeśli nie warto zastanowić się nad GDN 15/40/5...
          Zdecydowanie dwa midbasy w kolumnie. Taką mam koncepcję. Głośniki jeszcze nie kupione. A wybrałem je z powodu pozytywnych opinii i normalnej ceny. Myślałem początkowo o lepszych głośnikach np GDN 13/50/9 ale cena nie ta - 100 zł/szt x 4 to trochę duża suma. Potem będę chciał zrobić centralny i satelity na tych samych głośnikach i z tego robią się już duże pieniądze. Podobnie, a nawet drożej sugerowany przez Ciebie 15/40/5. Mogę oczywiście zastosować jeden na kolumnę ale... chyba jednak dalej będę upierał się przy dwóch. A co do GDWK 10/80/7 - to wszystko jak widzę zależy od poziomu odniesienia. Myślę jednak, że jeżeli Ty piszesz "nawet ok to gra" to dla mnie powinno być OK. Przynajmniej póki mi się nie znudzi i nie zachce czegoś lepszego.

Skomentuj

Wszystko zależy od twojego osłuchania GDWK 10/80/7 jest ok na początek.
            Jest łagodna ale trochę jej detali brakuje

Aczkolwiek to całkiem fajnie gra

Skomentuj

klony totem mite sa dobre na poczatek.
              sa proste w budowie, prosta zwrotnica itp itd
              super tanie nie sa ale na poczatek moga byc
              osobiscie wolalbym kupic tansze STXy i reszte kasy wydac na lepsza wysokotonowke - np cos z seasa
              glosniki wyslesz do yoshiego i masz komplet zwrotnic

Skomentuj

osobiscie wolalbym kupic tansze STXy i reszte kasy wydac na lepsza wysokotonowke - np cos z seasa
                glosniki wyslesz do yoshiego i masz komplet zwrotnic
                Tak, i zapłać za przesyłkę i czas yoshiego to wyjdzie pewnie drożej.

Zastosowanie 2 GDN da tylko wzrost efektywności o 3dB, basu niższego nie uzyskasz. Jeśli masz mały bądz średni pokój to lepiej 1 GDN- zaoszczędzisz pieniądze. Tak w ogóle ile masz do wydania?
                Wspomniałeś że myślałeś nad GDN 13/50/9- bardzo dobry wybór. Ja mam monitory na tym GDN 12Ω oraz seasie H-086 i naprawdę przyjemnie to gra. Te gdn mają lepszą średnicę od GDN 13/40/2. Te monitory wyniosły mnie na dzień dzisiejszy ok 400zł

Skomentuj

Zastosowanie 2 GDN da tylko wzrost efektywności o 3dB, basu niższego nie uzyskasz. Jeśli masz mały bądz średni pokój to lepiej 1 GDN- zaoszczędzisz pieniądze. Tak w ogóle ile masz do wydania?
                  Wspomniałeś że myślałeś nad GDN 13/50/9- bardzo dobry wybór. Ja mam monitory na tym GDN 12Ω oraz seasie H-086 i naprawdę przyjemnie to gra. Te gdn mają lepszą średnicę od GDN 13/40/2. Te monitory wyniosły mnie na dzień dzisiejszy ok 400zł
                  Dwa głośniki - salon 30m2 do nagłośnienia. Co prawda niezbyt często słucham głośnej muzyki, jednak myślę, że w przypadku zastosowania jednego głośnika, czasem może być niedomiar.
                  Budżet otwarty, jednak jestem raczej osobą rozsądnie gospodarującą pieniądze. GDN 13/50/9 ok 100 zł/szt, może jeszcze jestem skłonny wydać, bo głośnik ma dobre opinie, lecz ten seas kosztuje powyżej 150 zł a to już trochę dużo jak dla mnie. Ten GDN ma dla mnie jeszcze jedną zaletę - jest ekranowany, co ma znaczenie, gdy będę rozbudowywał zestaw o głośnik centralny.
                  Piszesz, że 13/50/9 mają lepszą średnicę - o ile lepszą?? czy na tyle, żeby usprawiedliwić wydanie w sumie 160 zł więcej??
                  Tak poza tym coś tanio Cię te monitory wyszły. Skąd taka cena?? Same GDN-y chodzą po 100 zł. Używane??

Skomentuj

uuuu 30m2 sporo może być problem z basem 2x GDN13 może nie wyrobić

Skomentuj

A więc po kolei :wink:
                      uuuu 30m2 sporo może być problem z basem 2x GDN13 może nie wyrobić
                      Całkowicie się zgadzam, w takim bądź razie sub musisz dorobić/dokupić.

Piszesz, że 13/50/9 mają lepszą średnicę - o ile lepszą??
                      Na tyle lepszą że gra to u mnie na razie bez zwrotnicy jako monitorki do kompa i słychać różnicę :grin:

czy na tyle, żeby usprawiedliwić wydanie w sumie 160 zł więcej??
                      Dla mnie było warto poza tym biała membrana pięknie się komponuje z ciemnym fornirem

Tak poza tym coś tanio Cię te monitory wyszły. Skąd taka cena?? Same GDN-y chodzą po 100 zł. Używane??
                      Nie, GDN jakiś czas temu u Akustyka z Będzina były po 79zł od sztuki więc kupiłem 2. Oryginały Tonsilu w 100%. Seasy od gościa z allegro używane 100zł; fornir, MDF, klej terminale, br ok 100zł, wosk 30zł. Na dzień dzisiejszy to ok 410zł. Dojdzie do tego zwrotnica (jakieś 60-70zł) ale pomiary będę robił pewno w sierpniu.

Jak byś zadzwonił do nich to myślę że 4szt "opylili by" za 80zł sztuka

Skomentuj

Zdaję sobie sprawę, że sub mnie czeka - do KD i tak musi zaistnieć. Osobiście wolę słuchać stereo na zestawie kolumn 2.0 a nie 2.1, jednak kiedyś sub powstanie. Jest to jednak melodia przyszłości i w chwili obecnej się tym zajmował nie będę :-)
                        Dobra, wracamy do tematu, załóżmy że wybrałem GDN 13/50/9. Ale dalej nie wiem co do tego. Czekać nie wiadomo ile na okazję kupienia sensownych wysokotonówek na aukcji też mi się nie uśmiecha. Tymbardziej, że potem przyjdzie kupić mi identyczną 1 szt do centralnego i, być może taką samą do satelitów. Poza tym powinienem celować w zestaw, do którego jest już względnie opracowana zwrotnica, hmmm, jakieś pomysły?? Może GDWK 11/100 lub GDWK-10-250-8-AWX

Pozdrawiam

Skomentuj

Hmm, jeśli wysokie to tylko nie z Tonsila. O ile niskośrednie mają udane o tyle kopułki niezbyt. Masz możliwości pomiarów? Jeśli nie to tylko gotowy zestaw

Skomentuj

Hmm, jeśli wysokie to tylko nie z Tonsila. O ile niskośrednie mają udane o tyle kopułki niezbyt. Masz możliwości pomiarów? Jeśli nie to tylko gotowy zestaw
                            Z pomiarami raczej kiepsko - chyba że ktoś w okolicy dysponuje sprzętem, chęciami i chwilą wolnego czasu, lecz ja takiego nie znam.
                            Rozważając wszystkie za i przeciw, powoli zaczynam zastanawiać się nad powrotem do pierwotnej koncepcji tj. 2x GDN 13/40/2 + GDWK 10/80/7 Jeśli po czasie stwierdzę, że taki zestaw mi nie odpowiada, przyjdzie pora na coś bardziej zaawansowanego.

Skomentuj

Z pomiarami raczej kiepsko - chyba że ktoś w okolicy dysponuje sprzętem, chęciami i chwilą wolnego czasu, lecz ja takiego nie znam.
                              No to raczej nie ma co kombinować, chyba że byś wysłał głośniki do kogoś z forum ale to już podraża radykalnie cały biznes.

powoli zaczynam zastanawiać się nad powrotem do pierwotnej koncepcji tj. 2x GDN 13/40/2 + GDWK 10/80/7
                              Tak jak mówiłem, mam i polecam. Tania i dobra "droga". Nie wiem jakiej muzyki słuchasz ale głośniki grają dość "ciepło", nie kłują szczegółami (ot uroki polipropylenu). Jk się nie spodobają to najwyżej sprzedasz :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez Kazio
                                Ten GDN ma dla mnie jeszcze jedną zaletę - jest ekranowany, co ma znaczenie, gdy będę rozbudowywał zestaw o głośnik centralny.
                                to masz jeszcze TV kineskopowy? :shock:

Zamieszczone przez Kazio
                                Rozważając wszystkie za i przeciw, powoli zaczynam zastanawiać się nad powrotem do pierwotnej koncepcji tj. 2x GDN 13/40/2 + GDWK 10/80/7 Jeśli po czasie stwierdzę, że taki zestaw mi nie odpowiada, przyjdzie pora na coś bardziej zaawansowanego.
                                jak nie miales nic dobrego to bedziesz na pewien czas zadowolony.
                                ale gwarantuje ze za jakis czas tym razem juz be wahan wydasz po 100-150zl na glosnik :P

tak jak juz pisalem wazniejsza w zestawie jest wysokotonowka. lepiej kupic tanszy woofer a lepsza kopolke niz odwrotnie

do wyboru w tym budzecie masz albo w/w tonsile albo STXy
                                STXy tanio i bez problemu kupisz w jednym miejscu. no ale nadal brak zwrotnicy pod 2 GDNy no i nawet jak powstanie to kolumna 4R :/

a zeby zrobic cos lepszego to albo trzeba polowac na okazje albo wydac wiecej kasy

Skomentuj

to masz jeszcze TV kineskopowy? :shock:
                                  A co w tym złego? Ja też posiadam kineskopowy, stary 18 letni Philips, praktycznie nie do zajechania. Zresztą co teraz leci w telewizji? Sieczka, POparańcy i ogłupiacze ludu...

Skomentuj

Też mam Philipsa i też około 18 lat się trzyma
                                    Stare sprzęty są nie do zajechania, a wątpię by te wszystkie LCD i inne nowoczesne rzeczy tyle wytrzymały

Skomentuj

A co w tym złego?
                                      nic zlego.
                                      poprostu to dziwne kiedy pakuje sie kase w kino domowe a nawet brak pozadnego duzego TV :P

Skomentuj

poprostu to dziwne kiedy pakuje sie kase w kino domowe a nawet brak pozadnego duzego TV :P
                                        ..tym bardziej z nie ma kina bez porządnego ekranu a i ceny obecnie duzych TV sa juz stosunkowo niskie.
                                        Swoja droga ciekawe są promocje itp slogany rekalmowe w któych sklepy sprzedają "kina domowe" które sa pozbawione podstawoego elementu kina jakim jest ekran - same zestawy kolumn plus ewentulanie tani amplituner...

Skomentuj

Czaruję...