Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiana głośnika w subwooferze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zmiana głośnika w subwooferze

Witam
    Jakiś czas temu wykonałem subwoofer Link . Obudowa ma 35L, strojona na 45Hz. Po kliku miesiącach(latach?) słuchania, stwierdziłem, że czas na coś lepszego. Już teraz wiem, że błędem było wykonanie dużo za dużej obudowy(sam głośnik wygląda dość śmiesznie w porównaniu do wielkości obudowy). Oczywiście rozumiem że wraz ze zmianą głośnika zmienię wzmacniacz(póki co mostek TDA7294). Jaki głośnik byście proponowali? W tym GDN 22 140 podobał mi się dość miękki bas(jako że nigdy nie słyszałem nic lepszego byłem mocno zachwycony), ale zauważam zbyt małą moc oraz straszne mulenie. Chciałbym, aby kolejny sub zachował miękki bas, ale mniej mulił. Mógłby też niżej schodzić
    Pozdrawiam

Ty chcesz wsadzić ten nowy głośnik w tą starą obudowę? Jak nie to może głośnik z serii AP? Ponoć nie muli a basu będzie ze 3 razy więcej.

Skomentuj

Tak, chcę zmienić głośnik na jakiś inny(na razie mam GDN 22 140). Na STX z serii AP jest tylko Link. Jest on teraz niedostępny. Poza tym przykładowa aplikacja to 65L, a więc trochę za dużo. Jest coś innego?

Skomentuj

Podaj jeszczę budżet na głośnik i wzmacniacz, do STX AP przydałoby się coś mocniejszego niż mostek na tadkach.

Swoją drogą to dziwne, że ten SCX muli, nawet w 35litrach. Zmniejszałeś litraż ? Wystarczy jakiś worek (np. zipper) wypchany gazetami i jest np. 3 litry mniej. Spróbuj ją zmniejszyć, ja też wykonałem 35l ale zmniejszyłem na razie do 32 i chyba jest lepiej. Muszę jeszcze odizolować go od podłoża (kolce) i odpowiednio ustawić w pokoju, bo w niektórych miejscach słychać duży pogłos, który można pomylić z muleniem. Zanim wydasz (być może niepotrzebnie) kasę, wyżyłuj 100% z tego co masz :wink:

Skomentuj

OK, kolce od dawna mam w planie, ale jakoś nie mogę się zebrać i ich kupić. Spróbuję też zmienić objętość. Obudowa nie posiada wzmocnień, czy to też może wpływać na dźwięk? Czy do wygłuszenia nada się: LINK Czy lepiej coś innego?

Skomentuj

Czyli buda nie jest wygłuszona wogóle ? Jeżeli tak to naprawdę, zbyt pochopnie podjąłeś decyzję o zmianie sprzętu :razz:

Co do tej gąbki to nie wiem, ja wytłumiłem wełną owczą i jest ok.

Jeżeli czujesz, że obudowa rezonuje to niedobrze, bo ona wtedy też "gra". W takim razie najlepiej jak kupisz maty bitumiczne samoprzylepne (dla wygody :wink: ) z filcem. Usztywnią ścianki obudowy i dodatkowo wygłuszą całość. Podobno sprawdzają się w subwooferach.

Skomentuj

Przez wakacje będę nad nim(chociaż w planach jest też wykonanie frontów)pracował :) Konradus99, widzę w sygnaturze że właśnie konstruujesz takiego suba :), możesz napisać jaki litraż, na ile go stroisz oraz przede wszystkim: czym zasilasz?

Skomentuj

35litrów bez osobnej komory na elektronikę, ale zmniejszyłem na razie pojemność o 3litry. Strojenie jak na razie na słuch (z tego co pamiętam to koło 40Hz), są to połączone dwa BRy HP68 z STXa tak, żeby zminimalizować świsty (chociaż i tak czasem potrafi) długość koło 18cm. Napędzam to panelem irka 150, niestety w wersji 4ohm (90W/8Ohm) chociaż nie narzekam na brak mocy. Jak na razie wszystko w stanie surowym, pod względem akustycznym muszę zamontować kolce, ustawić go odpowienio w pokoju, uszczelnić panel (bo jednak troszkę ucieka :roll: ) i pokombinować jeszcze z litrażem i BRem.

Powiem Ci, że jak założyłem rurę 22cm na te 35l to się przeraziłem, prawie nie było go słychać. Po dodaniu wytłumienia pojawił się niski ale mulący bas. Potem skróciłem trochę BR było znacznie lepiej. Nie wiem dokładnie co dało samo odjęcie litrażu, bo zrobiłem to za jednym zamachem ze skróceniem tunelu, ale teraz jest zdecydowanie szybciej, z wykopem.

Skomentuj

Czaruję...
                X