Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bardzo tani zestaw 2.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bardzo tani zestaw 2.1

Witam serdecznie wszystkich

Tak jak w temacie. Chce zbudować swoje własne satelitki i subwoofer za jak najmniejsze pieniądze.
    Sprzęt jaki posiadam to wzmacniacz z zestawu 5.1 Creativ'a model T5900.
    Słucham ogólnie każdej muzyki ale najwięcej elektronicznej.

Pomyślałem nad:
    GDWK-10-200-4-PJ i
    GDM-12-60-8-SC

Tylko, że nie mogę znaleźć zwrotnicy do takiego zestawu.....
    Oraz nie wiem jakiej ma być objętości obudowa......

Czy ktoś robił zestaw grający na tych przetwornikach??

Może GDN-14-100-8-SCX + GDWK-10-200-8-PJ. Do tych przetworników masz już gotową zwrotnice.

Skomentuj

Witam,

Co do wzmacniacza z Creativa to ja mam mieszane uczucia.
      Sam posiadam jako monitory stx akx15 + vifa dx25(plus sub 22scx).
      Na początku było to napędzane wzmacniaczem z zestawu T3100. Ogólnie to grało jakoś ale bardzooo brakowało mi basu dlatego powstał 22scx.
      Na szczęście było grupowe zamówienie uniampa i to był strzał w 10. Nagle okazało się że te monitorki grają zdecydowanie ładniej i nawet potrafią zagrać basem którego tak mi brakowało.
      Od 2 tygodnie nie mam kiedy podłączyć suba i jakoś nie ubolewam nad tym, choć zapewne na razie sub zostanie na tym panelu z creativa.

To tak ku przestrodze abyś w razie czego pomyślał że docelowo zmienisz wzmacniacz:) bo nie sądzę aby to było jakieś cudo.

Skomentuj

Robię to na wzmaku Creativ'a z prostej przyczyny - chce coś zrobić, jako mój pierwszy projekt. Chce zobaczyć jak wychodzi mi taka robota oraz cieszyć się, że coś samemu się zrobiło To jest mój cel. A potem.... kto wie... Możę zakupię jakiś wzmacniacz i zrobię kolumny.... Ale na początek coś łatwego i taniego w konstrukcji

Co do GDN-14-100-8-SCX myślę, że one są za mocne do tego zestawu jako średniotonowy....
        Mógłby mi grać jako niskotonowy

Skomentuj

A nie lepiej jakbyć sobie jakiś wzmacniacz poskładał?? Zamiast kombinować na dennym cerative:0

Skomentuj

Zamieszczone przez bartek34111
            A nie lepiej jakbyć sobie jakiś wzmacniacz poskładał?? Zamiast kombinować na dennym cerative:0
            Żartujesz prawda????
            Wychodzę z założenia, że łatwiej jest mi zrobić satelitki niż jakieś układy elektryczne.
            Ja jak na razie jestem laikiem w tej dziedzinie (nie przepadam za elektroniką bo jej nie rozumiem) Więc na początek będę zadowolony gdybym zrobił te głośniczki

A tak apropo 0 ciężko jest zrobić taki wzmacniacz??

Skomentuj

remo_1988, najpierw poczytaj sporo, zrób kolumny i później se wzmacniacz jakiś prosty złożysz bo to co jest wewnątrz tego creative'a to wielkie gówno

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
                remo_1988, najpierw poczytaj sporo, zrób kolumny i później se wzmacniacz jakiś prosty złożysz bo to co jest wewnątrz tego creative'a to wielkie gówno
                Ja tak samo uważam. Nie ma co rzucać się z motyką na słońce
                Najpierw należy zabrać się za najłatwiejsze rzeczy

Obiło się komuś o oczy projekt zwrotnicy do GDM-12-60-8-SC i GDWK-10-200-4-PJ :?:
                :?:

Skomentuj

Zamieszczone przez remo_1988
                  Obiło się komuś o oczy projekt zwrotnicy do GDM-12-60-8-SC i GDWK-10-200-4-PJ :?:
                  nie bo takie polaczenie nie ma sensu. GDM to sredniotonowka a do zestawienia 2droznego taki glosnik nie moze byc uzyty.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                    Zamieszczone przez remo_1988
                    nie bo takie polaczenie nie ma sensu. GDM to sredniotonowka a do zestawienia 2droznego taki glosnik nie moze byc uzyty.
                    Że jak?? Dlaczego??
                    Mam rozumieć, że te głośniki można połączyć bez zwrotnicy i dźwięk będzie odpowiednio podzielony?? Ponieważ każdy z tych głośników przenosi inne pasmo??

Skomentuj

remo_1988, dlatego mówię zacznij od czytania bo na prawdę masz małą wiedzę

wszystko można podłączyć bez zwrotnicy tylko efekt będzie marny a wysokotonówka wytrzyma max 2 waty mocy :)

jakbyś zastosował GDM to byś nie miał basu byś wtedy słuchał średnich tonów z wysokimi a co z basem?

w zestawach 2.1 satelity graja od 100-150 Hz średnio tonowy gra tak od 800-1000 więc nie będziesz słyszał dźwięków z przedziału 150-1000Hz

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
                        nie będziesz słyszał dźwięków z przedziału 150-1000Hz
                        1000Hz? :wink:

Skomentuj

Karol22m, przeważnie w takich okolicach się tnie w zestawach 3 way akurat ten gdm ma 500hz przy -3db

tak tylko dla przykładu rzuciłem z dupy wziętą częstotliwość...
                          musicie się czepiać >.>

Skomentuj

Czy ten kondensator Polyester MT 4,7uF / 100V - Bennic mogę zamienić tym Bipolar BR 4,7 uF/100V - Bennic

Ponieważ tego pierwszego brak na stronie STX.

Oraz czy mogę użyć ciut innych cewek niż te, które są podane do zwrotnicy dla
                            http://www.fotosik.pl/showFullSize.p...92eee1de409978

Cewka-filtr CRF - L=1.0 - R=0,7
                            Cewka-filtr CPK - L=0,4 - R=0,3

Skomentuj

wartość cewki/kondensatora musi się zgadzać
                              cewka może mieć większą rezystancję ale wtedy będzie głośnik odrobinę ciszej grał

Skomentuj

Czaruję...
                              X