Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

rs150&27tdfc pochylona ścianka a zwrotnica

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

rs150&27tdfc pochylona ścianka a zwrotnica

Witam!
    Zdecydowałem się na połaczenie powyzszych głosników w monitorkach 10L z łamaną ścianką (pochylona dla woofera i pionowa dla tweetera) Głosniki będą wisiały na ścianie(niestety) i będą prawdopodobnie wspierane subwooferem rss265hf.

Czy mógłby któryś z szanownych forumowiczów zweryfikować rysunek zwrotnicy i dopasować go do łamanej ścianki? Czy jest to mozliwe bez pomiarów?
    Proszę też o doradzenie czy w przypadku bezposredniej bliskości ściany zastosować Częściową kompensację BSC czy wcale?
    Dodam iż 27tdfc bedzie na wysokości uszu stojącego człowieka gdyz niżej nie da rady.

No i czy w przypadku współpracy z subwooferem w OZ zastosować dla monitorków również obudowę zamknietą czy rurkę?

RS150S-8:

1.8mH inductor - 15ga for full BSC, 18ga for a light droop for closer to boundary placement.
    18uF cap
    .27mH inductor 18ga (~.23ohm)

Zobel of 7.5uF and 12ohm

27TDFC

7.5uF cap
    .4mH inductor 18ga (~.29ohm)
    20uF cap

in series, .05mH inductor, 6ohm resistor
    parallel, 8ohm resistor.

Nie bardzo rozumiem co to jest to kluczowe "18ga" przekrój druta? i jak to się ma do europejskiej jednostki?
    Dziekuję za odp.
    Załączone pliki

Narysuj tą kolumnę,no i jak ma wisieć na tej ścianie.

Skomentuj

Zamieszczone przez jaciomp
      Czy mógłby któryś z szanownych forumowiczów zweryfikować rysunek zwrotnicy i dopasować go do łamanej ścianki? Czy jest to mozliwe bez pomiarów?
      niestety tak sie tego zrobic nieda :P

Skomentuj

Rozumiem ze bez pomiarów sie nie obejdzie i nici z gotowców bo autor sobie wymyslił łamana ściankę :cool:
        Ok zatem zakupię przetworniki, zrobie obudowe i bedę pytał jak to wszystko połaczyć.

Następna moja wątpliwość to czy zainwestować w lepsze (droższe stereo) czy moze tańsze 2.1 jak w tytule?
        Chodzi o to ze mam do wydania max 2tys na same głośniki+gniazda, terminale etc.
        Ograniczeniem na basie jest tu 15cm głosnik w dodatku umieszczony na ścianie.
        I nie wiem jak to zagra, dlatego myslałem o wspomaganiu aktywnym dołem.
        Natomiast może ktoś mnie przekona do np nextelowego w15L001+22taf, może chociaz zwrotnica byłaby prostrza niż przy aluminiowych/magnezowych membranach?

Problem z subem jest tez taki że ma to grać w ok 18m2 i nie bardzo mam gdzie go upchnąć, no ale dwa miejsca by się znalazły.

Skomentuj

Co to w ogole za zwrotnica jest ? Liczona z kalkulatora i zrobiona w paincie ?!?! Ja nawet bym nie tykal takiej zwrotnicy, gdzie nie ma pelnego przebiegu amplitudowo-fazowego. Dodatkowo pochylona scianka wg mnie duzo nie zmieni w odbiorze muzyki. Rzadko kiedy sluchamy muzyki w odleglosci 1m od tweetera skierowanego na wprost naszych uszu, stad roznicy to nie powinno robic.

Przy limicie 2k zlotych nie ma co isc w lepsze glosniki niz dayton/seas prestige, gdyz roznicy nie uslyszysz. Wybralem dayton/seas, gdyz jest najwiecej projektow w internecie na przetwornikach z tych firm. Nie oznacza to, ze sa najlepsze w tym przedziale :)

Sub w muzyce to dla mnie porazka jest. Moze dlatego, ze jestem przyzwyczajony do pieknego basu z dobrych sluchawek i za duzo wymagam zapewne. Ale u Ciebie moze sie dobrze sprawowac, jezeli masz przyjazny akustycznie pokoj.

Czy musza to byc koniecznie monitory w budzie 10 litrowej ?

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh

Przy limicie 2k zlotych nie ma co isc w lepsze glosniki niz dayton/seas prestige, gdyz roznicy nie uslyszysz.
            Żeby nie było że się czepiam,ale to co napisałeś to bzdura bo każdy głośnik gra inaczej.

Zamieszczone przez pharoh
            Sub w muzyce to dla mnie porazka jest. Moze dlatego, ze jestem przyzwyczajony do pieknego basu z dobrych sluchawek i za duzo wymagam zapewne
            Dla mnie jeden sub to też porażka,dwa (czyt. stereo) to co innego. Czy ten bas w twoich słuchawkach jest aż tak piękny? nie wiem,ale wiem że niskie tony odbiera się również całym ciałem nie tylko uchem...a czy jesteś aż tak wymagający na tym punkcie? może po prostu nie słyszałeś kolumn z dobrym basem.

Skomentuj

No to pojechałeś po tej zwrotnicy, wzieta jest z forum i wygladało ze facet zna sie na rzeczy
              http://htguide.com/forum/showthread.php4?t=18946

Moze pomożesz w takim razie w wyborze przetworników 15cm i doborze optymalnego projektu zwrotnicy? Skoro jednak są projekty w sieci a pochyła scianka nie ma wielkiego znaczenia.
              Buda juz prawie jest, stąd 10L i 15cm przetwornik.
              Być moze sub jest zbędny i wtedy mogę zaszaleć na korzyść lepszych midwooferów.
              Przesyłam wizualizacje kolumny.
              Kolumna będzie stała na kolcach jednak na wysięgniku przymocowanym do ściany.
              Dziekuję za udział w temacie i liczę na konstruktywne porady.
              Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
                pharoh napisał/a

Przy limicie 2k zlotych nie ma co isc w lepsze glosniki niz dayton/seas prestige, gdyz roznicy nie uslyszysz.

Żeby nie było że się czepiam,ale to co napisałeś to bzdura bo każdy głośnik gra inaczej.
                A widziales gdzies kompletny projekt z glosnikami innych firm do 1700zl z midwooferem 15cm i budzie tylko 10 litrowej ? Poza tym, to nie bylo stwierdzenie ogolne, tylko dopasowanie do wymagan tutaj stawianych.
                Zamieszczone przez marian
                Dla mnie jeden sub to też porażka,dwa (czyt. stereo) to co innego. Czy ten bas w twoich słuchawkach jest aż tak piękny? nie wiem,ale wiem że niskie tony odbiera się również całym ciałem nie tylko uchem...a czy jesteś aż tak wymagający na tym punkcie? może po prostu nie słyszałeś kolumn z dobrym basem.
                Mowimy tutaj o zestawie 2.1 a nie 2.0 czy 2.2 ..... Oczywiscie bas ze stereo mi sie bardzo podoba. Ale trudno z budy 10 litrowej w pomieszczeniu 18m^2 uzyskac odpowiedni wykop i zejscie....

Co do polecanych projektow, polecam przetrzepac google z konstrukcjami opartymi na:

SBacoustics SB17NRXC35-8
                SBacoustics SB15NRXC30-8
                Dayton RS150

Z lepszych/drozszych gotowych projektow:

http://www.troelsgravesen.dk/W12.htm
                http://www.troelsgravesen.dk/SEAS_5INCH.htm

[ Dodano: 2010-07-05, 20:41 ]
                Co do zwrotnicy, patrzac po schemacie jest wykonana poprawnie. Podzial pewnie okolo 2Khz. Rezonans daytona powinien tez byc stlumiony z 20-30dB ze wzgledu na filtr 4 rzedu takze tutaj jest OK. Jednak nie widze nigdzie pomiarow.......

Skomentuj

Dzięki za przedstawione propozycje.
                  Znalazłem kolejny projekt juz z pomiarami.
                  Mógłby ktoś na to spojrzeć i powiedzieć czy nadawało by sie to do mojej konstrukcji?
                  pomiary rs150/27tdfc

Rozważam również projekt drozszy na W15L001_22taf Troelsa jednak nie jestem przekonany co do płacenia prawie 4x wiecej za przetwornik Seasa. Dayton ponoć jest świetny i porównywalny do znacznie drozszych konstrukcji.

Dodam iz naped bedzie stanowił Uniamp+niesprecyzowany jeszcze dac

Skomentuj

W tym projekcie zastosowano wersje TDFC/TV. Jest to wersja ekranowana normalnego seasa TDFC . Zwrotnica wg mnie wykonana poprawnie, niemniej jednak uwazam, ze podzial jest troche za nisko. Nie powinno to jednak przeszkadzac, gdyz problemy moga byc dopiero przy wiekszych glosnosciach.

[ Dodano: 2010-07-06, 11:00 ]
                    Zastanawia mnie jednak, czemu wybrales pochyla scianke, skoro nie beda to monitory bliskiego odsluchu.....

Skomentuj

Dzięki za odp.
                      Rozumiem że wersja ekranowana ma niemal identyczne parametry i mogę zastosowac zykłą lub aluminiową?
                      Co do pochyłej ścianki, to się naczytał człowiek na AS o metalowych membranach i że pochylenie w jakimś stopniu niweluje rezonanse, aczkolwiek w sieci jest mało projektów tego typu. Jednak dla mnie nie ma juz odwrotu i myślę że to nie zaszkodzi.
                      Co do ostatniej wersji zwrotnicy to wyglada na mniej skomplikowana od tej pierwszej i ma innej wartosci elementy, czy jest taka dowolność w projektowaniu?

Zastanawiam sie jeszcze czy subwoofer byłby dobrym rozwiazaniem, niestety muszę zrobic zakupy za jednym razem (na firmę) Najwyzej sprzedam głośnik jak i wzmacniacz jeśli nie bedzie to grało, chociaż ludzie bardzo chwalą suby daytona do muzyki.

Skomentuj

Niestety musisz zastosowac identyczna wersje , jaka jest w projekcie, czyli 27TDFC/TV.

Skomentuj

ja mam monacory sph165kep słynące m in z dobrego basu. Grają bez zarzutu ale w muzyce elektronicznej, jakimś timbalandzie itp słychać pomruki, których bez suba nie słychać. Jak ogranicza cię rozmiar skrzynek i średnica midbasów poniżej 18cm to musi być sub żeby prawie nic nie tracić z przekazu. A kep potrafi mruknąć tyle że nie aż tak jak sub
                          ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Jasne, tylko problem w tym ze mam własciwie tylko dwa miejsca w którym moge postawić suba, za zasłoną w rogu pokoju lub na bocznej scianie. Moze sie tak zdarzyc ze przy takim ustawieniu bedzie tylko gorzej. Ratowac się mozna cyfrową equalizacją suba no ale takie urządzenia sa strasznie drogie. Niestety nie mam mozliwosci pozyczenia subwoofera na takim głosniku.

[ Dodano: 2010-07-06, 17:05 ]
                            Co do zwrotnicy, to zadałem pytanie na AS czy mogę zastosować zwrotnicę z sieci i czy łamana scianka ma duze znaczenie przy projektowaniu.
                            I taka odpowiedź dostałem:

"Ma ogromne znacznie, może wymusić nawet zmiany rzędów filtracji, zmianę polaryzacji kopułki itd."

Hmm teraz to juz sam nie wiem, bo wynika z tego ze ta zwrotnica wogóle może się nie nadawać, a to pochylenie woofera tylko 10 stopni. Niestety musze miec jakis materiał wyjściowy i moze zaryzykuję.

Skomentuj

http://www.parts-express.com/pdf/295-362s.pdf zobacz jak zmienia się charakterystyka pod katem- co prawda nie podali jakim...
                              Z technicznego punktu widzenia to może być kicha.

Skomentuj

Tak samo charakterystyka w miejscu podziału zmienia się w zależności od wysokości odsłuchu. I od zwrotnicy.
                                H16 i HX18 pomierzyłam już na wszystkie możliwe sposoby. Obydwa projekty mają najrówniejszą charakterystykę (w miejscu podziału) trochę powyżej wysokotnowowych głośników. I pewnie tak została zaprojektowana zwrotnica, żeby na tej wysokości słuchać...Na wysokości wysokotonowych jest lekka dziurka. Potem im niżej tym większa dziura w charakterystyce w miejscu podziału. Można też uzyskać równą charakterystykę na wysokości wysokotonowych, lekko pochylając kolumny.

Skomentuj

Rozumiem ze odradzacie stosowanie gotowego projektu zwrotnicy? Bez pomiarów i tak lipa?

Skomentuj

Zgadłeś :wink:

Skomentuj

Akustyka to nie przelewki ehhh.
                                      Czy mozna liczyc na pomoc w wykonaniu odpowiednich zwrotnic, czy mam nie zawracac głowy i zrobić "normalne" skrzynki ja Bozia przykazała?
                                      Wydałem juz troche na mdf i elementy obudowy ale pomiary mnie troszke przerażają.

Skomentuj

Jeżeli chcesz mieć zrobione raz a dobrze, to oddaj kolumny do pomierzenia do jakiejś firmy, zrobią Ci projekt i będziesz miał spokój. Cena od 150 do 300 zl. Zależy jak się dogadasz. Do tego dochodzi cena elementów.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X