Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie o wykończenie obudowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie o wykończenie obudowy

Witam wszystkich

Mam pytanko. Czym wykończyć obudowę kolumny? chodzi mi o to że jak mam już wszystko ładnie pięknie poskręcane, poklejone ale zostały dziurki po wkrętach. Czy to kitem (szpachlą) sie robi tak jak w autach czy jest ma to coś innego?

Proszę o wytłumaczenie mi tego bo w sumie to jedyna rzecz której nie wiem, a przymierzam się do budowy kolumn.

Pozdrawiam.

szpachla samochodowa miekka
    olej szpachle do drewna bo to strata czasu i kasy...

oklej to fornirem lub pomaluj

Skomentuj

Czyli bez żadnego łatania dziur, fornir zakryje wszystko?

a ewentualnie jak nazywa sie coś czym moge takie dziury załatać? nie zaszkodzi wiedzieć

Skomentuj

Ja bym to jednak zakleił choćby szpachlą do drewna. Koszt takiej szpachli niewielki a jest pewność, że w przyszłości nie porobią się dziury.

Skomentuj

A jak nazywa sie taka szpachla do drzewa i ile mniej więcej trzeba dać za to?

Jak już mam cos zrobić to chce żeby było solidnie i pewnie.

Skomentuj

Idziesz do sklepu budowlanego i mówisz, że chcesz szpachlę/szpachlówkę do drewna i... tyle :)
            Ja zawsze kupuję takie coś: http://www.przemaluj.pl/253_380.htm
            Cena małego pudełka ok. 3-5zł.

Skomentuj

Sorki za głupie pytanie, nie pomyślałem :smile:

A jeszcze jedno pytanko jak mogę. Jak łączyć deski? czy dawać jakies wzmocnienia i klej czy same wkręty wystarczą?

Aha no i chyba żeby przykleić fornir to jest potrzebny jakiś klej?

Skomentuj

Przepraszam że wam przerywam ale czy z Wami coś jest nie tak ? :???:
                Przecież Paweł Wam napisał (krótko zwięźle i na temat) a wy dalej gadacie jak byście tego postu nie wiedzieli wg.....
                Zamieszczone przez Pawel S.
                szpachla samochodowa miekka
                olej szpachle do drewna bo to strata czasu i kasy...

oklej to fornirem lub pomaluj
                Szpachla do drewna też oczywiście można ale jak znajdę jak ona wygląda po pewnym czasie jak wyschnie i wg to wrzucę i zaraz się wam jej odechce... :razz:

Zamieszczone przez pelikan24
                A jeszcze jedno pytanko jak mogę. Jak łączyć deski? czy dawać jakies wzmocnienia i klej czy same wkręty wystarczą?
                Nie rozumiem w jaki sposób ty chcesz łączyć deski na wkręty ?

Skomentuj

widze ze jednak moj tutorial ktory powstaje od kilku lat jest potrzebny :???:

pelikan24, pobierz zdjecia http://rapidshare.com/files/148419538/ARN___PJ.exe.html i zobacz jak ja to robie
                  jak czegos nie rozumiesz to pytaj

Skomentuj

Acha jeszcze jedno co do szpachlowania małych dziurek takich jak te po wkrętach to można zrobić bardzo dobrą do tego szpachle samemu, a więc:
                    bierzemy trochę kleju Vikol dodajemy do niego pył drzewny (taki co zostaje ze szlifowania... ) mieszamy z klejem i wypychamy tym otwory... (łatwo, szybko, tanio, i z materiałów pod ręką )

Skomentuj

Ups, fakt z tą szpachlą. w takim razie czy fornir zakryje mi wszystkie dziurki po wkrętach? i jak z tym klejem do niego? a pytanie o łączenie desek potraktujmy jak by go nie było :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
                        bierzemy trochę kleju Vikol dodajemy do niego pył drzewny (taki co zostaje ze szlifowania... ) mieszamy z klejem i wypychamy tym otwory...
                        jak wyszlifujesz to na rowno to oddam ci moja frezarke ;]

wikol jest elastyczny i nie da sie tego dobrze wyszlifowac

Ups, fakt z tą szpachlą. w takim razie czy fornir zakryje mi wszystkie dziurki po wkrętach?
                        nie
                        drobne pory w wiorowce tak. po wkretach nie - bedzie widac

i jak z tym klejem do niego?
                        butapren lub patex moment

Skomentuj

czy fornir zakryje mi wszystkie dziurki po wkrętach?
                          Zakryć zakryje ale zaszpachlowanie większych ubytków/otworów to priorytetowa sprawa bo ten fornir musi leżeć na równej powierzchni mini ubytki wypełni klej kontaktowy ale go daje się cieniutko wiec "dziur" nim nie zalejesz....

i jak z tym klejem do niego?
                          A dokładniej o co pytasz?
                          Przeglądnij ten tutorial co Paweł zapodał (z tego dużo się dowiesz)

a pytanie o łączenie desek potraktujmy jak by go nie było :wink:
                          Ach ty łobuzie :wink:

[ Dodano: 2010-07-18, 20:02 ]
                          Zamieszczone przez Pawel S.
                          jak wyszlifujesz to na rowno to oddam ci moja frezarke ;]

wikol jest elastyczny i nie da sie tego dobrze wyszlifowac
                          A jaka to frezarka bo nie wiem czy mi się opyla :razz: :wink:

dużo prawdy w tym jest co mówisz ale zależy też jak to zrobimy
                          a tak wg to wikol wikolowi nie równy... (narobili tych klei wikolo-podobnych że ..... )
                          Wikol, Rakol i jakieś tam jeszcze były jedne schną w godz. inne pół dnia, jedne się kurczą przy wysychaniu inne nie, jeszcze inne twarde jak kamień kolejno inne miękkie....
                          Ahhhh a wszystko rodzina Wikol...(tylko nazwy inne lub podobne)

Skomentuj

Wydawało mi się że dużo wiem ale jednak to nic nie wiedziałem.Na zdjęciach zauważyłem że wkręty użyte były tylko do mocowania głośników a cała obudowa składana jest na kleju. teraz dwa pytania w związku z w/w:

1. Czy obudowę 40x29x71 (szer x gł x wys) też mogę złożyć na kleju bez jakichś wkrętów czy wzmocnień? Generalnie chce zrobić obudowy na wzór Altus140 (żaden szał ale bedzie łatwiej dla świerzaka)

2. Jaki będzie klej najlepszy do tego?

Skomentuj

Przy budowie obudów głośnikowych powinno się, a nawet należy, używać kleju do łączenia płyt + oczywiście wkręty po to, aby uszczelnić połączenie (inaczej będą nieprzyjemne świsty podczas grania). Nie zawsze łączy się wkrętami ale łączenie bez nich wymaga sporo praktyki, żeby całość się nie rozleciała, a co dopiero wytrzymała ciśnienie jakie wytwarza membrana podczas pracy).

A "dołki" po wkrętach "najprofesjonalniej" będzie zaszpachlować szpachlówką samochodową, tak jak kolega wyżej wspomniał. Szpachli specjalistycznej do drewna również nie polecam, kiedyś kupiłem swoją pierwszą i ostatnią w życiu.

Najlepszy będzie Patex Moment (bodajże już całkiem dawno zmienili nazwę na Patex Universal, mogę się mylić), ale jest to strasznie drogi klej, przy czym bardzo dobry do klejenia forniru. Do połączeń płyt wystarczy zwykły Wikol + wkręty (nie żałuj go, ma się wylewać z pomiędzy połączeń, ale bez przesady).

Skomentuj

Wikol :mrgreen:

Czy obudowę 40x29x71 (szer x gł x wys) też mogę złożyć na kleju bez jakichś wkrętów czy wzmocnień?
                                Wzmocnienia przy klejeniu w postaci kołków, lameli, obcych piór itd jak i skręcanie obudowy wkrętami jest równie ważne jak zwrotnice w kolumnach :smile:(no może lekko przesadziłem) Jeśli to nie deska lub materiał którego nie wolno by było dziurawić (oszpeci w jakimś stopniu konstrukcje); to wzmocnienia to sprawa priorytetowa...
                                Nie wiem czemu nie chcesz dać wkrętów ? żeby się nie narobić ? to pamiętaj im więcej pracy w coś włożysz tym bardziej będziesz później zadowolony
                                a może szkoda kasy na wkręty i szpachle ? bo jak by nie patrzał to też jakieś pieniądze kosztuje.... no ale jak już wspomniałem to ważne elementy budowy kolumn....

Skomentuj

pytam bo już się trochę gubiłem w tym ale juz wiem co robić i co użyć (klej i wkręty). Narazie dziękuje Wam za pomoc, jade jutro rozeznać się "co, jak, za ile i czemu tak drogo". Pewnie wpadne jeszcze z jakimś pytaniem z kosmosu.

Skomentuj

Spoko nie wiesz to pytaj..... (oto się tu właśnie rozchodzi)

Skomentuj

1. Czy obudowę 40x29x71 (szer x gł x wys) też mogę złożyć na kleju bez jakichś wkrętów czy wzmocnień? Generalnie chce zrobić obudowy na wzór Altus140 (żaden szał ale bedzie łatwiej dla świerzaka)
                                      wzmocnienia jak najbardziej konieczne
                                      wkrety ulatwiaja mocowanie desek kiedy nie masz sciskow stolarskich
                                      ale po wyschnieciu kleju smialo mozesz je usunac....

a tak swoja droga to jak masz zamiar dobrac glosniki i zaprojektowac do nich zwrotnice?

dowolny do drewna

Zamieszczone przez djbuh
                                      Nie zawsze łączy się wkrętami ale łączenie bez nich wymaga sporo praktyki, żeby całość się nie rozleciała, a co dopiero wytrzymała ciśnienie jakie wytwarza membrana podczas pracy).
                                      akurat zlacze klejone jest mocniejsze niz sama plyta...

Skomentuj

Witam to znów ja :mrgreen:

Mam kilka pytań. Generalnie obudowy się już kleją, wszystko niby ładnie pięknie ale problem jest z oklejeniem tego. zastanawiam sie czy okleina czy fornir (nie mogę nigdzie znaleźć mądrego sklepu z fornirem) jeden koleś z jakiegoś tam sklepiku rzekł że mogę wziąć pierwszy lepszy np. buk, zabejcować go i pomalować na jaki tylko chce kolor, a chcę czarny. Czy jest to prawdą co mówił?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X