Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie o wykończenie obudowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zalecam fornir

w sumie prawda, ale chcesz zupełnie czarny czy ciemny :???:
    bo może powinieneś też rozważyć opcje pomalowania ...

Gdzie kupić? Wysyłkowo to np. na allegro
    http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=15116305
    albo tu tez jest wybór:
    http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3856884
    albo
    http://cdo.net.pl/
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12249
    Musisz sobie poszukać :razz:
    (Jak połechtasz Google hasłem "fornir" to aż pluje we wszystkie strony nim )

Zamieszczone przez pelikan24
    Generalnie obudowy się już kleją, wszystko niby ładnie pięknie...
    Masz jakieś fotki ? :smile:

Skomentuj

Kolor chciałbym czarny, ale nie widziałem nigdzie takiego forniru. Jak to jest z jego malowaniem?

[ Dodano: 2010-07-22, 18:49 ]
      Aha no i mialem sie zapytac. Czy kleic fornir moge klejem ktorym laczylem deski? czyli rakol

sory ze tak dziwnie pisze ale cos mi klawa nawala

Skomentuj

pelikan24, do fornirowania to trezba mieć roche wprawy, bo to dość trudne zajęcie, ładnie będzie wyglądać ale jak zrobisz do dokładnie.
        najlepiej forrir kleić na butapren albo znany tutaj na forum klej Patex, jest też metoda klejenia wikolem na żelazko. ja polecam butapren, tańszy a klei tak samo.
        jak chcesz czarny, to możesz okleić fornirem nawet jakimś jasnym i zabejcować czarną bejcą, ale na to musisz połozyć jeszcze lakier bezbarwny, rysunek drewna będzie widać.

albo jak chcesz czarne bez forniru to szpachlujesz najlepiej szpachlą samochodową całe obudowy szlifujesz na baardzo gładko, to też musisz zrobić bardzo dokładnie i kładziesz podkład i lakier np. samochodowy.
        możesz też oddać do lakierni, jeżeli masz jakiegoś znajomego tam to zrobi ci za niską cene, bo na lakierni często dostają resztki farb po malowaniu samochodów.

Skomentuj

Zamieszczone przez yxzabc
          do fornirowania to trezba mieć roche wprawy, bo to dość trudne zajęcie, ładnie będzie wyglądać ale jak zrobisz do dokładnie.
          nie zgodzę się, wg mnie nie jest to rudnie zajęcie. Jak robiłem pierwszy raz też się obawiałem ale teraz śmiało mogę powiedzieć, że nie ma czego
          na pewno łatwiejsze niż oklejenie tego okleiną
          Zamieszczone przez yxzabc
          najlepiej forrir kleić na butapren albo znany tutaj na forum klej Patex, jest też metoda klejenia wikolem na żelazko. ja polecam butapren, tańszy a klei tak samo.
          a ja kleję na klej do drewno patex express. Smaruję tylko powierzchnię mdf, przykładam fornir, mocno dociskam ręką. Następnie przyciskam na ok 25-30zł i już można szlifować i kleić następny bok. Jak się dobrze zabierzesz do roboty to skończysz fornirowanie w jeden dzień.
          Ja kupiłem ostatnio najtańszy fornir za 9zł za metr na małe monitory i wystarczyło.
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
            nie zgodzę się, wg mnie nie jest to rudnie zajęcie.
            no tak, ale jak pierwszy raz fornirujesz to łatwo popełnić błąd, i za pierwszym razem nie wyjdzie ci tak ładnie jak już za kolejnym.
            grunt to cierpliwość i staranność :razz:
            no tak patex może i wygodniejszy i nie śmierdzi jak butapren.

Zamieszczone przez lklukasz
            Następnie przyciskam na ok 25-30zł
            :razz:

Skomentuj

hehe :mrgreen:
              25-30 minut :razz:

[ Dodano: 2010-07-23, 12:49 ]
              tylko najpierw skrzynka, puzniej fornir a na koncu frezarka i otwory
              ciezko jest fornirowac przy powycinanych otworach
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

hm. ja otwory już mam. Spróbuje z tym fornirem, ale to potrwa bo jeszcze go nie mam

[ Dodano: 2010-07-23, 16:05 ]
                A takie jeszcze pytanko: jak mam łączyć dwa płaty forniru na desce? czy to sie łączy na zakładke i szlifuje, czy przykładając jeden do drugiego?

Skomentuj

Łączysz dwa płaty forniru przed klejeniem. Łączenie forniru na zakładkę to uproszczenie, mimo iż stosowane przez wielu "diijowców" będące błędem w sztuce. Fornir łączymy WYŁĄCZNIE na styk przy użyciu specjalnej taśmy z klejem na mokro, którą to w trakcie szlifowania zwyczajnie zeszlifowywano. W domowych warunkach stosuje się taśmy klejące (malarska, szara itp) w zależności od kondycji forniru.
                  Poszukaj na forum i w artykułach.

Skomentuj

Wszyskto już poskładane, teraz tylko czekać na fornir. Kolumny grają bardzo fajnie. Nie mogłem sie oprzeć i złożyłem je. Jeszcze muszę załatwić sobie pierścienie na średniaki i może jakieś fajne wysokie. Ocencie jak mi to poszło.
                    Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
                    X