Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór kabli 2x GDN 13/50/9 + MDT 29

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobór kabli 2x GDN 13/50/9 + MDT 29

Witam.
    Przyszedł czas żeby podłubać trochę przy moich kolumnach (2x GDN 13/50/9 + MDT 29). Postanowiłem zakupić kable i wtyki. Czytałem dobre opinie na temat kabli PROCAB. Zastanawiam się nad zakupem właśnie tych kabli. Potrzebuje ok 2 x 6-7 m. Ceny na alledrogo LS15/1 (przekrój 2 x 1,5 mm˛), LS25/1 (przekrój 2X2,5mm2). Czy warto kupić ten kabel? Czy może coś innego w tej cenie? Jeśli ten kabel będzie dobry do moich kolumn to czy syarczy 2x1,5 czy lepiej wyłożyć więcej kasy na 2x2,5? Wzmacniacz na razie Yamaha AX-450 i HK6500 ale niedługo będę wymieniał na lepszy :) Proszę o porady

moim zdaniem każdy kabel 2x2,5 będzie dobry, a i nawet 2x1,5.
    różnicy i tak nie usłyszysz. :razz:

Skomentuj

Sam nie wiem co o tym myśleć... Znalazłem na jednym forum opinie gości co słyszą kable :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez Tomek___
        Sam nie wiem co o tym myśleć... Znalazłem na jednym forum opinie gości co słyszą kable :mrgreen:
        Raczej się im wydaje że słyszą...

Skomentuj

1,5mm2 to w zupełności wystarczy.
          A co do jakości kabli to najlepsze są te które mają największą liczbę "drucików". Ale takich informacji prawie nikt nie podaje chyba oprócz Sommera.
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Obojetnie jaki kabel... różnicy nie będzie :wink:

aby nie pogryziony :razz:

Skomentuj

2x1,5 spokojnie wystarczy. Przez 2x2,5 puszczamy standardowo 2,5kW (przy długościach 10-15m) i nic się nie dzieje więc używanie grubszych kabli w domu przy znikomych mocach mija się z celem.

Skomentuj

Tomek___, mam i procaby i alphardy da vinci i rozne tanei wynalazki...
                przy tym sprzecie jakim dysponujemy o roznicy w brzmieniu nie moze byc mowy...

ale roznica jest w jakosci wykonania kabla
                np tanie kableki to miedziowane alu i inne wynalazki
                da vinci to juz czysta miedz w podwojnym oplocie. ale zylki miedziane sa dosc grube a izolacja sztywna i przeciera sie jak za mocno nagrzejesz
                procab jest tutaj najlpszy
                jest bardzo elastyczny, nic sie nie dzieje jak przegrzejesz itp itd

jak masz kase to bierz procaba

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                  A co do jakości kabli to najlepsze są te które mają największą liczbę "drucików". Ale takich informacji prawie nikt nie podaje chyba oprócz Sommera.
                  no i klotz też podaje, jakieś opinie o tych przewodach?

Skomentuj

Chyba wezmę te procaby 2x 1,5, będzie spokój na lata :) A co do wtyków to chyba najlepiej zastosować banany tak?

Skomentuj

moim zdaniem wtyki na zaciski sa najwygodniejsze :razz:

tylko terminale musisz miec z zaciskami

Skomentuj

Zamieszczone przez zimny1711
                        moim zdaniem wtyki na zaciski sa najwygodniejsze
                        jezeli chodzi o sprezynowki to masz racje - najwygodniejsze i najszybsze
                        ale nie wygladaja drogo wiec ich sie nie stosuje w takich konstrukcjach :P

Zamieszczone przez Tomek___
                        A co do wtyków to chyba najlepiej zastosować banany tak?
                        bardziej poprawne elektrycznie beda widelki lub goly przewod...
                        ale osobiscie jestem zwolennikiem bananow z uwagi na prostote uzytkowania i szybkosc podlaczenia

Skomentuj

W takim razie jakie dobre gniazda bananowe i wtyki polecacie? Chodzi mi o to żebym za 2 miesiące nie musiał ich wymieniać...

Skomentuj

Tomek___, każde będą dobre

Skomentuj

yxzabc, no tak nie do końca, bo ja kupiłem banany i później okazały się za luźne i mi głośnik trzeszczał bo nie stykało dobrze

a ta poza tym każdy banan dobry im fajniej wygląda tym droższy i bardziej audiofilski hehe

Skomentuj

z tymi bananami jak i rca nie ma co przesadzać. Dobre można kupić do ok 5-6zł za sztukę. Więcej się nie opłaca bo są sztywne, twarde i psują gniazda.
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja mam procaby w kolumanach(ls15 na górę i ls25 na dół) no i na zewnątrz ls25, do tego takie wtyki bananowe i gra muzyka:
                                  http://allegro.pl/item1155913787_nak...cane_2szt.html
                                  :wink:
                                  Tak więc się dużo nie zastanawiaj i bierz procaby bo to chyba najlepsze kabelki w swojej cenie :wink:

Skomentuj

też mam procaby, grube, solidne, ale elastyczne i wytrzymałe. po prostu więcej nie trzeba, a nawet droższe to wywalanie kasy. tylko mam najzwyklejsze banany i nie do końca pewnie siedzą. oba połączyłem między sobą sztywnym łącznikiem, nawet jakby się wypiął któryś przy przenoszeniu to zwarcia nie będzie. w sumie różnicy i tak nie usłyszysz.
                                    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

to jak już się wszyscy chwalą to ja też
                                      na stanie mam: vivanco, jamo, sommer, technokabel, dls i jeszcze jakieś dwa których nawet nazw nie pamiętam
                                      rca chciałem sobie zrobić hi-end`owo bo dostałem próbki na kablach sommers spirit xxl i końcówkach nautica tych droższych. I nigdy więcej. Sommers gruby fajny ale bardzo sztywny. Jeszcze w peszlu bardzo trudno się wygina a i lutowanie tak grubego kabla nie jest łatwe. Nautic jakiś taki cały pozłacany ale wypada z gniazd. Twardy, sztywny i w ogóle. Lepiej sprawuje się kabel "no name" kupiony na wolumenie i końcówki NAKAMICHI
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A może wtyki lepiej RCA? Jak założę po 2 banany na ten kabel to będzie chyba nieciekawie wyglądało...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X