Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory na GDN 16/15.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory na GDN 16/15.

Witam ! Posiadam 2 głosniki TONSILA (oryginały) GDN 16/15 8omh. Jak myślicie - Czy warto zrobić na nich jakieś monitorki ? Jakie zestawienie (GDN + ... ) ? Czekam na wasze opinie.
    Obecnie na stanie mam GDN 16/15 x2 !

Mam zestaw ZG-25C (2x GDN 16/12 + GDWK jakiś) i nawet ładnie to gra.

A gabka cala jeszcze? Te glosniki sa wylacznie do obudowy zamknietej, chociaz moze jakas mal linie transmisyjna daloby sie wyczarowac. Raczej nie powinno byc problemu z dopasowaniem jakiejs przyzwoitej kopulki tonsila, moze nawet stx pj?

Skomentuj

Głośniki sprawne w 100% - wymienione jedynie górne zawieszenie (UMIFON).

P.S Zastanawiam się jeszcze ew. nad GDN-14-100-8-SCX lub GDN-14-100-8-SK - co lepsze ? Ew. coś z 17/ STXa. Pokój około 22m2. Jako uzupełnienie SUB na 22/140/8 scx (już zrobiony).(Ale to tak swoją drogą, nie nawiazując szczególnie do tematu)

Skomentuj

SK

Skomentuj

Mam w domu kolumny ZG 15 C, które w oryginale miały te głośniki Tonsila. Kilka lat temu głośniki wymieniłem na 16/30 bo pianka się posypała, ale wysokotonówki wraz z filtrem mam oryginalne. Miałem je wyrzucać, pianka znowu pęka. Jak jesteś zainteresowany to oddam za free. Niedawno je podłączyłem na próbę, grały zupełnie inaczej niż monacor z vifą, dźwięk może się podobać nawet bardziej, ale ciężko mi to opisać, mniej suchy? Jakby "więcej" grały i trudno było przestawić się z nich na obecne, chociaż pamiętam, że trochę mnie góra pasma denerwowała.

Na 22-metrowy pokój możesz 14SK wrzucić, i tak od dołu wesprze je sub.
          ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Coraz częściej przekonuje się, że takie sprzęty to świetna odskocznia od "lepszego" sprzętu.
            Mam kolumny na Seas H087+dynaudio 22W75A, a ostatnio słucham muzyki na starych koaksjalach samochodowych philipsa w obudowach po właśnie zg-15c. Basu może z tego za wiele nie ma, ale sam fakt, że brzmi to jakoś inaczej robi swoje. M.in. z tego powodu mam jeszcze skrzynki z GDS20/10 :P

Skomentuj

ZG15C na oryginalnych głośnikach (GDN16/15 i GDW9/15 - było stosowanych kilka wersji tej wysokotonówki) grają naprawdę przesympatycznie - chyba spora w tym zasługa papierowego, stożkowego wysokotonowca.

Tak śmiechem-chichem zmiana na kef Q1 dała niedużą poprawę w dzwięku w porównaniu do tych stareńkich tonsili, a dopiero Teledyne AR-18s (znów papierowy stożkowiec - a w zasadzie stożkowo-kopułkowy - na wysokich ) wniósł większe zmiany (na plus).

Zamieszczone przez cursor
              M.in. z tego powodu mam jeszcze skrzynki z GDS20/10 :P
              Też sympatyczne grajki (a głośnik jeszcze ciekawszy - szczególnie wersje 15om i ośmioomówka z większym magnesem), w całkiem ładnej okleinie (pomijam surowy przód i malowany na czarno tył), gdyby tylko nie ta paskudna krata z plastiku co robi za maskownicę...

Może Kolego cursor mierzyłeś te szerokopasmówki (albo masz jakieś pomiary od kogoś)?

Co ciekawe, obydwa te tonsilowe grajki należały do jednych z najtańszych, a dzwięk miały lepszy niż np. droższe (ale wyjątkowo fatalne) dwudrożniaki na GDN20/40 z GDWK9/40.

Skomentuj

Czaruję...
              X