Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny na gdn 20/80

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumny na gdn 20/80

Witam.
    Czy taki zestaw będzie dobrze grał
    gdn 20/80 (już kupione) skrzynia 30L z bassreflex 75 x 125 mm
    gdm 10/60 (już kupione)
    gdwk 9/80
    napędzane by były wzmacniaczem Fisher model ca-866

chciałem się zapytać jeszcze jaki podział zrobić i czy ktoś pomógłby mi zaprojektować zwrotnice.

super kolejność - kupić i martwić się o zwrotnicę zamiast najpierw zapytać, a później wydawać kasę. lepiej było wziąć się za gotowy projekt jeśli nie masz doświadczenia.
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

:oops:
      ale coś z tego będzie? :roll: czy nie warto się bawić i jak kolega radzi szukać gotowego projektu :?:

Skomentuj

Są programy do obliczania zwrotnic. Program nie słucha, ale na początek jakiś sensowny efekt powinieneś uzyskać.
        Winisd pro, x-over 3 pro, zwrotnice 3.0. Pobaw się, pogoglaj, przedstaw efekty to może koledzy pomogą.

Skomentuj

Najbliższy projekt do twojego to ten.
          http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5351
          Choć tutaj niskotonowy to 20/80/2
          A średnio-tonowy to gdm 10/80 a nie jak u ciebie 10/60.
          Nie pozostaje nic jak teraz proszenie kogoś aby zaprojektował ci do tego zwrotnicę. Albo dokup jeszcze gdwk 10/80/7 i zrób zwrotnice z tego projektu do którego dałem ci link bo będzie to lepsza opcja niż uniwersalna zwrotka i módl się aby poprawnie to zagrało. Bo nie chcę mi się wierzyć, że bez odpowiedniej wiedzy i doświadczenia zaprojektujesz do 3way na słuch sam zwrotkę.

Skomentuj

Jak już to ja bym użył zwrotnicy od Tonsil Mildton 70, w oryginale siedzą:
            Niskotonowy: GDN 25/60/1 8Ω
            Średniotonowy: GDM 10/60/4 8Ω
            Wysokotonowy: GDWK 9/80/5 8Ω

Tak więc już lepiej dać GDN 20/80 zamiast 25/60 niż kaleczyć kalkulatorem.

Schemat znajdziesz tutaj klik

Skomentuj

dzięki za odpowiedzi.
              jeszcze chciałem się zapytać czy będzie duża różnica w dźwięku między tymi gdm 10/60 a gdm 10/80 i czym się różnią gdn 20/80 a 20/80/2 :?: , bo chyba zrobię wg. projektu podanego przez kolegę globus1987.
              :grin:

Skomentuj

Ojciec ma Mildton'y 70 lub 80 i tam były takie głośniki GDWK 90/80/5 (chyba w obu modelach montowane) i grało to bardzo mdło. Niemal od razu po zakupie (ze 20 lat temu) ojciec wymienił je na inne (podobne jak w Altusach czy Altonach) i grają tak do dzisiaj. Wiele lat temu chciałem te 9/80 zainstalować w ZG-15C zamiast GDWK 9/15 i też była kaszana, jakby ktoś uciął pasmo poniżej 10kHz. Jeśli to ten sam głośnik to rewelacji nie będzie.

Bardziej bym się skłaniał ku projektowi Mildtonów podanemu przez kolegę c00xer bo różnica jest tylko w niskotonowym, a reszta, która jest najbardziej słyszalna, jest (chyba) ta sama.

Skomentuj

Tu masz schemat zwrotnicy zrobionych przeze mnie kilkanaście lat temu kolumn.

http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...at=16030&all=1

Jaki masz ten GDM? Z otwartym koszem czy z zamkniętym (GDM 10/60/2)?

Skomentuj

Nie można ot tak sobie podłączać zwrotnicę z innego zestawu. Co z tego, że głośniki "niby" są podobne. Tak naprawdę to GDN20/80 to GDN20/80 a nie GDN 25/60/1. To 2 różne głośniki.
                    Oczywiście wstępnie zwrotnicę można zaprojektować w programie komputerowym, ale to też trzeba robić z głową i wiedzieć przede wszystkim jak gotowa zwrotnica powinna wyglądać.

Skomentuj

gdm jest z koszem otwartym , bedzie miał osobną komorę :smile:

Skomentuj

znalazłem na allegro obudowy
                        http://allegro.pl/item1157018083_obudowy_space_86.html
                        http://allegro.pl/item1161002738_uni..._skrzynie.html
                        http://allegro.pl/item1161002262_uni...podstawki.html

Dać pierścień redukcyjny na basowca, nowa okleina albo malowanie i masz kolumny. Oczywiście robiąc nowe masz większy wpływ na wygląd, a cena płyt może być niższa niż wysyłki tych pudeł. Z tego co widzę koleś ma zwrotnice od nich, tylko cena trochę wysoka (ok. 50zł), ale i tak taniej nie złożysz nowych.

Skomentuj

właśnie obudowy już mam, dlatego pisałem że gdn będzie w skrzyni 35L z bassreflexem. Dzisiaj przemyślałem temat zwrotnic i jednak zrobię wg. schematu z kolumn Mildton 70, znalazłem nawet jakieś(wnętrzności) pozostałości zwrotnic, nawet pzrełączniki po kolumnach Altus modelu nie pamiętam.

[ Dodano: 2010-07-31, 09:55 ]
                          Witam
                          znalazłem taki schemat zwrotnicy (prawdopodobnie z kolumny ZgB-60-8-60) czy do mojego zestawu będzie dobra? :smile:
                          Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
                          X