Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zrobienie pierwszych kolumn z Missionow 701.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zrobienie pierwszych kolumn z Missionow 701.

Witam jestem nowy i pewnie jak zwykle na forum w zlym dziale napisalem temat, ale raz sie zyje.
    Mam kolumny Mission 701, i chcialbym z nich wyciagnac glosniki i sam sobie zrobic kolumny bo skrzynie od tych missionow sa juz troche zniszczone, a i panel przedni kolumn jest plastikowy wiec tez dlatego chce te glosniki wsadzic do czegos innego.
    Zwrotnica na te glosniki jest w kolumnach wiec o zwortnice sie niemartwie, zastanawiam sie czy zrobic z nich podlogowki czy podstawkowe. Jakby mialy byc podlogowki to moge je zrobic 3-way lub zostawic 2-way, a podstawkowe to 2-way.
    Prosil bym o rade czy oplaca mi sie w to bawic czy lepiej kupic nowe glosniki i z tego zrobic kolumny? I w jakich obudowach to najlepiej zrobic jezeli mozecie mi udzielic takiej odpowiedzi. Z gory dziekuje.

Zamieszczone przez fem
    Prosil bym o rade czy oplaca mi sie w to bawic czy lepiej kupic nowe glosniki i z tego zrobic kolumny?
    Jaka kasa na to?
    Jaka muzyka?
    Jakie pomieszczenie?
    Czym to napędzasz?

Skomentuj

to sa te kolumny?

jak tak to jakim cudem chcesz zrobic z nich 3 drogi bez zmiany zwrotnicy?

Zamieszczone przez fem
      zastanawiam sie czy zrobic z nich podlogowki czy podstawkowe
      to juz zalezy od ciebie co ci sie bardziej przyda lub podoba

Zamieszczone przez fem
      Prosil bym o rade czy oplaca mi sie w to bawic czy lepiej kupic nowe glosniki i z tego zrobic kolumny?
      a do jakich glosnikow masz tam dostep? )londyn) no a oplacac sie raczej bedzie oplacalo - to tylko koszt obudowy

Zamieszczone przez fem
      w jakich obudowach to najlepiej zrobic jezeli mozecie mi udzielic takiej odpowiedzi
      kopiujesz oryginalna pojemnosc i strojenie

Skomentuj

Może chodzi o aktywne doły albo nawet pasywne podzielone uniwersalną zwrotnicą, ewentualnie subwoofer wbudowany w jedną z podłogówek - całkiem fajna opcja. Tak czy siak najlepiej skopiować warunki pracy dla tych głośników (pojemność, b-r, układ, wytłumienie), a reszta według uznania.
        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
          Może chodzi o aktywne doły albo nawet pasywne podzielone uniwersalną zwrotnicą

Można by było je zrobić w formie podstawek - jak np AB-1 do monitorków BBC ls3/5a (wtedy mamy całkiem zgrabne 2.2).

Skomentuj

Zamieszczone przez majkipe
            Jaka kasa na to?
            Jaka muzyka?
            Jakie pomieszczenie?
            Czym to napędzasz?
            Kasy duzo wiec o to sie niemartwie.
            Muzyka rozna, troche rapu, trancu, jazzu, drum and bass i dub step czasami.
            Pomieszczenie to nawet niewiem ile ma, ale strzelam 10 m2.
            Napedzam to wzmacniaczem kenwooda 100W na kanal, ale mam zamiar kupic jednego ze wzmacniaczy Sony STR-DB940.

Zamieszczone przez Pawel S.
            to sa te kolumny?
            Tak to sa te kolumny, tylko ze sa czarne.

jak tak to jakim cudem chcesz zrobic z nich 3 drogi bez zmiany zwrotnicy?
            Tzn jezlei podlogowki, to zrobie gore z takim samym litrazem jak te oryginaly i gora bedzie miala ta sama zwrotnice, a dol moze aktywny ale osobna zwrotnica do dolu i pasywna.

fem napisał/a
            zastanawiam sie czy zrobic z nich podlogowki czy podstawkowe
            to juz zalezy od ciebie co ci sie bardziej przyda lub podoba
            Mi to obojetnie tylko jak narazie niemam miejsca na podlogowki bo te skrzynie sa przykrecone do uchwytow sciennych, normalnie staly umnie na boirku ale doszla konsola ps3 itd wiec niemialem miejsca zeby staly na biorku. Ale za pare miesiecy sie wyprowadzam wiec chcialbym podlogowki.

fem napisał/a
            a do jakich glosnikow masz tam dostep? )londyn) no a oplacac sie raczej bedzie oplacalo - to tylko koszt obudowy
            Mam dostep do roznych glosnikow, np: b&w, kef, mission itd. Ale moge zamowic z Polski jezeli sa jakies dobre i je polecacie.

Jezeli chcecie jakies zdjecia, dane na temat tych kolumn to dajcie znac.
            I dzieki za odpowiedzi :)

Skomentuj

to zrób teraz monitory, a później zrobisz podstawki basowe do nich albo jedną podstawkę z wbudowanym subwooferem a drugą pustą, będą podłogówki segmentowe.

Kolumny jakimś hi-endem nie są, więc też nie ma co się rozpędzać strasznie z wydatkami bo pewnie lepiej by zagrały seasy jakieś. W sam raz do nauki na niedużym budżecie.
              ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

zgadzam sie z amdr

fem, lub napisz konkretna kase jaka bys na to wydal to wedy sie pomysli o czyms nowym...

Skomentuj

Zastanawialem sie zeby wydac okolo Ł200 tyle ze za ta kase dostane pozadne Kefy lub B&W, ale ja sie lubie bawic :)

Skomentuj

ok 1000zl?
                    za ta kase chcesz kupic pozadne nowe kolumy? :lol: chyba tylko uzywane :P

Skomentuj

fem, za 1000zł zrobisz kolumny warte ok 4 razy tyle. Popatrz na firmowe konstrukcje w cenie 800funtow.
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Niemowilem o nowych kolumnach, ale o uzywkach w dobrym stanie. W angii kupisz w dobrym stanie kolumny B&W za Ł90. Nowki w angii sa bardzo drogie tu niema co sie klucic.

Skomentuj

robiles juz cos kiedys?
                          jak tak to mozesz zabrac sie za nowe kolumny
                          jak nie to zrob nowe domki dla tych co masz

Skomentuj

Kiedys tam robilem "cos" jak bylem mlodszy. Sproboje cos zrobic z tym co mam w takim razie. zabiore sie za to jak bede mial czas. :) Dzieki za odpowiedzi :)

Skomentuj

Czaruję...
                            X