Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Połączenie głosnikow STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Połączenie głosnikow STX

witam, mam obudowe eltron 60 i chce tam wsadzic po dwa glosniki tego typu
    -GDS-30-200-8-SE
    -GDWT-9-200-8-PB
    Moje pytanie brzmi jak mam polaczyc te glosniki aby kolumna miala 8ohm i nic sie nie popalilo? Jaka zwrotnice uzyc lub inne elementy?
    Byłoby dobrze gdyby ktos mi to rozrysowal jesli chodzi o polaczenie glosnikow :) pozdro

nie da sie
    cala kolumna bedzie miala albo 4 albo 16 ohm

mozesz zrobic 2 wyjscia pod wzmacniacz stereo - wtedy bedzie 2x8ohm

co do schematu to sobie poszukaj dowolnej zwrotnicy 2 droznej

Skomentuj

No da się tylko nie tak na hura. Musisz mieś do tego zwrotnicę, która załatwi dwie sprawy - charakterystykę zestawu i impedancję zestawu. Podejrzewam, że nie ma takiej zwrotki - chodzi o te dwa konkretne głośniki, jak na razie to mało kto robił coś na tym GDS'ie. Ciężko jest coś doradzić bez pomiarów i testów - możesz mieć problem. Chyba, że tak jak radzi Paweł, standardowa zwrotnica 2-drożna (ale to tylko tak dla zabezpieczenia GDWT) z podziałem... hmmm... powyżej 8kHz?
      Trochę gra w ciemno.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
        hmmm... powyżej 8kHz?
        10kHz i nie trzeba obcinać GDS-a...

danio986, jaki wzmacniacz?
        Chcesz to używać w domu, czy na imprezki?

Skomentuj

Bardzo nieszczególne zestawienie głośniczków. Taka uniwersalna o jakimbądź cięciu to tu wiele nie pomoże (naknocone głośników jest i sumaryczna odpowiedź akustyczna zjeży włos na głowie). Nie idąc w górę, jakieś 5 Ohm jako tako da się z tego wykrzesać z niewyszukanie równą charakterystyką, lecz z tym przybliżonym rozmieszczeniem na froncie, jak na obrazkach oryginału, wynik akustyczny będzie albo strawny z bliska albo strawny z daleka, a offaxis nieszczególny bez względu na odległość zawsze. Biorąc za podstawę krzywe producenta i bardzo przybliżone rozmieszczenie z z obrazka, dla odsłuchu z 2 i powyżej metrów może takie coś by dało radę, skoro brak kompetentniejszych propozycji (z metra nie słuchać), choć trochę wyżej by się odciąć te tubki przydało (ale nie idzie zupełnie):

[ Komentarz dodany przez: Pawel S.: 2010-07-29, 15:18 ]
          UWAGI MODERATORA
          prosze umieszczac zdjecia na zenwetrznych serwerach. jak widac mamy maly serwer do dyspozycji wiec i tak wiele nei widac
          Załączone pliki

Skomentuj

Aaaa, po dwa GDS i GDWT na kolumnę - teraz dopiero sprawdziłem co to ten eltron 60 - w takim razie to co napisałem wcześniej trochę traci na wartości.

No moim zdaniem to, co chcesz zrobić, to trochę nietrafiony pomysł. Z impedancją i charakterystyką będzie problem. Choć widzę, że Comandante W dzielnie zawalczył to jednak trzeba by to zweryfikować pomiarami. Czytałem - chyba na AudioHobby ktoś o tym pisał - że te GDS'y, pomimo swojej wielkości, słabo sobie radzą w niskich rejestrach. Do tego dokładasz jeszcze bardzo głośno drące się (i to darcie jest marnej jakości - tutaj już wiem z autopsji) wysokotonówki tubowe. Obawiam się, że w efekcie możesz mieć kolumnę słabo radzącą sobie z niskim basem, z być może dobrą średnicą i z nieprzyjemnie skrzeczącą górą - w jakimś klubie może i zda egzamin ale jak do domu to kiszka. Do tego dochodzą problemy fazowe, które opisał Comandante W.

Jak już kupiłeś głośniki no to to, co radzi kolega w poście wyżej to pewnie jedyne wyjście w tym momencie dla Ciebie ale jeśli ich jeszcze nie kupiłeś to chyba lepiej tą kasę przeznaczyć na jakiś inny, sprawdzony projekt.

Skomentuj

...

Skomentuj

Czaruję...
              X