Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pierwsze diy, proszę o pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie masz daleko do "obszaru zabudowanego śląsk" więc spokojnie znajdziesz salon audio żeby chociaż po 1 podstawowym modelu odsłuchać i nakierować się na daną markę.
    czyżby ktoś wreszcie wiedział gdzie są Mierzęcice? :razz:
    Ale do rzeczy, chodziłem już troche po sklepach i posłuchałem troche różnego sprzętu, ale to są nowe sprzęty, których cena jest dla mnie nieosiągalna. Może wy znacie jakieś komisy na terenie Śląska/Zagłębia gdzie można by pozwolić sobie na odsłuch z troche starszego sprzętu?

amdr, dzięki za informacje dotyczące cewek
    i jeszcze jedno pytanie, rezystor ma być 5W 4,7 ohm, zgadza się?

Skomentuj

5W 4,3 Oma, taki jest w schemacie (4R3), ale nie ma go na stronie STX, znowu Polink:

drutowy-ceramiczny CERAMI 5/100.00 Resistor SQP 5 Watt /100.00 Ohm J(5 gab.l-22/10/10mm. ends 33/0.8mm. 0,81zł (podobne jak w STX)
      metalizowany (MOX) MET-TY 5/ 4.30 Resistor Ty-Ohm RSS 5Watt/ 4.30 Ohm J dim.24/8.5mm. ends 38/0.8mm 0,61zł (taki Pawel S. zastosował i ja mam taki na Vifie)
      drutowy-bezindukcyjny SUPERES 5W 4.30 KNP 4.30 Ohm 5 Watt 1% L< 1uH l-19 d-6mm. ends Cu 36/0.8 2,44zł (na wypasie ).

Zamieszczone przez elviper
      czyżby ktoś wreszcie wiedział gdzie są Mierzęcice?
      nom, Zumi.pl :cool:
      ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Dzięki
        W tym albo w przyszłym tygodniu zamówię części i biorę się do roboty

Pozostaje mi jeszcze tylko wybór wzmacniacza.
        Wracając do tego denona to na elektrodzie trafiłem na pozytywne opinie, no ale tu dostałem całkiem inną opinie i opinie na temat użytkowników się tam wypowiadających :P
        Wszystkie denony są raczej odradzane, czy tylko jakieś konkretne modele?
        Przeglądając allegro trafiłem na kilka wzmacniaczy, które wydają mi się ciekawe.
        Harman Kordon hk6300, TECHNICS SU-810, Yamaha DSP-AX630SE (wygląda na troche nowszy więc pewnie pójdzie po wyższej cenie), Cambridge Audio A5, Pioneer A-450R

Co o nich sądzicie? miał ktoś z nimi styczność?

Skomentuj

Na adudiostereo byłą dyskusja, nie wiem czy mają rację czy wymyślają, taki to jest problem z opiniami na necie.
          http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...emat=31148&p=1
          Na elce rzeczywiście opinie raczej dobre o PMA320, na szybko trafiłem dyskusję uwzględniającą budżet do 300zł (chociaż teksty typu "Ten model jest produkowany w japonii więc masz pewność że nie będzie to lipa." są mało konkretne.). Dlatego najlepiej odsłuchać, tak jak pisałem nawet podstawowe nowe modele dadzą wyobrażenie specyfiki brzmienia sprzętu danej marki, tak na początek.

Skomentuj

Ja miałem Denona PMA-737, a przed nim Yamahę A-500... Po odpaleniu Denona zawiodłem się, bo spodziewałem się czegoś lepszego, a Denon okazał się być gorszy od Yamahy... Dużo mniejsza dynamika, czytelność dźwięku... Bardziej mulący bas.

Skomentuj

Denony raczej są odradzane, w jednej dyskusji została nazwany "chamem muzycznym" i porównany do spychacza wjeżdżającego w kwiaty w ogródku...
              nie wiem kto je tak nazywa :mrgreen: może te najniższe modele nie sa godne polecenia w swojej klasie cenowej, ale DENON wypuścił też kilka kultowych już modeli, np PMA-860, ale to juz wydatek w okolicach 400zł, ale za to często pojawia się na alledrogo

Skomentuj

Zamieszczone przez grzechu
                nie wiem kto je tak nazywa
                W linku do audiostereo popatrz :) Ja nie twierdzę że Denon jest fe, nawet go nie słuchałem. Może za mocno napisałem, że generalnie jest odradzany, ale jednak sporo osób ma podobne odczucia, więc coś musi by na rzeczy. Dlatego proponuję odsłuch bo sprzęt ma pasować właścicielowi, nawet jeśli większość ma inne zdanie. Nie można iść z tłumem bo "jedzmy gówno, miliony much nie mogą się mylić".

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
                  Zamieszczone przez grzechu
                  nie wiem kto je tak nazywa
                  W linku do audiostereo popatrz :) Ja nie twierdzę że Denon jest fe, nawet nie słuchałem, ale jednak sporo osób ma podobne odczucia, więc coś musi by na rzeczy. Dlatego proponuję odsłuch bo sprzęt ma pasować właścicielowi, nawet jeśli większość ma inne zdanie. Nie można iść z tłumem bo "jedzmy gówno, miliony much nie mogą się mylić".
                  A ja znam prostą zasadę nie słyszałeś nie wypowiadaj się. Co do denonów to seria 60 mam na myśli modele(860,1060,1560) potrafi zagrać ostrzej na wysokich tonach więc trzeba wiedzieć z czym go połączyć dźwięk jest bardzo efektowny i może się podobać dla słuchających rocka czy elektronicznej, basu jest bardzo dużo w wykonaniu denona i nisko schodzi czego nie mogę powiedzieć o sprzęcie yamahy np. nowszych modelach typu ax-750 i reszta nawet wyższych. Co do serii 20 (czyli pma 920, 1520) są to modele całkowicie inaczej brzmiące są bardzo muzykalne,delikatniejsze i nie ma w nich tego co w serii 60. Lecz denonem poniżej serii 8 nie ma nawet co się interesować. Yamahy potrafią mieć również ostre wysokie ale są to dobre sprzęty szczególnie seria A lub niektóre starsze modele z ax czyli np. ax-900. Mnie w każdej yamaszce denerwował regulowany loudness który moim zdaniem na nic się nie nadaje i psuje dźwięk. Co do onkyo to większość modeli gra dla mnie najprościej mówiąc bez życia, że nieraz miałem ochotę zasnąć. Ich bardzo dobre modele to a-8850, 8870 z tych co słyszałem.

Skomentuj

eh.. myślałem ze wybór wzmacniacza to będzie prostsza sprawa, a tu sie okazuje co innego. W takim razie pozostaje mi tylko obserwować allegro i szukać jakiejś okazji

a jak jest z klasami wzmacniaczy? o co chodzi z tą klasa AA? jakiej klasy najlepiej wybrać?
                    Gdzieś obiło mi się o uszy ze klasa A pożera prądu ile tylko może, prawda to? Bo nie chciałbym zbankrutować na rachunkach za prąd :P

Skomentuj

To oznaczenie jako niby najwyższej klasy Mowa o AA jest używane przez technicsa i z najwyższą klasą czyli A nie ma nic wspólnego. Zastanów się nad soniakiem ta-f550es lub 570es za te pieniądze dobre sprzęty. Również za grosze bo za 350zł masz na alledrogo denona pma-920 a to na prawdę okazja.

Skomentuj

Zamieszczone przez elviper
                        a jak jest z klasami wzmacniaczy? o co chodzi z tą klasa AA? jakiej klasy najlepiej wybrać?
                        klasa wzmacniacza to sposob w jaki on dziala
                        przez audiofili lubiana jest klasa A - ale jak juz sam napisales pozera on duzo produ bo ma jedynie 5-10% sprawnosci :P
                        najpopularniejsze sa wzmacniacze klasy AB i to 99% rynku audio
                        reszta to klasa D i jej odmiany - czyli cyfrowe wzmacniacze

poczytaj wiecej w dziale elektonika

Skomentuj

Zawsze się zastanawiałem nad tym, czym ludzie się kierują twierdząc, że dany wzmacniacz jest lepszy od innego bo ma lepsze basy, wysokie czy scenę. Śmieszyło mnie to do czasu bezpośredniego porównania wzmacniaczy Wangine WA-7800A (mój) i Denon PMA925R (znajomego). Trochę różnią się mocą bo WA-7800 ma 2x100W (dual mono) a Denon chyba 2x80W (podobno też dual mono). O ile sama moc raczej nie ma tutaj nic do rzeczy - bo jest wystarczająca jej ilość - to jednak "grają inaczej". Pewnie wynika to z zastosowanego przedwzmacniacza (choć oba były odsłuchiwane w trybie direct). Denon ma bardziej złagodzone wysokie tony - gra bardziej miękko od WA-7800A. Niby fajnie ale z drugiej strony WA jest wyrazisty a Denon "stłamszony" - mi bardziej odpowiada WA, kumplowi jego wzmacniacz - są to opinie subiektywne ale jednak szczere - nawet biorąc pod uwagę kto jest właścicielem którego wzmaka. Może niewiele wnosi to do tematu ale chodzi mi o to, że najlepiej jeśli miał byś możliwość odsłuchu danego wzmacniacza i na tej podstawie wybrał, bo opinie innych mają się raczej nijak do własnych preferencji. Oczywiście można się nimi kierować ale zawsze jest ryzyko złego wyboru.

Skomentuj

Zamieszczone przez globus1987
                            Yamahy potrafią mieć również ostre wysokie ale są to dobre sprzęty szczególnie seria A lub niektóre starsze modele z ax czyli np. ax-900.
                            AX jest nowsza seria od Serii A,seria A jest z lat 70/80 a AX 80/90 wzmacniacze z serii A szczegolnie wyzsze modele graja o wiele lagodniej od serii AX z wyzszym numerkiem.

Rzecza jasna jest ze kazdy wzmanciacz gra inaczej i niemozna komus jednoznacznie czegos polecic kazdy poleca to z czym sam mial doczynienia i co wg niego grało mu najlepiej ale kazdemu innemu co innego sie podoba "słucha" jeden woli bardziej wyraziste wysokie tony inny znowu nizej schodzacy bas itp, na poczatku powinno dobrac sie kolumny pod swoj gust bo one maja najwiekszy wplyw na odsluch a pozniej martwic sie o wzmacniacz:) i szukac takiego ktory ewentualie uzupelni piete achillesowa kolumn :)

Skomentuj

Nie na temat...
                              Zamieszczone przez kaman777
                              Rzecza jasna jest ze kazdy wzmanciacz gra inaczej i niemozna komus jednoznacznie czegos polecic kazdy poleca to z czym sam mial doczynienia i co wg niego grało mu najlepiej ale kazdemu innemu co innego sie podoba "słucha" jeden woli bardziej wyraziste wysokie tony inny znowu nizej schodzacy bas itp, na poczatku powinno dobrac sie kolumny pod swoj gust bo one maja najwiekszy wplyw na odsluch a pozniej martwic sie o wzmacniacz:) i szukac takiego ktory ewentualie uzupelni piete achillesowa kolumn :)
                              tak jest ze wszystkim, więc pytanie po co tyle pytań nt wyboru sprzętu ? Zawsze to jakaś sugestia...

Skomentuj

w moim przypadku wybór wzmacniacza to jest jedna wielka niewiadoma bo nie miałem wcześniej do czynienia z takimi sprzętami żeby móc porównać jak grają i liczyłem właśnie na jakieś sugestie

a skąd mam wiedzieć który wzmacniacz jakiej klasy jest? :???: bo na allegro rzadko kiedy ktoś umieszcza informacje o klasie

Skomentuj

Zamieszczone przez kaman777

AX jest nowsza seria od Serii A,seria A jest z lat 70/80 a AX 80/90 wzmacniacze z serii A szczególnie wyższe modele graja o wiele lagodniej od serii AX z wyzszym numerkiem.
                                  Nigdzie nie napisałem , że seria A jest nowsza od Ax. Tylko chodziło mi pierwsze modele z serii ax czyli te starsze np. ax700 czy ax900 w porównaniu z nowszymi modelami tej serii takimi jak ax-750, ax592 grają o wiele lepiej. A jak ktoś widzę ma teorię , że wzmacniacze nie różnią praktycznie się dźwiękiem od siebie to przyprawia mnie o uśmiech na twarzy słyszałem mnóstwo wzmacniaczy i chyba musiał bym być głuchy bo w większości jest to duża różnica. Dla mnie to tak jak napisać , że kolumny nie różnią się brzmieniem od siebie. Oczywiście każdy ma swoje zdanie i nie zamierzam przekonywać go do swojej teorii.

Skomentuj

Jak to mawiali starozytni rosjanie:"Dobrze Ci radze, zrób jak uważasz" :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez globus1987
                                      Nigdzie nie napisałem , że seria A jest nowsza od Ax. Tylko chodziło mi pierwsze modele z serii ax czyli te starsze np. ax700 czy ax900 w porównaniu z nowszymi modelami tej serii takimi jak ax-750, ax592 grają o wiele lepiej.
                                      to zle Cie zrozumialem :) z tymi modelami dobrze piszesz i wpelni sie zagdzam z Toba ze te tzw "pełniejsze" (ax-500/700/900) o wiele lepej graja od tych z "ogonkami" :)

Skomentuj

Ja mam starego okazyjnie kupionego DENON'a PMA-560 i po pierwszym wlaczeniu i zapuszczeniu muzyki uslyszalem piekne wlasnie CIEMNE brzmienie, co bardzo mi odpowiadalo :)

Teraz stoi i sie przyglada, bo zakupiony zostal amplituner ONKYO tx607sr, swietny amplituner ale no wlasnie brakuje mi tego ciemnego brzmienia.

To wszystko zalezy od czlowieka i jego ucha, gusta gustami a dla kogos zawsze moze grac lepiej wzmacniacz za 400zl od tych wszystkich po pare tys ))

Skomentuj

Najlepiej żebyś odsłuchał kilka modeli Yamahy, Onkyo, HK. Każda marka ma coś w rodzaju charakteru brzmienia, ojciec odsłuchiwał kilka modeli i kupił Onkyo, Yamaha była za ostra, mi też to brzmienie pasowało i kupiłem Onkyo. Mówi się, że jak ktoś ma Yamahę to zmieni ją na nowszy albo wyższy model pozostając wiernym marce. HK ma znowu unikalny design kosztem nieco kłopotliwej obsługi.
                                          Mi też bardziej odpowiada brzmienie Onkyo (A-8250). Jest dużo naturalniejsze niż Yamahy (A-520), która jest ostra na wyższej średnicy, a górę ma przytępioną. Scenę ma mocno ograniczoną. Nieprawda, że jak ktoś ma Yamahe to pozostanie wierny marce :). Mi początkowe zachwyty Yamahą A-520 (wcześniej miałem Unitrę AT9100) szybko minęły po kupieniu dla siostry NADa 7060. Ten ostatni okazał się na tyle dobry, że został jednak u mnie .
                                          a skąd mam wiedzieć który wzmacniacz jakiej klasy jest? bo na allegro rzadko kiedy ktoś umieszcza informacje o klasie
                                          Tak jak napisał Pawel S. - 99% jest w AB. Oznaczenia Technicsa typu "Class AA" to chwyty marketingowe.
                                          Teraz stoi i sie przyglada, bo zakupiony zostal amplituner ONKYO tx607sr, swietny amplituner ale no wlasnie brakuje mi tego ciemnego brzmienia.
                                          Tylko, że porównujesz stary wzmacniacz stereo do prawie najtańszego amplitunera KD. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że nawet taka Unitra AT9100 mogłaby zagrać lepiej od takiego budżetowego amplitunera.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X