Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ile może kosztowac DIY sub

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ile może kosztowac DIY sub

Witam,

Pomieszczenie 24m2, do pary z kinem domowym i do tylnich efektowych jako stereo.
    Przede wszystkim zależy mi na tym, aby był szybki - ma wyciągnąć cały dół w stereo przy bardzo cichym słuchaniu wieczorami / w nocy, bez buczenia i wywoływania drżenia wszystkich naczyń w domu.

Z jakimi kosztami się liczyć (elementy) i ile mniej więcej za robociznę?

ps. mam nadzieję, że trafiłem w dobre miejsce

Zamieszczone przez bravo
    do pary z kinem domowym i do tylnich efektowych jako stereo
    chyba czegoś nie rozumiem :?:

no powiedzmy że trafiłeś dobrze, ale nikt za ciebie nic nie zrobi, i proponuję ci napierw poszukać na forum, było już kilka takich tematów, jak poszukasz to znajdziesz kilka opini

zazwyczaj to napierw ustala się kwotę jaką się chce wydać a potem dobiera coś pod tą kwotę.
    a co do "robocizny" to może lepiej samemu się postarać i zaoszczędzone pieniądze dołozyć na głośnik albo wzmacniacz, a sub to zazwyczaj pprosta skrzynka :wink:

Skomentuj

post nieaktualny
      ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Przepraszam, faktycznie nie wyraziłem się dobrze... 2000-2500PLN na całość.
        Samemu nic nie zrobię - mam dwie lewe ręce niestety.

Skomentuj

bravo, myślę że TIW 250XS plus panel będzie odpowiedni. zajrzyj do tego tematu http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=19426

Skomentuj

amdr: czemu nieaktualne? przecież nie zawsze 4 razy drożej znaczy 4 razy lepiej... ogólnie być może sam przesadzam z założeniami, bo w 95% czasu sub będzie grał bardzo cichutko.

1grzecho: już widziałem - pięknie wygląda.

Szukam alternatywy dla Velodyne, Rel, Klipsch, Dali. Na nie planuję ok. 2-3 tys. Jeśli udałoby się zmajstrować w tej cenie coś lepszego (lub w cenie o wiele niższej coś porównywalnego) to byłbym szczęśliwy. Marzy mi się sterowanie pilotem, choć chyba tu już delikatnie przesadzam... (ew. jakaś solucja z dodatkowym starym wzmacniaczem stereo, który ma pilota)

95% czasu sub będzie grał w nocy. 5% głośno w kinie, ale wtedy także nie chciałbym aby łupał... A może nie ma sensu kombinować z DIY i lepiej kupić coś gotowego?

[ Dodano: 2010-08-01, 22:31 ]
            I jeszcze jedno - nie zależy mi na mocy, zależy mi na jak najniższych pasmach przenoszenia (realne, nie, że 25Hz odstające z 15dB od reszty)

Skomentuj

przy droższych konstrukcjach DIY jak najbardziej się opłaca

Skomentuj

Proponuje ten glosnik : Dayton RSS315HF-4 12" + panel Irka 300W. Za calosc powinienes sie zmiescic w kwocie 2000zl z robocizna

Skomentuj

A zabawa w 15 / 18"? Ma to jakiś większy sens, przy moich potrzebach?

Skomentuj

chyba niezbyt do cichego słuchania, ciężka membrana.
                    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Jak ma dobrze grac (szybki twardy bas) to glosnik max 10cali np i w 1kzl sie zmiescisz.

Skomentuj

A co powiecie na: http://www.intertechnik.de/index.htm...suchwort=MDS10 - Intertechnik MDS10 ? Jest to głośnik 'teoretyczno' samochodowy - ale w domu też daje 'podobno' popalić - spytajcie się o MDS08 (więcej osób go słuchało np. Paweł S). A moze coś z Peerless-a ? (np. Peerless SLS10 - osobiście nie słuchałem ale dość dobre opinie czytalem o nim), chyba że zainteresowanie jest wśród wyższej półki :]. Co do wypowiedzi IRKA - zgodzę się, duże głośniki potrzebują wysokiej mocy aby dobrze nisko zejść, przy cichym słuchaniu, może jednak zabraknąć tego basu i ew. może przymulać [?]

Skomentuj

Jak chcesz sluchac w nocy i miec naprawde niski bas to polecam subwoofer z linia transmisyjna. Solidna skrzynia z dobrym wooferem 30cm i panel detonation ze sterowaniem na pilota.
                          http://www.loudspeakershop.eu/wzmacn...ohm-p-185.html

Kiedys Arton audio robil swietny subwoofer na glosniku Alcone 25cm i wlasnie tym wzmacniaczu. Znakomity sub.
                          http://www.audiostereo.pl/zalaczniki/1286014_2.jpg

Skomentuj

MDS-y wg mnie za bardzo mula, SLS10 jest bardzo uniwersalny, nisko potrafi zamruczec a i kopa ma.

Odradzam wynalazki pod tytulem linie transmisyjne.
                            Nie musze chyba dodawac ze trzeba na glowe upasc zeby kupic za 1500zl wzmacniacz do suba oskromnej mocy 150W.

Z tego co ja pamietam o subie na Alcone to na odluchach nic poza dudnieniem nie bylo slychac a sam sub byl tak gigantyczny ze nikt o zdrowych zmyslach kolejnej pralki do domu nie kupi. Nie ta droga idzie technika!

A cocho suba nie da sie sluchac bo sub jest po to zeby zwiekszyc maksymalne natezenie dzwieku wiec uzywanie go do cichego odsluchu jest bez sensu. Obecnie dobre kolumny nawet na malych glosnika potrafia bardzo nisko zamruczec tylko nie potrafia tego zrobic glosno dlatego potrzebne sa suby.

Skomentuj

Czaruję...
                            X