Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDN-17-140-8-SK + GDWK-10-250-8-AK

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GDN-17-140-8-SK + GDWK-10-250-8-AK

Witam :)
    Chciałbym zapytać czy do 300zł , ten zestaw jest dobry ? a może opłaca się kupić coś innego ?
    Budżet = 300zł
    Rodzaj muzyki = rap , indie rock , dubstep
    Napęd = Uniamp
    Dodatkowy sub = Arn 226 (wsparcie basu przy dubstepie)

Z góry mówię, że nie interesuje mnie za bardzo zestaw na 14scx + pj :)

W razie propozycji kolumn w których sub nie byłby potrzebny budżet mógłby zwiększyć się do 450zł.

Budżet obejmuje przetworniki + zwrotki.

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=20252 można by się zastanowić ale do tego trzeba jeszcze zwrotki a pudła zrobić z szafy aby się w budżecie zmieścić...

Skomentuj

Zamieszczone przez mihas66
      http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=20252 można by się zastanowić ale do tego trzeba jeszcze zwrotki a pudła zrobić z szafy aby się w budżecie zmieścić...
      hmm dosyć ciekawe, ale czy w tej cenie naprawde oplacalne ?

zapomniałem dodać , że pokój ~15m2 :)

Skomentuj

jak jest sub to lepiej szukac czegos z ladna srednica i wysokimi niz pakowac sie w 3 drogi

Skomentuj

Srednie w 17-140-8-SK sa na niskim poziomie. Robilem kolumne na tym glosniku i po pierwszych odsluchach okazalo sie ze trzeba dodac glosnik sredniotonowy zeby to jakos wogole dzialalo. Na kolumne 2D nie polecam.

Skomentuj

Zamieszczone przez m@rek
            Srednie w 17-140-8-SK sa na niskim poziomie. Robilem kolumne na tym glosniku i po pierwszych odsluchach okazalo sie ze trzeba dodac glosnik sredniotonowy zeby to jakos wogole dzialalo. Na kolumne 2D nie polecam.
            A więc jaki zestaw polecasz ?

Skomentuj

m@rek do czego to porównujesz ? Ja też słuchałem 17SK i nie twierdzę, że nie nadaje się do 2dróg- wręcz przeciwnie, szkoda dawać do niego średniotonowego bo nie ma tyle dołu aby go używaż tylko na basie...

Skomentuj

dolphin123 porownywalem go z kilkoma glosnikami: ARN150, tonsil GDN 17/40 z membranami z wlokna szklanego, 16/50/.. dokladnie nie pamietam, membrana z polipropylenu. Srednie z STXa najmniej przypadly mi do gustu. Co do basu, w B-R fakt, nie bylo go za wiele i nei siegal zbyt gleboko. W TLu bylo troche lepiej (choc tez bez rewelacji) i tam wkoncu trafil, razem z 2 x ARX150 w roli sredniotonowych i niesmiertelnym SC10N

sm0k0 jak to ma byc zestaw 2D, to bardziej bym sie sklanial w strone 13cm na niskosrednie. Mozesz sprobowac zrobic cos na ksztalt kolumn TOTEM. Bardzo fajne srednie ma 13/50/1 tonsila. Ewentualnie cos na wloknie szklanym z tonsila, ale to juz gorsza zabawa przy zwrotnicy.
                STXy, te tansze, jakos mi nie przypadly do gustu w roli glosnikow do konstrukcji 2D. Nie mowie tu o seriach AWX i AKX, bo ich nie mialem okazji jeszcze sluchac, ale to juz tez inna polka cenowa.

Skomentuj

Zamieszczone przez m@rek
                  dolphin123 porownywalem go z kilkoma glosnikami: ARN150, tonsil GDN 17/40 z membranami z wlokna szklanego, 16/50/.. dokladnie nie pamietam, membrana z polipropylenu. Srednie z STXa najmniej przypadly mi do gustu. Co do basu, w B-R fakt, nie bylo go za wiele i nei siegal zbyt gleboko. W TLu bylo troche lepiej (choc tez bez rewelacji) i tam wkoncu trafil, razem z 2 x ARX150 w roli sredniotonowych i niesmiertelnym SC10N

sm0k0 jak to ma byc zestaw 2D, to bardziej bym sie sklanial w strone 13cm na niskosrednie. Mozesz sprobowac zrobic cos na ksztalt kolumn TOTEM. Bardzo fajne srednie ma 13/50/1 tonsila. Ewentualnie cos na wloknie szklanym z tonsila, ale to juz gorsza zabawa przy zwrotnicy.
                  STXy, te tansze, jakos mi nie przypadly do gustu w roli glosnikow do konstrukcji 2D. Nie mowie tu o seriach AWX i AKX, bo ich nie mialem okazji jeszcze sluchac, ale to juz tez inna polka cenowa.
                  a w przypadku 3D co polecasz ?

Skomentuj

m@rek no to jak wg Ciebie arn150 na średniaka a 17SK gra słabiej średnicą to już nie wiem co o tym myśleć... :lol: Miałem i arna 150 i 17SK słuchałem, do arna trzeba ciąć nisko kopułkę, do 17tki już tak nisko nie. Jakość średnicy na kolana nie powala, ale nie jest tak że arn150 ma więcej średnicy... :wink:

Co do STXa to bardzo fajnym głośniczkiem jest też w swojej cenie 15AKX. Tylko, że trzeba mu DX25, bo z PJ to niestety nie gra w ogóle.... W cenie do stówki za midwoofer można też zakupić chwalonego na zagranicznych forach daytona DA-175 lub mniejszego DA-135.

Skomentuj

dolphin123 jako sredniotonowego uzylem ARX150, a nie ARN150 :mrgreen: Zgadzam sie ze ARN nie ma za dobrej srednicy, choc mi do gustu z tych dwóch (ARN150 i 17SK) bardziej przypadlo brzmienie ARNa. Musze jednak zaznaczyc, ze ARN mial lekka modyfikacje. Dodalem magnesy, tak jak do ekranowania. Zabieg ten troche poprawil srednie tony, choc dalej do idealu dalej daleko :razz:
                      Tak sie sklada, ze ostatnio wpadly w moje rece 2x15AKX Jak bede mial chwile wolnego czasu i kasy to sie z nimi pobawie:)

sm0k0 za 300zl czy 450zl nie zrobisz dobrej konstrukcji 3D. Pamietaj ze oprocz glosnikow musisz kupic czesci na zrobienie skrzynek i zwrotnic. Zwlaszcza to ostatnie jest kosztowne i trudne. O i ile kolumna moze grac w stanie surowym (bez wykonczenia zewnetrznego), to bez dobrze dobranej i wykonanej zwrotnicy nic nie uzyskasz. Nie warto tez oszczedzac na elementach w zwrotnicy, zwlaszcza na cewkach nawijanych cienkim drutem.
                      Masz subwoofer, wiec nie potrzebujesz kolumn z mega basem. Lepiej wyjdziesz budujac kolumne 2D na troche lepszych glosnikach, niz 3D na byle czym.

Skomentuj

m@rek ma rację, przy tym budżecie i posiadając subwoofer to tylko 2 drogi (ew. szerokopasmowiec), tym bardziej że nawet z 2-way nie poszalejesz i wybierasz z niskiej półki.
                        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

m@rek jak ARX to ok :wink: 15AKX fajne głośniczki w swojej cenie, ale koniecznie daj do nich min. DX25, ze słabszą kopułką nie gra to fajnie.

Skomentuj

Czaruję...
                          X