Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny tylko jakie ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny tylko jakie ?

Witam.
    Jestem totalny laikiem jeśli chodzi o dobry dźwięk a chce kupić jakieś dobre kolumny lub monitory.
    Czytałem sporo o różnych markach i modelach mój wybór padł na Tonsile Zeus lecz niestety nie dysponuje kwotą 1600 i postanowiłem kupić na początek coś do 400 zł i po trochu odłożyć.
    Zastanawiam się czy opłaca mi się kupić powiedzmy Altusy 140 czy coś w tym stylu czy raczej mi odradzacie kupować używane kolumny ?

Ps. Muzyka której słucham to głównie hip-hop i reggae i dość często lubię ja nieco podgłosić :)

Altusów unikaj, kup lepiej jakieś zg30 lub sławne zg40 (do kupienia za 250-300zł w dobrym stanie). Nie kupuj nic nowego bo za ta kasę albo stx albo chińszczyzna (nie sądzę żeby zdowoliły Cię 13 Tonsila :wink: )

Skomentuj

ale czy mógłbyś mi podać jakieś konkretne modele ?

Skomentuj

Polece to co mam czyli Zg40C. Kiedyś sprzedawali to z radmorem. Powinno Cie zadowolić (z tego co wyczytałem lubisz "rąbankę" :razz: ), głośnik niskotonowy 25cm, MB, dość potężny i nie mulący bas, do 400zł (ja za 10zł kupiłem bez 2 wysokotonowych i jednego średniego, po dokupieniu kolumny wyniosły mnie jakieś 100zł) zmieścisz a później odłożysz i kupisz coś lepszego.
        Na początek nie ma sensu ładować się w coś lepszego, wydasz 400zł na np STX a później jak będziesz chciał sprzedać i kupić coś lepszego to opchniesz je za 100zł...

Skomentuj

hmmm a co byście mogli powiedzieć o STX f-130 tak na początek ? bo wyglądają na dość solidne i bardzo mi pasują cenowo a potem powiedzmy dokupiłbym do nich lub wymienił na f-280

Skomentuj

w zasadzie napoczatek altusy to dobry wybor...
            ale kupienie oryginalnych za mala kase jest niemozliwe :P

f130 to cos co ma konkurowac z uzywanymi altusami
            jest mniej meczacy niz tubowy altus ale za to bardziej mulacy, monotonny i bez zycia... (oczywiscie w sporym uproszczeniu) w porownaniu do tonsila
            ale za to ma pozadna zwrotnice

a co do F280 to nie widze senu kupowania tego - to samo co wyzej ale wiecej GDNow :P

zakup zeusow tez nie bylby dobrym posunieciem - pocieszylbys sie chwile duza iloscia basu ale szybko bys chcial je zmienic...

jak nazbierasz kase to poluj conajmniej na MX-200 lub MX300
            z tonsila to maestro i siesta graja pryjemnie. gdyby nie wysokotonowki to bylyby naprawde fajne

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
              jak nazbierasz kase to poluj conajmniej na MX-200 lub MX300
              nie żebym się mądrzył, ale nie chodzi o FX-200 i FX-300 ? MX to monitory.
              ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Po poście Pawła mam już trochę mętlik :) no sam już nie wiem czy wybrać altusy czy te f-130 bo z tego posta według mnie wynika że jednak altusy będą lepszym wyborem.

Skomentuj

a dlaczego altusy moze pomyslalbys nad scherzo350 badz model 200 slyszalem ze tez fajnie potrafia zagrac,z forum z tego co sie orientuje takie kolumny posiada kolega bart210 moze by sie wypowiedzial o ich brzmieniu :)

Skomentuj

amdr, oj oczywiscie - pomylilem sie :oops:

kmaksiu, napisz moze szerzej czego oczekujesz, jaki masz wzmacniacz i w jakim pomieszczeniu to ma grac?

jest wiele kolumn ktore warto kupic
                    ale wiekszosc to stare uzywki
                    za mala kase nowe to jedynie STXy lub tanie VK :P

Skomentuj

No pokój to około 15m2 wzmacniacz posiadam TECHNICS SU-VZ320.
                      Oczekuje w miarę czystego dźwięku no w sumie na dzień dzisiejszy każda kolumna będzie dla mnie wymiatać iż posiadam tylko jakieś malutkie 5.1 panasonic'a.
                      Chodzi mi też żeby nie były ciche bo często lubię podgłosić muzykę ponad normę :)
                      Bass nie musi być jakiś super mocny w razie czego można dokupić jakiś subwoofer.

Skomentuj

Ja mam scherzo 120 i kolumny jak na swój wiek grają naprawdę bardzo fajnie. W porównaniu do GDN15/40/5 + XT25TG mają bardziej wyostrzone wysokie tony i grają niższym basem, ale nie na tyle niskim, żeby przestawiać meble w pokoju. Scherzo mają prawdziwą zwrotnicę specjalnie zaprojektowaną przez Tonsila dla tego zestawu, a nie jakiś tam pojedynczy kondensator i cewkę. Dodam też, że wszystkie głośniki są oryginalne na piankowym zawieszeniu i nic nie wskazuje na to, aby w najbliższym czasie miało się rozsypać.
                        W połączeniu z Uniampem kolumny nadają się bardziej do spokojnej muzyki. Nie najlepiej radzą sobie z muzyką typu hip-hop, czy techno. A to pewnie ze względu na to, że grają kick-basem.

Skomentuj

z scherzo mamy akurat 200 na allegro :
                          http://allegro.pl/item1179512570_ton...wieszenia.html

nie jest to moja aukcja... Scherzo 200 słyszałem u mojego kolegi i mogę śmiało je polecić. Pytanie ile koleś dał cenę minimalna...

Skomentuj

po wymianie zawieszenia
                            ja bym nie ruszal ;]

Skomentuj

kmaksiu, Ja do nie dawna posiadałem Scherzo 200,a wcześniej miałem Scherzo 350. I powiem tak Scherzo 200 bardzo fajne kolumienki dużo basu (2x GDn 20/60/3) Średnie tony dość wycofane, wysokie bez specjalnych wyostrzeń.
                              Co do Scherzo 350 to one jak dla mnie to grały o wiele lepiej niż 200 a mianowicie ogromny bass (2x GDN 25/80) schodzący niżej niż w 200, średnie tony dość dynamiczne i szczegółowe (bardzo średnica z nich mi się podobała) i wysokie znów bez zastrzeżeń.
                              Niestety do powyższych kolumn potrzebny jest mocny wzmacniacz a ten Twój TECHNICS może być za słaby. Poza tym trzeba się liczyć że "zawieszenia" się będą sypać i znów koszty.

Ja mógłbym Tobie polecić Bardzo fajnie grające Tonsil Mistral Front co prawda trzeba by było dołożyć około 100-150zł no i czekać aż ktoś będzie miał je do sprzedania ale warto.

Skomentuj

Nicolas26, zawieszenia to nie takie duże koszty

a różnice w dźwięku po wymianie zawieszenia myślę że ciężko będzie usłyszeć

tylko Panowie zlitujcie się jak kupujecie takie sporawe kolumny broń boże nie stawiajcie ich w rogu

Skomentuj

scythe1123, No tak całkiem do rogu to nie, ale trzeba pamiętać o odstępie o tych ścian minimum 50cm. Można jeszcze dołożyć dodatkowo panele akustyczne.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X