Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3way classic na mniejszym wooferze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3way classic na mniejszym wooferze

przymierzam sie do diy 3way na seas - prestige.
    pare zalozen - calosc docelowo ma grac w kinie.
    w chwili obecnej ma byc sluchana muza (jazz, klasyka) - to na czym mi najbardziej zalezy to dobry wokal i wysokie tony przy cichym sluchaniu (zona w pokoju obok nie pozwala zaszalec :) ).
    calosc mialaby byc zblizona do 3way classic od trolesa z jedna roznica - woofer max 18cm - nie moge sobie pozwolic na wiecej (maly pokoj i umeblowanie pozwala tylko na malutkie kolumny jezeli chodzi o szerokosc).
    czy jest sens robienia 3way na 18cm wooferze?
    jaka zwrotnica by byla dobra i jak tą od trolesa (3way classic) zmienic, zeby bylo idealnie.
    ps.
    co do seas to nie jest jeszcze przesadzone, ale juz mialem okazji ich posluchac i w tej cenie uwazam, ze sa rewelacyjne.

1. kino buduje się tak żeby wszystkie kolumny miały podobne przebiegi fazowe czyli najlepiej jak wszystkie 5 czy 7 kolumn jest takich samych. Nie można fronty z jednego projektu, central od innego a efektowne to jeszcze inne.
    2. bezsensem jest robić 3 way na 18cm wooferze bo równie dobrze można zrobić 2 way na 18 cm wooferze.
    3. zmień żonę

Wokal ci pewnie pasuje bo lubisz papierowe membrany + tekstylną kopułkę, w tym kierunku poszukaj coś z rozłożeniem głośników MTM na przykład i zrób takich pięć i będziesz miał super kino.

[ Dodano: 2010-08-08, 22:38 ]
    http://www.johneekels.nl/websitepagi...cinemaset.html coś jak tu. Troels mu pomagał.
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

tylko chcialbym, zeby to tez zagralo dobrze w zwyklym stereo i ide tez w tym kierunku.
      najwazniejsze sa 2 parametry: cicho i dobrze :)
      - mam teraz porownanie do JBL L studio - zeby dobrze zagraly to musza napierdzielac na pół bloku. a ja raczej bym wolal cos do sluchania "normalnie".

jak ten3way odpada to moze dacie jeszcze jakies alternatywy.
      waham sie jeszcze nad konstrukcja akustyka hd3 (sciety kosz i 20cm woofer - bylby do przeżycia) .
      tylko wtedy czy nie lepiej kasy z woofera przyinwestowac w lepszego sredniaka....

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
        1. kino buduje się tak żeby wszystkie kolumny miały podobne przebiegi fazowe czyli najlepiej jak wszystkie 5 czy 7 kolumn jest takich samych.
        Niekoniecznie.Zreszta co to da jak centrala obala chołota na bok i nici z fazowosci itpskoro polaryzacja fali dzwiekowej sie odwraca o 90st...

Skomentuj

Czaruję...
        X