Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie przetowrniki do 1way lub 2way - małe monitorki.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie przetowrniki do 1way lub 2way - małe monitorki.

Chcę zrobić małe monitory do słuchania muzyki w nocy. Najchętniej 1-way - teoretycznie nie trzeba zwrotnicy choć myślałem nad GC + filtr górnoprzepustowy na monitory 1-way + sub na TDA7294 wg IRKA + STX 17SW lub ????.

Moje propozycje:
    1way
    Dayton RS100S-8 4" Reference Shielded Full-Range Driver
    HIVI B3N 3" Aluminum Driver
    nie chcę TB bo już ktoś zrobił, a chcę coś nowego
    2way
    TANG BAND W5 1367B + TANG BAND 28-847SE (lub) TANG BAND 25-669C
    HVVI B4N 4" Aluminum Midbass + HIVI TN28 High-End Fabric Dome Tweeter
    DAYTON AUDIO DA-135 + DAYTON AUDIO DC28F-8
    TANG BAND W5-610S + TANG BAND 28-847SE (lub) TANG BAND 25-669C
    TANG BAND W3-1750S + TANG BAND 25-302SH
    TANG BAND W3-1750S + TANG BAND W2-802SD
    w przypadku 2-way nie będzie gotowej zwrotnicy więc początkowo puszczę przez taką z kalkulatora, a za jakieś 2 miechy będę miał JIGA to będę mógł popracować nad poprawną do tego czasu będzie musiało grać tak.

Muzyka to Trance, Elektronika trochę Rocka.

Zamieszczone przez Tomky
    2way
    TANG BAND W5 1367B
    tez myslalem o tym glosniku
    znudzilo mi sie brzmienie plastikowych glosnikow lub takich nastawionych na bas
    mam ochote na cos lekkiego z papieru i wydaje mi sie ze ten bedzie dobry

Zamieszczone przez Tomky
    w przypadku 2-way nie będzie gotowej zwrotnicy więc początkowo puszczę przez taką z kalkulatora, a za jakieś 2 miechy będę miał JIGA to będę mógł popracować nad poprawną do tego czasu będzie musiało grać tak.
    zawsze mozna pomeczyc doswiadczonych kolegow :P

Skomentuj

Jeżeli będzie ktoś chętny to wypożyczę na pomiary, testy i zabawę głośniki. Tylko jaki wysoko tonowy do tego dobrać ?

Skomentuj

napewno cos malego
        jak tangband bedzie nie za ciekawy to pewnie pojdzie jakis maly seas

pisz do yoshiego

Skomentuj

Zamieszczone przez Tomky
          Muzyka to Trance, Elektronika trochę Rocka.
          To sztuczna muzyka i taki 1way nie bedzie mial zadnego uzasadnienia. Glosnik szerokopasmowy dobry jest do klasyki czy chociaz muzyki instrumentalnej.

Jesli to maja byc monitory pola bliskiego czyli miniaturki biurkowe to aktywny bas bardzo popsuje muzyke, bedzie oderwany od niej. Powinienes skupic sie na jakims gotowym sprawdzonym projekcie. Radosna tworczosc jest dobra ale dla bardziej zaawansowanego konstruktora.

Skomentuj

Posiadam małe tang bandy, w domu zerkne jaki to model , może polink je sprzedaje. Glośnik ma 3 cale, pasmo od 100Hz do 20kHz. Z niewygórowanymi wymaganiami użytkownika i dobrą obudową mógbły sie obyć bez podpórki basowej.

Głośnik możnaby w zasadzie puszczać bez żadnej zwrotnicy, chociaż akurat ten model ciut wysuwa wtedy średnie tony ale jest to do przyjęcia. Gra bardzo dobrze, śmiem powiedzieć, że low endowe kopułki takie jak tonsile, tesle czy stx nie grają wcale lepiej na wysokich tonach od tej szerokopasmóweczki.
            Brak zwrotnicy lub jej szczątkowa forma, brak podziału pasma i jeden głośnik obsugujący całe pasmo to naprawde dużo daje w ogólnym odbiorze brzmienia. fajne ch-ki kierunkowe i brak problemów w z fazą w odejsciu od osi to kolejna zaleta rozwiązania 1 drożnego.

Gdybyś chciał taki głośnik podeprzeć basem to nie ma nic prostszego. Zwrotnica to zwykły kondesnator 15-22uF dla tang banda i jakaś cewka 3mH (dla 8 ohm) + ewentualnie kondensator np 47uF lub sam korektor impedancji dla głośnika basowego. Nawet jak taki projekt zupełnie od czapki nie będzie miał tam idealnie zgranej fazy to nie ma to większego znaczenia. Robiłem takie eksperymenty z pozytywnym rezultatem. Problem może nastręczyć jedynie częsta konieczność odwrócenia polaryzacji głosnika basowego która występuje cczęsto w takich układach (bas 2 rząd + średni/serokopasmowy 1 rzad, podział ok 400Hz). Na upartego mozna to na słuch generatorem wyłapać.

Mogę ci nawet na szybkiego w weekend zaprojektować zestaw na tym głośniku np z ARN 150 bo akurat mam. W sumie arn jako low endowa basówka spisze sie świetnie bo w 8-9L możesz spokojnie zejść do 45Hz@ -6dB co jest dobrym rezultatem w tym rozmiarze głośnika. Ale nic nie stoi na przeszkodzie wstawić tam coś innego.

Taki zestaw na początek do nauki i zabawy jest bardzo dobry. Nawet jak nie masz pomiarów to nie ma większego znaczenia bo wiele osiągniesz na słcuh lub drogą analogii. Wystarczy, że ci wysle plik z SW z moim pomiarem i symulując sobie tam zwrotnice będziesz mógł sie dowiedzieć co zmienic u siebie zeby uzyskać zamierozny efekt. Większość głosników TB w danym rozmiarze jest bardzo podobna, rożnią sie troche ch-kami ale zachowanie ze zwrotnicą dla głosnika szerokopasmowego bedzie analogiczne bo tam nie daje sie typowych filtrów dolno czy górno przepustowych ale filtry korugujące wybrane czesci pasma lub cale pasmo.

Skomentuj

Czyli lepiej zrobić 2.0 2-way. Monitorki muszą być małe ok 2-3l. To chyba za mało dla 14SK+PJ. Czyli np. HIVI 3BN + JAKIŚ ŚREDNIO-NISKO tonowy ?

Skomentuj

Do takiej muzyki polecam 2 way
                sam mam podobny gust muzyczny

jeżeli chcesz to stawiać na biurku przy ścianie to pomyśl nad 2.1 wtedy satelity w obudowie closed, bo bas się brzydko podbija przy ścianie :<

Skomentuj

Zamieszczone przez Tomky
                  Czyli lepiej zrobić 2.0 2-way. Monitorki muszą być małe ok 2-3l. To chyba za mało dla 14SK+PJ. Czyli np. HIVI 3BN + JAKIŚ ŚREDNIO-NISKO tonowy ?
                  2-3 litry to mało dla 14SK ale .... 5 litrów to wcale nie jest duża paczka :)

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=20143 zobacz

[ Dodano: 2010-08-15, 21:34 ]
                  Zamieszczone przez scythe1123
                  wtedy satelity w obudowie closed, bo bas się brzydko podbija przy ścianie
                  Lub Br szczelinowy z przodu :)

Skomentuj

Czaruję...
                  X