Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Niskotonowce do Tonsil Samba 130

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Niskotonowce do Tonsil Samba 130

Witam.
    Jako że moich ostatnich kolumn DIY się pozbyłem a na następny projekt raczej nie będzie czasu, wróciłem do poczciwych Tonsilów Samba 130, niestety już dawno jeden niskotonowy głośnik rozsypał się w pył ( nie było szans na regeneracje ) więc musiałem wstawić prowizorycznie jakąś chińską czternastkę, w oryginale był jakiś Tonsil MBC 160 P 7 Ohm ( sam nie wiem co to jest ale podobno współczesnym odpowiednikiem jest GDN 16/40 ).
    A więc jako że chińszczyzny mam już dość postanowiłem wstawić coś bardziej ambitnego.
    Oczywiście w grę wchodzi tylko wymiana obu przetworników.
    A więc zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze najadekwatniejszego woofera do tych kolumn. Zwrotnicy raczej nie chciałbym modyfikować bo jak wiadomo w "Sambach" dostęp do niej jest prawie niemożliwy :lol: Ale jak już by trzeba to się pobawię.
    Na razie moim faworytem jest:

http://stx.pl/gdn-16-50-8-sc.html

Wiem że ten głośnik to nic ciekawego ale nie znajduje żadnej lepszej opcji. W obudowę wejdzie tylko 16 cm albo w ostateczności po przeróbkach 17.

Proszę jednak Was o poradę. Może ma ktoś lepszy pomysł i do zaproponowania lepsze głośniki. Oczywiście cena tez odgrywa tu dużą rolę, ponieważ nie mam zamiaru ładować nie wiadomo jakiej kasy w ten "szajs", robię to tylko dlatego że te kolumny mają bardzo ładną górę i średnice ( lepsze od wszystkich Altusów i Mildtonów ).

Za wszelka pomoc z góry dziękuję.

Pozdrawiam
    Michał

Zamieszczone przez Coollfon
    Zwrotnicy raczej nie chciałbym modyfikować
    to w takim razie wsadz tam byle co

Zamieszczone przez Coollfon
    Na razie moim faworytem jest:

http://stx.pl/gdn-16-50-8-sc.html
    no ale nie to :???:
    ta seria glosniko nadaje sie jedynie dla gluchych ludzi ktorzy nie odrozniaja zabawki od glosnika :???:

to juz wolalbym poszukac jakies stare tonsile po regeneracji. napewno zagra ciekawiej i lzej :P

Skomentuj

Dobra przekonałeś mnie, pobawię się z tą zwrotnicą choćbym miał rozwalić pół obudowy :smile:
      Tylko nadal nie wiem jakie głośniki... :roll:

Skomentuj

Wracając do głośnika rozsypanego w pył. Przecież można bez problemu wstawić nową cewkę oraz membranę, zostawić tylko sam kosz od głośnika, wszystko inne wstawić nowe. Chyba, że dosłownie jest w pył rozsypany:)
        Pozdrawiam.

Skomentuj

Tego głośnika już dawno dawno nie mam bo żeby znaleźć pasującą do niego cewkę to chyba bym musiał kupić halę produkcyjną Tonsila i zrobić na zamówienie. Nigdzie nie szło tego dostać. Od 16/40 i 16/30 nie pasowała, dlatego głośnik spoczywa już gdzieś na wysypisku.

[ Dodano: 2010-08-23, 14:05 ]
          I co nikt nie ma żadnej propozycji ? :neutral:
          JA myślałem jeszcze nad STX 17-100-8 bo właściwie na upartego by wszedł...

Skomentuj

Czaruję...
          X