Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wytlumienie obudowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wytlumienie obudowy

Przeczytalem poradnik stronie glownej ale nie bardz rozumiem: "na wszystkie ścianki gąbka 1...2cm z zachowaniem odległości 1cm od płyty" Pierwsza czesc jest spoko ale z zachowaniem odleglosci 1cm od plyty to nie kumam w ogole. Ktos pomoze?

Mozesz nawet wieszac wytlumienie nie koniecznie naklejac na plyte (scianki) Gabka jednak nie jest najlepszym wytlumieniem, moze byc wata, welna itp. Na scianki mozesz przykleic mase birumiczna ale to drogo i nie na wszystkie scianki .Mozesz tlumic bardziej w okolicy basowca a na dole przy wylocie br nie, zalezy od szkoly i konstrukcji

Skomentuj

W jaki sposob wieszac?

Skomentuj

Kiedys widzialem rozpinane piernaciki z waty na zyleczkach, lyb na srubkach.Czasem kleje tez takie kule wielkie do wewnetrznych wzmocnien, mozna tez uszyc ze skrawkow polaru takie pionowe paski z kieszeniami na kulki waty i rozwiesic, mnostwo jest sposobow. W dobie mozliwosci kupienia platow waty mineralnej (nie mylic ze szklana) mozna wszystko.

Skomentuj

Dzieki. OK to juz zrozumialem.

Skomentuj

Najlepiej wytłumiać obudowę kilkoma materiałami ponieważ np:gąbka niejest w stanie wytłumić każdej czestotliwości jaką emituje subwoofer.
            Pozdrowienia.

Skomentuj

subwooferow nie trzeba wytlumiac tu liczy sie tylko i wylacznie sztywnosc obudowy

Skomentuj

Ciekawe jeszcze o tym nie slyszalem. Skad takie informacje?

Skomentuj

a co chcesz tłumić w subie?

Skomentuj

z prostych praw akustyki:
                    materiał tłumiący zauważalnie działa dla fal o długościach miejszych niż jego grubość, więc wytłumienia w kolumnach działają głównie na średnie częstotliwości.

ale z innej strony, wytłumianie subwooferów nie jest bez sensu (chociaż ja tego nie robię). wytłumienie bowiem zmiejsza prędkość dźwięku, co wpływa na np widzenie objętości przez głośnik, inne właściwości poduszki powietrznej, dobroć układu, częstotliwość rezonansową (szczególnie w BR)

Skomentuj

rk mozna prosciej? Kiedy wytlumianie daje pozytywne efekty a kiedy nie? zaznaczam ze nie mam zadnych specjalnych preferencji odsluchowych.

Skomentuj

nie ma prostych odpowiedzi.

dla głośników (nisko)średnio tonowych całkowite wytłumienie w obudowach zamkniętych jest zawsze wskazane.

w subwooferach zamkniętych całkowite wytłumienie też raczej daje tylko pozytywne efekty.

w obudowach rezonansowych (BR, BP) to różnie, najlepiej popróbować. bezpieczne jest kilku centymetrowe wytłumienie tylko na ściankach, jak przesadzisz będziesz miał obudowę z otworem stratnym. brak wytłumienia spowoduje bardzo dokładne i przewidziane działanie bassreflexu, ale też rezonanse w wyższych częstotliwościach.

w liniach transmisyjnych- koniecznie popróbować
                        w obudowach tubowych- żadnego wytłumienia (ewentualnie coś w komorze dopasowującej)

Skomentuj

nawet tego nie wiedzialem :), jestem na etapie robienia subka na 20/80/2 @ 38l BR i na wytlumienie mam 2cm gabke. nawet mialem szukac welny, bo podobno jest do tego lepsza, ale skoro w subie nie jest wazne wytlumienie to pozostane przy gabce :P

Skomentuj

Tak tez chyba zrobie najpierw zrobie bezwytlumienia a jak mi nie bedzie pasowac to pokombinuje ale jak mi sie tak znudzi to troszke wytlumie.

Skomentuj

tak tez jest napisane w artykule o wytlumianiu, ze najlepiej jest dobierac eksperymentalnie

Skomentuj

Prosciej :
                                gdybys nie wytlumil normalnej kolumny to w zakresie wyzszych czestotliwosci (niz bas) zobaczylbys nierownomiernosci na ch-ce spowodowane falami stojacymi wewnatrz i wyzszymi rezonansami.Subow aktywnych w wiekszosci sie nie tlumi bo emituja tylko niskie dzwieki (dlugia fale ktore nie sa w stanie wytworzyc w obudowie fali stojacej tylko jeden rezonans do ktorego dostrojonu jest BR - musialyby sie zawinac pare razy ale predzej wygasna-) W subach pasywnych gdzie filtrowanie wyzszych czest nie jest tak skuteczne stosuje sie czasem odpowiednie tlumienie.

Skomentuj

a tak wlasciwie to z jakiego wzoru sie liczy dlugosc fali, bo nawet tego nie wiem

Skomentuj

bierzesz predkosc fali akustycznej w powieytrzu 343m/s i czestotliwosc.Wzory te sa popularne szczegolnie przy obliczaniu labiryntow poczytaj o tym.

[ Dodano: 2004-07-02, 08:38 ]
                                    Nie czytales dokladnie.BR tlumi sie w okolicy glosnikow a przy samej rurze nie.
                                    Normalna kolumne zawsze sie tlumi no chyba ze to specyficzna tuba.
                                    Suby takze bywaja ale to juz korekcja na podstawie badan (producent ma na to fundusze i warunki).

Skomentuj

Witam

a wpadlo mi do glowy cos takiego:

na sciankach suba (oczywiscie obudowa b sztywna, BR) przyklejone papierowe wytloczki do jajek (wszystkie scianki procz przedniej) bez zadnej gabki waty czy innego ustroju.

jaki jest tego sens? ktos probowal?

LS

Skomentuj

nie wiem czy się to sprawdzi.. w subie raczej najważniejsza jest jego wytrzymałość ponieważ te niskie tony i tak nie będą całkowicie zatrzymane przez np wytłoczki z jajek:P
                                        Pozdro

Skomentuj

Czaruję...
                                        X