Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

HECO SSP-30 i prosba o pomoc z wzmacniaczem luxmana

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

HECO SSP-30 i prosba o pomoc z wzmacniaczem luxmana

Witam,

Kupilem cos takiego:
    http://allegro.pl/show_item.php?item=1191306575

Heco pps-30, spec:
    * Producent: Heco Hennel + Co
    * Modell: PPS 30 Model: PPS 30
    * Baujahre: 1981-1984 Rok produkcji: 1981-1984
    * Hergestellt in: Schmitten, Deutschland Wyprodukowano w: Schmitten, Niemcy
    * Farbe: Braunmetallic, Schwarzmetallic Kolor: brązowy metalik, Black Metallic
    * Abmessungen: 290 x 460 x 220 mm (B x H x T) Wymiary: 290 x 460 x 220 mm (szer. x wys. x głęb.)
    * Gewicht: 11 kg Waga: 11 kg
    * Neupreis ca.: 750,- DM (UVP Paar) Oryginalna cena ok.: 750, - DM (para EIA)

* Bauart: 3-Wege geschlossen Kompaktlautsprecher Konstrukcja: 3-drożny zamknięta kompaktowe głośniki
    * Chassis: Podwozie:
    o Tiefton: 1x 230 mm Głośnik niskotonowy: 1 x 230 mm
    o Mittelton: 1x 38 mm Kalotte Mid: 1x 38 mm kopułka
    o Hochton: 1x 19 mm Kalotte Głośnik wysokotonowy: 1 x 19 mm kopułka
    * Belastbarkeit (Nenn-/Musikb.): 80 / 120 Watt Obsługi (Nenn-/Musikb.): 80 / 120 watów
    * Wirkungsgrad: Wydajność:
    * Frequenzgang: 30 - 25.000 Hz Pasmo przenoszenia: 30 - 25.000 Hz
    * Übergangsbereiche: 1.000 / 4.000 Hz Przejście obszarach: 1000 / 4000 Hz
    * Impedanz: 4 Ohm Impedancja: 4 omy

W skrocie - 3 drozne zamkniete, impetancja 4 Ohm (choc jest w srodku jakies 'cos', dzieki czemu mozna podpiac pod 8 Ohm). Totalny eksperyment (wczesniej sklanialem sie ku sansui 5-cio droznych... $%@#@#) i wiem, ze pojechalem po bandzie - ale imho lepiej stracic mniej i zlapac troche doswiadczenia, niz wydac duzo duzo wiecej i zdobyc go tyle samo ))

Czytajac, czytajac, czytajac doszedlem do wniosku, ze dobrym wzmacniaczem bylby luxman - lv112 lub ew. lv113 - ten ostatni ma daca na pokladzie do podlaczenia swiatelkiem. Pierwszy jest w kilku sztukach na allegro, drugi - tylko jeden, jednak cos w nim nie smiga do konca (rozmawiam z allegrowiczem w tej sprawie i jeszcze nie udalo sie ustalic sedna).

Nie mniej - o kolumny nie pytam (choc ktos moze mnie odrazu zjechac / uprzedzic do nich), natomiast pytanie tyczy sie tego, czy luxman dobrze zagra z wspomnianymi heco?
    Slucham cicho i bardzo cicho... W sypialni 10m2, muzyka - od klasyki po pop, zrodlo - pc (albo swiatlo z intregry, albo ew. dokupie lepsza muzyczna jesli pojdzie zwyklym kablem), i zalezy mi przede wszystkim aby ten prawie 25cm glosnik wydawal z siebie wiecej niz 'pssst' w trakcie cichych odsluchow.

Jesli nie luxman lv112 / lv113 to jestem plastyczny na wszelkie propozycje...
    ps. dodam tylko, ze jestem totalnym laikiem - to moje pierwsze stereo (sic) nie liczac kilkunastu kompletow glosnikow do pcta, z ktorych z niczego zadowolony nie bylem (a najlepsze i chyba najtansze jakie mialem to 3drozne gemiusy 1250).

Licze na Was i nawet browara moge postawic 10 osobom za nakierowanie mnie na dobra sciezke.

a dlaczego uparłeś się na tego luxmana? z tymi kolumnami zagra jak każdy inny.
    kup jakiś sensowy wzmacniacz np: yamaha, sony denon i będzie to dobrze grało. :wink:
    róznicy na tym czy na tamtym wzmacniaczu na tych monitorach nie usłyszysz.
    powiedz jaka kwotę masz na wzmacniacz to Ci doradzimy jaki dokładnie model.

Skomentuj

Ja bym wymienił kolumny a wzmacniacz jest dobry i wymiana na mocniejszy zmieni tylko moc. Kolumny zamknięte grają "studyjnie" czyli bez podbitych basów i bez pogłosu z Bas refleksu, służą bardziej do analizy utworów ale kiedyś tak słuchano i podobało się to ludziom.

Skomentuj

Kolumn nie wymienie - od poczatku uparlem sie do 3-droznych i albo sie sparze albo bede sie cieszyl

Na wzmacniacz 300-500PLN, nawet za 200PLN moze byc. Wydalbym i wiecej, z tym, ze to dla mnie 'pierwszy piecyk' i wolalbym go pozniej oddac za pol kupionej ceny niz znosic do piwnicy. ps. Wzmacniacz moze byc ampli stereo - nawet byloby lepiej, choc bez upierania sie na cokolwiek.

[ Dodano: 2010-08-19, 23:15 ]
        Profesjonalista: zapomnialem dodac: zalezalo mi na zamknietych, bez dziury (b. refleksu) - czy one analityczne beda? tego to ja nawet nie bede wiedzial nawet, gdy skompletuje wzmacniacz )) nie mniej - z b. refleksem latwo znalezc / posluchac - takich starych rupieci, to juz nie bardzo

[ Dodano: 2010-08-20, 13:48 ]
        Ok, ostatecznie Yamaha CA-800 czy Luxman LV113?

Skomentuj

Czaruję...
        X