Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wielkość szczeliny subwoofera a wpływ na zniekształcenia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wielkość szczeliny subwoofera a wpływ na zniekształcenia

Witam,

Jako, że nie jestem doświadczonym z akustyki, chciałbym się zapytać, czy wpływ "wysokości" szczeliny (którą w moim subwooferze wyznacza wysokość stopki) pomiędzy podłogą, a głośnikiem subwoofera, który oczywiście jest zamontowany od spodu obudowy wraz z tunelem b-r, ma jakiś wpływ na jakość dźwięku, jego zniekształcenie, rozchodzenie się czy cokolwiek?

Pytam tak z ciekawości, gdyż zamierzam zrobić nową obudowę do mojego Jamo Sub200 i chcę po prostu zrobić sobie dodatkową jakby podstawę pod subwoofer oraz chcę obniżyć wysokość szczeliny do 18mm.

Poniżej załączam zdjęcie sub'a, żeby było wiadomo, o jakie stopki i szczelinę chodzi.

Dziękuję za odpowiedź,
    Pozdrawiam!
    Załączone pliki

Jak juz robic to nowego suba. Po co nowa obudowa? Stara sie rozleciala?

Skomentuj

ma to znaczenie
      ale jakie i jak to wplywa to jeszcze nie wiem - nie doszedlem jeszcze do etapu nozek do suba :P

Skomentuj

Re: Wielkość szczeliny subwoofera a wpływ na zniekształcenia

Zamieszczone przez Daround

...czy "wysokości" szczeliny pomiędzy podłogą, a głośnikiem subwoofera,ma jakiś wpływ na jakość dźwięku, jego zniekształcenie, rozchodzenie się czy cokolwiek?
        Na pewno ma jakiś wpływ,ale czy słyszalny? to już zależy na ile tniesz suba. Było już o tym na forum,obudowa z krótkimi nóżkami i głośnik zamontowany od spodu grający w podłogę działają trochę jak BP. Yamaha żeby zniwelować powstające zniekształcenia zastosowała podkładkę ze stożkiem i fale które wytwarza głośnik nie odbijają się od podłogi tylko gładko są kierunkowane na boki.

Coś w tym rodzaju: http://allegro.pl/item1184929079_sub..._2_kolory.html

Skomentuj

Ścianka obudowy w której jest umieszczony głośnik będzie działać jak filtr pasmowo przepustowy, więc śmiało można powiedzieć że będzie to podchodziło pod bandpass. Jednak zakres działania będzie o wiele wykraczał poza oktawy niskotonowe więc wpływ na pasmo będzie prawdopodobnie żadne. Natomiast ciekawy może być wpływ na dopasowanie impedancji akustycznej ośrodka, co w efekcie może zaowocować nieco lepszą wytrzymałością mocową.

Skomentuj

Czaruję...
          X