Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prośba o pomoc w rozpoczącziu budowy i doborze elementów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prośba o pomoc w rozpoczącziu budowy i doborze elementów

Witam wszystkich na tym forum. Czytam to forum od kilku tygodni ale dopiero teraz przyszedł czas aby się zalogować i poprosić o pomoc. Zacznę od tego iż jestem zauroczony Waszym zapałem i efektami pracy przy waszych projektach. Wiele konstrukcji estetyką i dokładnością wykonania po prostu powala.
    Przejdę do sedna tematu. Jestem na etapie nagłaśniania kina domowego. Na razie posiadam projektor Epsona TW700, ekran elektryczny Avtek-a, amplituner kina Onkyo TX-SR606 oraz przygotowane całe pomieszczenie. Przyszedł czas na wybór kolumn które niestety albo muszą poczekać ponieważ budżet domowy jest w pewnym stopniu ograniczony (nie chcę również stanąć przed groźbą rozwodu słuchając zapytania kobity "albo my razem na wakacjach albo ty sam ze swoimi głośniczkami" :mrgreen: )
    Planowałem zakupić zestaw 5.0 (na razie bez suba) firmy Monitor Audio oparty na frontach BR6 >>Takie<< . Niestety same fronty kosztują dość sporo. Drugą sprawą jest to że w przyszłości i tak chciałbym sprawić sobie sprzęt strikte stereo. Do stereo te BR6 nie zadowalają mnie jakoś specjalnie.

Chciałbym spróbować sił we własnej konstrukcji. Posiadam dobrze wyposażony warsztacik, mam piły, szlifierki, mam również frezarkę. Narzędzia nie są mi obce i patrząc na Wasze konstrukcje wiem że techniczne wykonanie nie byłby problemem.
    Nie wiem natomiast co wybrać za przetworniki pod kino domowe? Amplituner posiadam taki jak napisałem, pokój ma wymiary 5,5mx4,5m czyli około 25m kw. Chciałbym żeby ten sprzęt był czysto pod kino domowe lecz chcę też zaznaczyć że nie do końca chodzi mi o filmy. Oczywiście również ale głównie jestem fanem koncertów bluray (po to zakupiłem projektor), większość koncertów jakie posiadam są w dolby. Muzyka to najczęściej gitarowe brzmienia.

Na początek oczywiście zajął bym się frontami i tutaj proszę o pomoc. Jakie przetworniki do takich potrzeb?

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Zapomniałeś chyba o najważniejszym :smile:
    Budżet ?? (i czy na całe kino czy na fronty tylko? bez tego ani rusz )

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
      Zapomniałeś chyba o najważniejszym :smile:
      Budżet ?? (i czy na całe kino czy na fronty tylko? bez tego ani rusz )
      Przepraszam,.....faktycznie zapomniałem o budżecie. Tak jak napisałem w pierwszym poście Fronty sklepowe które mnie interesowały kosztują 2500zł lecz jest to za dużo. Z drugiej strony przyjąć np. połowę tej kwoty na same przetworniki (czyli 1250zł) to trochę strach gdyby coś nie wyszło.
      Może powiedzmy że chciałbym przeznaczyć 800zł na same przetworniki (tylko do frontów). Proszę nie liczyć w tym MDF-u i materiałów ponieważ dla mnie to są materiały do którym mam dobry dostęp i większość z tego będę miał za darmo. Kwota jaką założyłem jest oczywiście elastyczna, czyli jeśli Wy jako doświadczeni w temacie uważacie że np. warto dorzucić 200zł bo diametralnie podniesie to jakość odsłuchową całego projektu to proszę o takie propozycje. Tak samo w drugą stronę. Jeśli np. kupię komplet przyzwoitych przetworników za 600zł bo np. następny próg zaczyna się od 1000zł w górę to też takie sugestie będą mile widziane.

Jeszcze raz chciałem tylko zaznaczyć że to mają być fronty do kina w którym w większości będą odtwarzane koncerty w wysokiej rozdzielczości i dobrej jakości dźwiękowej.

[ Dodano: 2010-08-22, 19:24 ]
      Przepraszam że nie edytuję postu ale to jakby nowa myśl. Po całej nocy wertowania specyfikacji i opinii na temat różnych przetworników dochodzę do wniosku że chyba nie ma sensu dużo inwestować na początek. Nie wzbraniam się od tego że to będzie jedyna moja konstrukcja więc chyba na początek zacznę od czegoś co wymaga skromniejszych nakładów. Jako jedna z wielu osób jestem fanem projektu kolegi @bingant pt. "3 drogi dla ubogich". Chciałbym jednak zrobić tutaj zestaw oparty na nieco lepszych przetwornikach mianowicie AWX-ach. Proszę mi jednak pomóc jak to wszystko podobierać?

Skomentuj

Czaruję...
      X