Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Który projekt będzie lepszy - stx fx-200 czy 3d SCX?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Który projekt będzie lepszy - stx fx-200 czy 3d SCX?

Panowie nie potrzebnie grzebałem w necie, przez co znalazłem na stronie stx.pl ciekawy projekt bliźniaczo podobny do tego, który chcę wykonać. No i przez to w głowie zrodził się konflikt, który muszę szybko rozwiązać, bo wysłałem już do sklepu zapytanie o ofertę. Mówię tutaj o projektach:
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...bf2d5a248f1ad7 (ten chcę zrobić)

http://stx.pl/fx-200-diy.html

Na pierwszy rzut oka różni się on tylko tweeterem i teraz zastanawiam się, czy opłaca się go podmienić na ten droższy (i to nie mało - różnica w cenie między 27, a 96zł jest znaczna). No ok mówię projekt zwrotki jest, można robić. Ale jest jeszcze jeden szczegół, a raczej nie wiadoma. Widzę, że br ma promień 42=84 średnicy. A to oznacza, że jest inaczej strojony. No i tutaj już jest mały schodek do pokonania, ponieważ nie ma podanej długości frontu, co uniemożliwia obliczenie obj. komory. Więc zmienia się komora, strojenie i gwizdek. Czy zmiana obj. i strojenie ma wpływ na zwrotkę? chodzi mi o sytuację gdy przenoszę zwrotkę i gwizdek do projektu z elektrody, gdzie inaczej jest strojony br niż w stx. Potrzebuję opinii w co powinienem zainwestować.Lekko przeprojektować te kolumny pod stx-a, czy te 150zł, które musiałbym dołożyć do tweeterów lepiej dołożyć do wzmaka?

aha no i linki do tweeterów:
    http://stx.pl/gdwk-10-200-8-pj.html
    http://www.stx.pl/gdwk-10-250-8-awx.html

Swoją drogą to stx moim zdaniem wyznacza standardy jeśli chodzi o strony www i dane techniczne głośników. No żaden producent na świecie nie podaje aż tylu parametrów, rysunków, szczegółów, opisów. Aż ciepło na sercu się robi przeglądając projekty na ich stronie. Aż się chce u nich kupować

Witaj.. Dokładając do tych wysokotonowych AWX musisz liczyć się też z tym że dokładasz do zwrotnicy z STX,a.. Moim zdaniem zrób na początek projekt z tym tańszym wysokotonowym a w następnej konstrukcji użyj lepszych przetworników.. Jeśli to Twoja pierwsza konstrukcja to w zupełności zadowoli Cię ten tańszy wysokotonowiec.. Strojeniem się nie martw bo wspulnie na forum coś dobierzemy..
    Przykład konstrukcji z tańszym wysokotonowcem..:
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16331

Skomentuj

No właśnie to moja pierwsza konstrukcja. Tylko, że raczej nie będzie już następnej konstrukcji (przynajmniej dla mnie), więc chciałbym zrobić ją na tip-top. Kasą aż tak się nie przejmuję, gdyż pierwotnie zakładałem tonsile 13/50/9 :lol: No ale tam tweetery kosztują tyle co wszystkie przetworniki stx. Jednak ten projekt mi się bardzo podoba, a ze względu na kasę bardziej przystępny. Myślę, czy nie warto by było do tego dorobić jakichś monitorków na tył, żeby uzyskać wrażenie przestrzenności. Na dzień dzisiejszy u mnie w pokoju bzyczy sobie zestawik 5.1 do kompa i powiem szczerze, że bardzo lubię wrażenie przestrzenności. No ale to tylko niczym nie podparte "tak sobie myślę".

W każdym razie czekam na inne opinie. Korci mnie dołożyć do tych tweeterów jeszcze bardziej jak pokazałeś mi te bajecznie piękne kolumny bo:
      Może PJ-ka daje trochę do życzenia, ale przez przypadek chyba udało mi się znaleźć na to radę. Różnica w wysokości pomiędzy tylnymi a przednimi kolcami, wynosi 2cm. Nie wiem (nie mierzyłem) o ile stopni w ten sposób jest pochylona przednia ścianka, ale jest o wiele lepiej niż na wprost. Nie sypie tak piaskiem
      W moim założeniu kolumny raczej muszą stać na wprost, bez pochylania. Trochę mnie to martwi. Ale jak już mówiłem wszystko przez to, że za dużo grzebałem w necie. Nie znalazłbym projektu stxa to bym spał spokojnie.

Skomentuj

To już lepiej zrób projekt na AWX. kasa tylko trochę większa a głośniki zdecydowanie lepsze.

http://www.stx.pl/mx-140-diy.html

lub większe: http://www.stx.pl/fx-300-diy.html

w porównaniu z fx-200 to już inna klasa głośników.

Skomentuj

Robiąc MX 140 lub FX-300 ręcznie niewiele zaoszczędzisz w stosunku do ceny "sklepowej" STX-a (może jakieś 100-150) zł. No chyba, że masz dostęp do warsztatu i materiałów "drewnopochodnych" za darmo, wtedy się opłaca.
          Co do zwrotnicy w tych dwóch zestawach, prościej je po prostu zamówić gotowe z STX-a.

Skomentuj

marian, te monitorki, które pokazałeś to jak dla mnie odpadają bo ja chcę zrobić kolumny. Chyba, że masz na myśli połączenie:
            GDWK-10-250-8-AWX
            GDN-18-140-8-AWX
            GDN 22-140-8-SCX

Jeśli tak to chętnie bym coś takiego zmajstrował. Interesuje mnie zestaw raczej trójdrożny wyłącznie do słuchania muzyki. Przeważnie elektroniczna, hip hop, house basiste, mięsiste kawałki. Zdarza się disco jakieś, ale z dobrymi basami. No i mam ambicję zrobić wszystko samemu (oczywiście wolę sprawdzone rozwiązania dlatego chcę gotowy, sprawdzony projekt), dlatego zrobię samemu zwrotki zamiast kupować gotowe. Co ważne zestaw musi dobrze wyglądać. Stylizowany raczej na coś takiego z projektu elektrody - będzie pasowało do mebli. Te FX-300 tak średnio mi się podobają, ale charka od linijki rysowana widzę. Powiem tak. za cenę tych FX-300 to bardziej bym się skłaniał zrobić coś na tonsilach 13/50/9. Dobrze wygląda i nie słyszałem marnego słowa na ten zestaw. Pytanie tylko czy warto tyle dopłacać. Jeśli efekt jest faktycznie wart ceny to ok. I ponawiam pytanie, czy lepiej wyłożyć więcej $$$ na kolumny, czy dołożyć do wzmaka? tak planuję delikatnie wyłożyć na wzmaka do 500zł.

Skomentuj

Zamieszczone przez kremien
              marian, te monitorki, które pokazałeś to jak dla mnie odpadają bo ja chcę zrobić kolumny.
              Te monitory możesz również przerobić na kolumny wolno stojące oczywiście przy zachowaniu odpowiedniego litrażu dla głośników .

Chyba, że masz na myśli połączenie:
              GDWK-10-250-8-AWX
              GDN-18-140-8-AWX
              GDN 22-140-8-SCX
              To połączenie nie jest najlepsze. Po pierwsze 18cm midwoofer jako średniak się marnuje , po drugie nie masz do tego zwrotnicy , chyba że górę tzn AWXy byś zasilał osobnym wamacniaczem a Gdn 22 aktywnym wzmakiem chodz w tym wypadku koszty znacznie rosną.

I ponawiam pytanie, czy lepiej wyłożyć więcej $$$ na kolumny, czy dołożyć do wzmaka? tak planuję delikatnie wyłożyć na wzmaka do 500zł.
              Moim zdaniem lepiej jest dołożyć te 150 zł do kolumn gdyż na wzmacniacz masz 500zł a za tą cenę kupisz już coś sensownego a dokładając 150zł za dużo nie zyskasz chyba że była by to jakaś okazja .

Skomentuj

marian, te monitorki, które pokazałeś to jak dla mnie odpadają bo ja chcę zrobić kolumny. Chyba, że masz na myśli połączenie:
                GDWK-10-250-8-AWX
                GDN-18-140-8-AWX
                GDN 22-140-8-SCX
                Nie ma zwrotnicy do tego, ponadto AWX to inna klasa niż SCX.
                Jeśli tak to chętnie bym coś takiego zmajstrował. Interesuje mnie zestaw raczej trójdrożny wyłącznie do słuchania muzyki.
                Poczekaj na GDM AWX - kiedy będzie, to pewnie ktoś z grona STX da przeciek.
                Przeważnie elektroniczna, hip hop, house basiste, mięsiste kawałki. Zdarza się disco jakieś, ale z dobrymi basami.
                Najlepiej kup Alpierda / Dibeisi za 30-40PLN, "gwizdki" + dwa kondy i wsadź to w obudowę po meblach z PRLu. Dla takich wymagań nie trzeba nic lepszego. Jeszcze byś się przestraszył normalnego dźwięku bez podbarwień.

Ludzie dzielą się na trzy grupy:
                1. Audiolole tzn. audiofile co myślą, że słyszą różnicę.
                2. Normalni ludzie z normalnym/troszkę lepszym słuchem znający się na rzeczy.
                3. Kowalski i Nowak co lubią jak dudni, zamiata dywan i robi masaż klaty.

Skomentuj

Co ważne zestaw musi dobrze wyglądać.
                  Jak zrobisz tak będzie wyglądał :razz:

c00xer a ty do jakiej grupy sie zaliczasz? :smile:

Skomentuj

c00xer a ty do jakiej grupy sie zaliczasz? :smile:
                    Na szczęście wyrastam z tej 3 :)

Skomentuj

Zamieszczone przez c00xer
                      Najlepiej kup Alpierda / Dibeisi za 30-40PLN, "gwizdki" + dwa kondy i wsadź to w obudowę po meblach z PRLu. Dla takich wymagań nie trzeba nic lepszego. Jeszcze byś się przestraszył normalnego dźwięku bez podbarwień.
                      Nie no bez przesady kolego. To jakiej muzy słucham wcale nie znaczy, że nie umiem docenić jakości dźwięku. wiem, ze nie to miałeś na myśli, ale brzmi lekko obraźliwie. Ja uważam, że akurat muzyka, której słucham jest bardzo wymagająca względem sprzętu, pełna detali i smaczków, które trzeba usłyszeć. Do tego potrzebny jest w miarę dobry sprzęt żeby nie pierdziało, nie sypało piachem i ma zadowolić normalne, wcale nie audiofilskie ucho, ale nie chodzi też o "masaż klaty".

Tak szczerze mówiąc to 100 razy bardziej rozumiem kowalskiego z 3 kategorii niż audiofila (audiolola też). Kowalski wie, że chce posłuchać muzy tak jak mu się podoba i jaka mu się podoba. A audiofile? śmieszy mnie zachowanie znawców audio, którzy słuchają Anny Marii Jopek i innych Pavarotti, ponieważ tam można usłyszeć dopiero "aksamitny", "sterylny", albo z "lekką nutką dekadencji" dźwięk. Tak naprawdę to oni słuchają sprzętu, a kowalski słucha muzyki i choć nie potrafi odpowiedzieć na pytanie jaki ma sprzęt to ma z tego 1000 razy większą radochę niż audiofil. I to jest cała tragedia audiofilstwa. Oni nie są świadomi. Są tak ślepi, że aż szkoda człowieka. Ale z drugiej strony wiem o co chodzi. Apetyt rośnie w miarę jedzenia i mnie także powolutku to łapie.

Ja zawsze stawiałem na car audio. Ponieważ na tym polu osiągnąłem już to co chciałem postanowiłem zbudować jakieś ładne mebelki do domu. Mam pewne doświadczenie, ale i wymagania i szukam czegoś w dziewiczym dla mnie obszarze jakim jest home audio. Chciałbym po złożeniu przeżyć znane wielu osobom piękne uczucie, jakie się pojawia przy pierwszym odsłuchu. Żeby się nie rozczarować wolę popytać ludzi mających doświadczenie. Nie będę czekał na premierę jakiegoś AWXa, bo trzeba będzie czekać na jakieś dopracowane konstrukcje. Mam tylko dylemat, czy warto dołożyć i zaufać projektowi STX, czy ten z elektrody. Wiecie przeczytałem masę dobrych opinii o tych zestawach, ale i troszkę krytyki. 20 osób mówi, że gra świetnie, ale 1 osoba powie, że sypie piachem i już robi mi w głowie konflikt. A to dlatego, że nie lubię ostrych wysokich, a spodziewam się dobrego efektu. A jak nie to się zdenerwuję i kupię 4 tonsilki 13/50/9 i chyba nikt mi już nie powie marnego słowa :P

Słucham wyłącznie mp3, więc audiofilskie konstrukcje wcale mnie nie obchodzą. Chcę tak jak każdy jak najtańszym kosztem mieć jak najlepiej, ale nie będę żałował kasy, jeśli mam się zawieść. Dlatego wytypowałem ten zestaw. Czy słusznie? to już pytanie do was i szczerze mówiąc to liczę na jak najwięcej alternatywnych propozycji, bo a nuż zaczepię się o jakiś inny projekt, którego sam nie znalazłem :)

[ Dodano: 2010-08-22, 18:05 ]
                      mały edit:
                      Znalazłem taki projekcik ze zmienionym wysokim na AKX. Co sądzicie o takim wykonaniu? Może jak zbuduję ten projekt bazując na tym z PJ będzie dobrze? Widzę, że wystarczy lekko przeprojektować zwrotkę i zmienić gwizdek. Czy reszta może być w/g projektu, od którego chciałem zaczynać? Poniżej link do projektu z AKXem:
                      http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1544898.html

Skomentuj

A moze zamiast robic 3-way z rozbudowana zwrotka, lepiej bedzie zrobic 2-way na czyms typu seas czy vifa z jakas fajna 18cm? Jezeli zdecydujesz sie na awx za prawie 100, to w sumie roznica w cenie nie bedzie duza. Mozna pomyslec:)

Skomentuj

Zamieszczone przez DeKeR
                          A moze zamiast robic 3-way z rozbudowana zwrotka, lepiej bedzie zrobic 2-way na czyms typu seas czy vifa z jakas fajna 18cm? Jezeli zdecydujesz sie na awx za prawie 100, to w sumie roznica w cenie nie bedzie duza. Mozna pomyslec:)
                          A wiesz jakoś nie myślałem o zestawie dwudrożnym.Nigdy nie miałem zaufania do dwóch dróg. 3-way i ładnie wygląda i każdy głośnik przetwarza swoje pasmo i wszyscy są zadowoleni. W każdym razie widzę, że jest dużo konstrukcji DIY 2-way, więc pewnie jest to opłacalne. Poczytam, pomyślę, ale na dzień dzisiejszy z powodu mojej niewiedzy chcę zrobić 3-way

Skomentuj

Zamieszczone przez c00xer
                            To wychodzi na to że jestem w pod grupie 1,5. czyli jestem nie normalny? "audiodebilem" nigdy nie będę,jeśli nie będę słyszał różnicy to powiem że nie słyszę i nie będę sobie wkręcał że jest różnica tylko dlatego że głośnik kosztował drożej.

Tak szczerze mówiąc to 100 razy bardziej rozumiem kowalskiego z 3 kategorii niż audiofila (audiolola też). Kowalski wie, że chce posłuchać muzy tak jak mu się podoba i jaka mu się podoba. A audiofile? śmieszy mnie zachowanie znawców audio, którzy słuchają Anny Marii Jopek i innych Pavarotti, ponieważ tam można usłyszeć dopiero "aksamitny", "sterylny", albo z "lekką nutką dekadencji" dźwięk. Tak naprawdę to oni słuchają sprzętu, a kowalski słucha muzyki i choć nie potrafi odpowiedzieć na pytanie jaki ma sprzęt to ma z tego 1000 razy większą radochę niż audiofil. I to jest cała tragedia audiofilstwa. Oni nie są świadomi. Są tak ślepi, że aż szkoda człowieka.
                            Słuchają np. jak napisałeś Anny Mari Jopek bo po pierwsze lubią a po drugie taka płyta jest dobrze nagrana (np. "nienasycenie),wiem bo sam słucham i mam Jej parę płyt. Nie uwierzysz do puki sam nie usłyszysz. Słuchasz muzyki w której nie ma żywych instrumentów,co za tym idzie,nie ma w muzyce tej "przestrzeni" (i nie mówię tu o dilejach,sztucznych pogłosach itp.). I dobrze piszesz,dopiero w takiej muzyce znajdziesz "aksamity",w elektronice,hip-hopie i muzyce typu umpc umpc byle dudniło nigdy tego nie będzie więc jest nie zaliczana do muzyki "audiofilskiej".

Mam monitory na Visatonie i Seasie które najlepiej się sprawują w Jazzie. Kolega chce je ode mnie odkupić więc mu pożyczyłem na odsłuch. Co się okazało? gdy odsłuchiwał je na swoich płytach to one po prostu nie grały,a stare altusy czy tam miltony grały. Ocenił te monitory na kiepskie... Jaki z tego morał? altusy i inne tego typu kolumny mają podbity bas na,czort wie,może 80Hz? potem dziurę,i na końcu piszczące wysokie tony. Ale co tam,na nie których robi to szał bo przecież jest bas umpc umpc.

A co do audiofili z "górnej pułki" że tak powiem,to już ich choroba z której osobiście się również śmieje (np. odsłuch kabli sieciowych...żałosne).

A wiesz jakoś nie myślałem o zestawie dwudrożnym.Nigdy nie miałem zaufania do dwóch dróg. 3-way i ładnie wygląda i każdy głośnik przetwarza swoje pasmo i wszyscy są zadowoleni.
                            Zadowoleni bo nie słyszeli nic lepszego. Najgorzej doradzać komuś komu wydaje się że wie lepiej. Może jednak będzie lepiej jak kupisz stare poczciwe Altusy,"znawcy" powiadają że są najlepsze do każdej muzyki.

Skomentuj

Nigdy nie miałem zaufania do dwóch dróg.
                              Ja też nie, dopóki nie posłuchałem MX-140. I teraz podłogówki dla siebie robię też 2-drożne

Skomentuj

Też miałęm na początku brak zaufania do 2 way, dlatego miałem FX-200, a teraz mam 2 way z GDN AWX na dole i wg mnie jest lepiej mimo tego że GDN jest mniejszy

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
                                  Też miałęm na początku brak zaufania do 2 way, dlatego miałem FX-200, a teraz mam 2 way z GDN AWX na dole i wg mnie jest lepiej mimo tego że GDN jest mniejszy
                                  Mam identyczne odczucie ( Jak również konstrukcję) z tym, że mam monitory i na brak basu w 15m2 na prawdę nie ma co narzekać jest go tyle ile ma być. Jeśli zależy ci na basie rób podłogówki. I jak masz robić kolumny na tym stx-ie to na górę bierz tego seasa będziesz na pewno zadowolony i basu na pewno nie zabraknie. Słucham także trance, house także możesz mi zaufać :) . Mam odczucie, że jest go nieraz więcej w niektórych 8calówkach, ale co najważniejsze nie chodzi o ilość ale jakościowo jest bardzo dobry bardzo naturalny. Ogólnie to sorry za offtopa ale 22-140 scx to bardzo przeciętny głośnik i nadal uważam, że choć jest w podobnej cenie do tonsila 20/80/2 to nie ma co nawet go porównywać.

Skomentuj

Mam tylko dylemat, czy warto dołożyć i zaufać projektowi STX, czy ten z elektrody. Wiecie przeczytałem masę dobrych opinii o tych zestawach, ale i troszkę krytyki. 20 osób mówi, że gra świetnie, ale 1 osoba powie, że sypie piachem i już robi mi w głowie konflikt. A to dlatego, że nie lubię ostrych wysokich, a spodziewam się dobrego efektu
                                    Jeśli koniecznie chcesz kolumny 3-drożne na głośnikach z STX'a to radzę raczej dołożyć trochę pieniędzy i zrobić zestaw z wysokotonówką AWX. PJ'ka... cóż, są opinie, że jak za swoją cenę to jest to dobry głośnik - i tak rzeczywiście jest ale niestety nie można zaprzeczyć, że generalnie jest to i tak marny przetwornik. Miałem z nią do czynienia i jakoś zawsze wyciągałem łapę do pokrętła od wysokich tonów żeby je po prostu przyciszyć bo momentami potrafiły powiercić dziurę w uchu. Nie ma co prawda nieustannego "sypania piachem" ale w najmniej oczekiwanym momencie PJ'ka potrafi zaskrzeczeć tak, że aż się skrzywisz.
                                    Ten zestaw z AKX zamiast PJ - cóż, ciężko powiedzieć czy jest OK. Z tego co widzę to modyfikacja zwrotki polega tam tylko na dodaniu tłumika na wysokotonówce - ciężko ocenić taki zabieg. Gdzie byś nie zapytał każdy, kto trochę się orientuje w temacie, powie Ci, że nie można dowolnie zmieniać głośnika bez ingerencji w zwrotnicę - a ingerencja w zwrotnicę bez pomiarów całości to jak kulą w płot - niby podoba Ci się jak gra ale nigdy nie będziesz pewien czy nie można grać o niebo lepiej. Ja nie szedł bym w tamtym kierunku.

Kilka osób napisało o projekcie opartym na 18-AWX (tutaj do wyboru w zestawie z wysokotonówkami AWX lub Seas). Testuję teraz ten głośnik (akurat w obudowie TL) i jestem nim wręcz zachwycony. Schodzi bardzo nisko (przynajmniej w TL'ce) a przy tym gra dynamicznie i bez żadnego zażenowania rodzajem odtwarzanej muzyki. Jeśli zabraknie Ci basu (o co raczej sie nie obawiam) to zawsze możesz go podbić odpowiednim strojeniem. Dodatkowo, jeśli przyjdzie Ci ochota na posłuchanie "bardziej wymagającej muzyki" (bo jednak techno czy hip-hop do wymagających raczej bym nie zaliczył ) to będziesz miał zestaw w sam raz.

Nie na temat...
                                    Żeby było jasne - ja nie śmieję się z tego, jakiej ktoś muzyki słucha. >>Audiofilem<< (cokolwiek to oznacza bo często używa się tego w formie pejoratywnej - dlaczego?) chyba też nie jestem. Trzeba jednak obiektywnie stwierdzić, że w takiej muzyce jak techno, hip-hop, soul, czy nawet reggae (które nawiasem mówiąc bardzo lubię) większość kolumn da sobie jakoś radę. Basem - mniejszym lub większym - zagra praktycznie każdy zestaw a w tego typu muzyce głównie o bas chodzi, reszta pasma to tak na prawdę dodatki. Natomiast większość marnych projektów wykłada się na muzyce wokalno-instrumentalnej - od klasycznej, przez różnego rodzaju poezje śpiewane, jazz, rock i co tam jeszcze ktoś wymyśli - na takich wygibasach jak metal kończąc. Wsłuchiwałeś się kiedyś w dźwięki wiolonczeli, gitary elektrycznej, dobrze nagranego, czystego wokalu, saksofonu...? Tutaj kolumnę z dziurą w średnich tonach na pewno odróżnisz od tej z wyrównanym pasmem. Z kolei zestaw z marną, trzeszczącą wysokotonówką wyłoży się jak długi np w rocku czy metalu - talerze perkusyjne przyprawią Cię po prostu o ból zęba. Dobre stereo to takie, które zagra dobrze w każdym rodzaju muzyki, to które pochwali się tylko dobrym basem to zwykła bucząca miernota.

Pisałeś, że na wzmacniacz chcesz przeznaczyć 500 zł - moim zdaniem lepiej kupić jakąś używaną Yamahę za 3 stówy (koledzy na pewno doradzą jaki model, może inną markę) a więcej kasy przeznaczyć na kolumny. Dobre kolumny przy marnym wzmacniaczu zagrają dobrze, przy lepszym - jeszcze lepiej. Marne kolumny zagrają marnie niezależnie od klasy wzmacniacza.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
                                      A co do audiofili z "górnej pułki" że tak powiem,to już ich choroba z której osobiście się również śmieje (np. odsłuch kabli sieciowych...żałosne).
                                      Nie ładnie się wyśmiewać z ludzkich dramatów. :oops:

Skomentuj

No super. Bardzo dziękuję wam za wszystkie opinie w temacie. Dzięki temu chyba troszkę się jeszcze pozastanawiam nad wyborem przetworników. Jednak jeszcze sporo godzin przeglądania projektów nim coś wybiorę. Dzięki, że mogę liczyć na wasze opinie. Oczywiście jak ktoś może coś jeszcze od siebie dorzucić to chętnie to rozważę.

A wolno zapytać co sądzicie o 13/50/9 + seas 22taf/g? Te tonsilki są prześliczne. Ciężko zdobyć do nich morelki MDT29, dlatego jest alternatywa na seasie. To bardzo dopracowany projekt, tylko $$$ i trochę więcej czasu na zrobienie porządnych pudeł do tego będzie potrzebne. no i właśnie tutaj się troszkę przełamuję na 2,5 drogi. do 2-way już niedaleko

Skomentuj

Czaruję...
                                        X