Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2x25/40/3

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2x25/40/3

Witam wszystkich :) Mam pewien problem. Kupiłem 2 głośniki Tonsil 25/40/3 do regeneracji za bardzo tanie pieniądze. Chce zrobić na nich subwoofer tylko nie wiem jaki zrobić do nich litraż i czy obudowę zamknięta czy bas reflex. Czy pomógł by mi ktoś dobrać odpowiedni litraż do tych głośników? Z góry dziękuje za pomoc :)

http://diyaudio.pl/search.php

Skomentuj

Szukałem już i przez to szukanie nie wiem jaką zrobić obudowę ponieważ jedni robią ok 60l do jednego głośnika a drudzy 70l do dwóch głośników. Dlatego napisałem ten temat bo już kompletnie nie wiem jaką obudowę zrobić.

Skomentuj

Zrób symulacje dla kilku wariantów w winisd. Oczywiście obudowa może być mniejsza (lepszy impuls) lub większa (zejście), symulacje należy traktować jako wskazówkę co ci da który wariant.
        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Najpierw je zregeneruj i sprawdź jakie wtedy będą miały parametry... Ja mam chyba te same głośniki na tanich membranach z piankowym zawieszeniem i żeby to normalnie grało to niestety minimum 40 litrów na jednego

Skomentuj

Głośnik stosowany w Altusach 75. Sprawdź ich wymiary i masz bazę wyjściową. Na elce było o tym głośniku i ktoś zarzucał, że ten BR z A75 jest "z czapki" jednak po symulacji wychodzi taki BR. IMO 2x35-40l wystarczy.

Skomentuj

Nie mam sprzętu aby sprawdzić parametry głośnika. Dziś wieczorem pobawię się w winisd i napisze co mi powychodziło. Wydaje mi się ze a dwóch głośników ok 100l bym musiał zrobić. Co o tym sądzicie?

[ Dodano: 2010-08-26, 11:40 ]
              Altus 75 ma ok 30l obudowę i ile dobrze pamiętam. To w sumie z 80-90l powinno starczyć?

Skomentuj

Dwa głośniki z regeneracją wyniosą mnie ok 40-45zł więc w miarę tanio. Tych dexona nie chce bo już kupiłem te tonsila. To jak z tym litrażem do nich? Dziękuje za odp :)

Skomentuj

damiannn_1993, a nie mozesz pozyczyc jakiejs skrzynki zeby samemu sie przekonac jak to gra?

Zamieszczone przez damiannn_1993
                  Dwa głośniki z regeneracją wyniosą mnie ok 40-45zł więc w miarę tanio
                  ja jednak mam 2szt GDN 25/60/1 i one mnie kosztowaly z regeneracja 15-20zl :P

Skomentuj

Zrobię na razie jedną skrzynkę ok 50-60l i zobaczę jak to będzie grało. Jak mi się nie spodoba to wystawie głośniki na allegro. Jeszcze raz dziękuje za odpowiedzi i pomoc :)

Skomentuj

Witam,

poszukaj w sieci projektu isobaric na 2 takich głośnikach. Zaletą jest mała objętość porównywalna z wymaganą dla jednego głośnika. O ile dobrze pamiętam autor sugerował 50 l. Wadą jest niższy o 3 db SPL w porównaniu do klasycznej obudowy o pojemnosci 100 l. Sam planuję rozebrać Altusy 110, GDN 25/40 osobiscie regenerowane zamontować w 50 l skrzynkę a do GDTW i GDM zrobić małe skrzyneczki, coś ala 2.1. Mam teochę płyt wiórowych i obudowy od Alton-ów 80 ze zwrotnicami które mam zamar użyć, tak więc w razie porażki brzmieniowej poskładam Altusy spowrotem.

Pozdrawiam,
                      Jacek Zieliński

Skomentuj

Bawiłem się w winisd i zaciekawiła mnie konstrukcja isobaric. Wyszło mi że obudowa powinna mieć 60 strojenie za 33Hz. Co sądzicie o takiej konstrukcji?

Skomentuj

Jacek Zieliński, twoj pomysl nie wypali - za wysoki podzial

damiannn_1993, taki uklad glosnikow nie zawsze sie sprawdza
                          na papierze wyglada to OK ale czasami sa problemy z odtwarzaniem pewnego zakresu pasma

pobaw sie i sprawdz czy bedzie to dobrze gralo

no i raczej poszedlbym w strone 40-50 litrow a nie 60. jak dasz 60 litrow i uklad izobaryczny to bedzie odpowiednik klasycznego ukladu o pojemnosci 120 litrow :P

Skomentuj

Witam,

też mam duże wątpliwości. Wydaje mi się, że kiedyś Tonsil produkował taki zestaw 2.1 . Może ktoś ma dokumentację do niego ?

Pozdrawiam,
                            Jacek Zieliński

Skomentuj

Były sub-sat 1.1 i 2.2 Dokumentację mam do tego większego a miałem ten mniejszy

Skomentuj

W kwestii, czy obudowa zamknięta, czy bassrefleks, to wyboru nie ma. Oryginalne GDN 25 w zamkniętej grają znośnie, do okolic 40 Hz. W bassrefleksie zejdą nieco niżej, ale podbicie ulegnie zwiększeniu i opóźnienie będzie już znaczne, dla pojedynczego może to sięgać nawet 100 ms (z dwoma nieco mniej). Zamknięta zagra lepiej, a opóźnienie będzie dziesięciokrotnie mniejsze. Z głośnikami po regeneracji trudno zgadnąć, jak się będą zachowywać, więc tym bardziej zamknięta.
                                Skrzynka 40 litrów średnio wytłumiona zupełnie wystarczy, ale może być równie dobrze 60, to nie będzie miało większego znaczenia.

Skomentuj

Po dłuższej zabawie myślę nad obudową 45l strojenie 38Hz. Oczywiście ISO. Chyba że lepiej zrobić zamkniętą? Ale będzie wtedy dużo gorsze zejście.

Skomentuj

Izobaryk na wredną naturę BR nic nie poradzi i żadne strojenie go z tymi GDN po rekonstrukcji cudów nie zdziała. Jakiegoś specjalnego gorszego zejścia z zamkniętej nie będzie, tzn. w bassrefleksie nie będzie go jakoś szczególnie więcej, za to będzie marny.
                                    A to dlatego, że te GDNy nie są głośnikami do BR z natury. W ogóle.
                                    Zrób skrzynkę, wstaw rurkę i porównaj z efektem po zatkaniu jej, wtedy będziesz miał pewność.

Skomentuj

Zamieszczone przez Comandante W
                                      A to dlatego, że te GDNy nie są głośnikami do BR z natury. W ogóle
                                      prosze nie pisac takich bzdur!
                                      nie mozna do jednego worka wlozyc wszystkich glosnikow niskotonowych polskiej produkcji

Skomentuj

Wszystkich nie można. Ten jeden akurat spokojnie. Chyba, że ktoś lubi, ceni i szanuje brzmienie, jakie uzyskuje się z niego po zastosowaniu pudła z rurką. Miłych odsłuchów.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X