Witam wszystkich :) Mam pewien problem. Kupiłem 2 głośniki Tonsil 25/40/3 do regeneracji za bardzo tanie pieniądze. Chce zrobić na nich subwoofer tylko nie wiem jaki zrobić do nich litraż i czy obudowę zamknięta czy bas reflex. Czy pomógł by mi ktoś dobrać odpowiedni litraż do tych głośników? Z góry dziękuje za pomoc :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
2x25/40/3
Collapse
X
-
Nie mam sprzętu aby sprawdzić parametry głośnika. Dziś wieczorem pobawię się w winisd i napisze co mi powychodziło. Wydaje mi się ze a dwóch głośników ok 100l bym musiał zrobić. Co o tym sądzicie?
[ Dodano: 2010-08-26, 11:40 ]
Altus 75 ma ok 30l obudowę i ile dobrze pamiętam. To w sumie z 80-90l powinno starczyć?
Skomentuj
-
Witam,
poszukaj w sieci projektu isobaric na 2 takich głośnikach. Zaletą jest mała objętość porównywalna z wymaganą dla jednego głośnika. O ile dobrze pamiętam autor sugerował 50 l. Wadą jest niższy o 3 db SPL w porównaniu do klasycznej obudowy o pojemnosci 100 l. Sam planuję rozebrać Altusy 110, GDN 25/40 osobiscie regenerowane zamontować w 50 l skrzynkę a do GDTW i GDM zrobić małe skrzyneczki, coś ala 2.1. Mam teochę płyt wiórowych i obudowy od Alton-ów 80 ze zwrotnicami które mam zamar użyć, tak więc w razie porażki brzmieniowej poskładam Altusy spowrotem.
Pozdrawiam,
Jacek Zieliński
Skomentuj
-
Jacek Zieliński, twoj pomysl nie wypali - za wysoki podzial
damiannn_1993, taki uklad glosnikow nie zawsze sie sprawdza
na papierze wyglada to OK ale czasami sa problemy z odtwarzaniem pewnego zakresu pasma
pobaw sie i sprawdz czy bedzie to dobrze gralo
no i raczej poszedlbym w strone 40-50 litrow a nie 60. jak dasz 60 litrow i uklad izobaryczny to bedzie odpowiednik klasycznego ukladu o pojemnosci 120 litrow :P
Skomentuj
-
W kwestii, czy obudowa zamknięta, czy bassrefleks, to wyboru nie ma. Oryginalne GDN 25 w zamkniętej grają znośnie, do okolic 40 Hz. W bassrefleksie zejdą nieco niżej, ale podbicie ulegnie zwiększeniu i opóźnienie będzie już znaczne, dla pojedynczego może to sięgać nawet 100 ms (z dwoma nieco mniej). Zamknięta zagra lepiej, a opóźnienie będzie dziesięciokrotnie mniejsze. Z głośnikami po regeneracji trudno zgadnąć, jak się będą zachowywać, więc tym bardziej zamknięta.
Skrzynka 40 litrów średnio wytłumiona zupełnie wystarczy, ale może być równie dobrze 60, to nie będzie miało większego znaczenia.
Skomentuj
-
Izobaryk na wredną naturę BR nic nie poradzi i żadne strojenie go z tymi GDN po rekonstrukcji cudów nie zdziała. Jakiegoś specjalnego gorszego zejścia z zamkniętej nie będzie, tzn. w bassrefleksie nie będzie go jakoś szczególnie więcej, za to będzie marny.
A to dlatego, że te GDNy nie są głośnikami do BR z natury. W ogóle.
Zrób skrzynkę, wstaw rurkę i porównaj z efektem po zatkaniu jej, wtedy będziesz miał pewność.
Skomentuj
Skomentuj