Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co po Totemach?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co po Totemach?

Całkiem długi czas użytkowałem Totem Mite, ale zdarzyła się okazja korzystnego sprzedania ich i tak zrobiłem. Grały z subwooferem na MDS08 i w sumie ten zestaw wystarczał mi w 100%. Zacząłem się zastanawiać czy tworzyć nowe, czy pójść w coś innego, ale nie mam pomysłu. Chciałbym maksymalnie wydać 800zł (+/- ileś zł) ze zwrotnicami. Zastanawiałem się też nad szerokopasmowymi TangBandami, lub One Way Ticket. Chciałem sklonować Ushery S-520, ale poczytałem i nie nadają się do muzyki jakiej słucham (Głównie Rock, Metal). Może ktoś podpowie.

Może seas 27TBFC/G plus L18RNX lub GDN AWX?

Skomentuj

To byłoby moje marzenie, ale 900zł za same głośniki dużo wykracza poza budżet. Z chęcią bym dołożył do nich i mógłbym, ale nie chcę. Stąd ten post, czy w ogóle da się coś innego sklecić. Nie jestem przeciwnikiem STX'a, nie miałem okazji słuchać, opinie ma bardzo podzielone, nie wiem co o nim myśleć. Generalnie celuję też w coś rozmiaru totemów, u mnie stały na biurku 160x65cm i zbyt duże monitory trochę by przeszkadzały.

Skomentuj

Zamieszczone przez schmeichelsopot
        To byłoby moje marzenie, ale 900zł za same głośniki dużo wykracza poza budżet.
        no to z awxami zrób- wydasz na głośniki niecałe 600zł
        Tu masz moje kolumny na tych głośnikach:
        http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=20118
        Jestem bardzo zadowolony, z czasem tylko chce dorobić suba do kina :wink:

Co do gabarytów to w wersji ,,monitorów" wygląda to tak:
        http://audiohobby.pl/topic/1/4747/1

Skomentuj

Więc nadal 13cm? Chyba na styk wyjdą seas ze stronki trolesa (teraz nie sprawdze bo pisze z komórki)

Skomentuj

Albo może jeszcze klon WLMów la stella?

Skomentuj

Te 3SM wydają się być niezłym wyborem i mieszczą się w cenie. Jestem ciekawe jak aluminiowa kopułka, jeszcze takiej nie słuchałem. Są 2x większe od Totemów, ale jakoś to bym wytrzymał.
              Na stronie Troelsa przejrzałem wszystkie projekty, ale nie wiem, o które tobie chodzi Pawel S.,
              WLM odpadają, dla mnie to raczej krok w tył po Totemach.

Skomentuj

Jestem ciekawe jak aluminiowa kopułka
                jak dla mnie cacy, martwiłem się żebędzie mało delikatna a jest wręcz odwrotnie jak dla mnie :wink:

Skomentuj

csbiczek, Jakiej muzyki słuchasz? Jestem ciekawe jak to brzmi, zwłaszcza perkusja, talerze, czytałem, że dużo ludzi się boi zbytnej szczegółowości, ale podobno tak nie jest.

Skomentuj

csbiczek, Jakiej muzyki słuchasz? Jestem ciekawe jak to brzmi, zwłaszcza perkusja, talerze, czytałem, że dużo ludzi się boi zbytnej szczegółowości, ale podobno tak nie jest.
                    Szczerze to akurat od jakiegoś czasu nie mam ukierunkowanego gustu :mrgreen: Głównie lecą u mnie kawałki: jazzu, reggae, trochę rocka i metalu jak mam gorszy dzień, czasami jakieś radyjo z hiciorami gagi itp jak np coś robię w pokoju a mam dodatkowego słuchacza niedaleko(moja mamczi)

Skomentuj

Do ostrzejrzego brzmienia bedzie dobra, nie pogubi sie tak szybko i kazdy instrument bedzie odseparowany. Dla niektorych za chlodna jest ta kopulka, ale do tego rodzaju muzyki bedzie bardzo dobra.

Skomentuj

Na stronie Troelsa przejrzałem wszystkie projekty, ale nie wiem, o które tobie chodzi Pawel S.,
                        teraz jestem w domu wiec moge wkleic
                        http://www.troelsgravesen.dk/SEAS_5INCH.htm
                        600zl glosniki. do tego zwrotnica w oszczednej wersji i masz dobre monitorki

jak dla mnie w/w alu seas jest rewelacyjny (27, 22 jeszcze nie slyszalem - ale niedlugo kupuje :P)

Skomentuj

To jest coś, czego szukałem. Dzięki wielkie Pawel S. Na 99% będę szedł w tą konstrukcję.

Skomentuj

Wszytko fajnie tylko troche słabo oszacowałeś koszta wg mnie to wyjdzie ponad 700 za same przetworniki...

Skomentuj

Ja liczę netto.

Skomentuj

Wg mnie projekt na seasach troelsa bedzie tutaj najlepszym rozwiazaniem. Skok jakosciowy w porownaniu do totem mite bedzie slyszalny od razu. Dodatkowo, nie bedzie juz prawdopodobnie potrzeby zmiany zestawu audio na lepsze, gdyz roznice beda na tyle male, ze nie warto bedzie doplacac dwa albo i wiecej razy do lepszego projektu. Zreszta, jak rock i metal, to tylko metal ( membrana ) :razz:

Skomentuj

schmeichelsopot, na bank usłyszysz ja przeskoczyłem na xt25tg + gdn 15/40/5 i jest ogromna różnica w szczegółowości no i perkusja jest o niebo lepsza

Skomentuj

Też jestem przekonany, że po takim zestawie nie będę potrzebował niczego lepszego. XT miałem okazję słuchać i fakt, że w porównaniu do Totemowego GDWK jakby ktoś jakąś zasłonę sprzed głośników zdjął.
                                    Znalazłem taki projekt: http://www.sonicsonline.de/en/produkte_popup.php?id=3
                                    Podobno da się zagadać do Troelsa w sprawie zwrotnicy.

Skomentuj

Zamieszczone przez kohegen
                                      Wszytko fajnie tylko troche słabo oszacowałeś koszta wg mnie to wyjdzie ponad 700 za same przetworniki...
                                      w takim razie albo ceny sie zmienily albo chyba spojzalem na netto :roll:

Zamieszczone przez scythe1123
                                      na bank usłyszysz ja przeskoczyłem na xt25tg + gdn 15/40/5 i jest ogromna różnica w szczegółowości no i perkusja jest o niebo lepsza
                                      napewno. ale ja juz nie kupuje vif po normalnych cenach. za ta sama kase masz seasy ktore sa lepiej wykonane i lepiej brzmia :P

Znalazłem taki projekt: http://www.sonicsonline.d..._popup.php?id=3
                                      Podobno da się zagadać do Troelsa w sprawie zwrotnicy.
                                      a co, w polsce nie ma dobrych specow od zwrotnic? :evil:
                                      wolalbym dac zarobic chociazby yoshiemu lub innym forumowiczom niz sciagac cos z zagranicy :P

Skomentuj

Pawel S., no ja swoje vifki sprowadzałem z zagranicy i taniej mnie wszyło jakieś 20zł na sztuce no i odpadła cena wysyłki bo były kupowane przy okazji

miałem chrapkę na seasa ale zwrotnicy nie ma pod tego tonsila z seasem
                                        a tonsil mi się bardzo spodobał w Siestach i temu go chciałem mieć, ma świetną średnice jak dla mnie tylko na dole z nim do ładu nie mogę dojść może jak zareklamuje go (nie trzyma parametrów ma Fs 75Hz :| ) i mi wymianą na taki co będzie trzymał parametry to wtedy będzie ok

Skomentuj

Czaruję...
                                        X